BJÄRE 2020-08-22 KL. 09:20

A Sustainable Tomorrow formar morgondagens mötesform

A Sustainable Tomorrow formar morgondagens mötesform

Hållbarhetskonferensen som startade i Båstad har blivit ledande i Sverige inom det viktigaste området vi alla har framför oss – hållbarhet. Den 16 september kan alla Bjärebor ta del av Fredrik Reinfeldts högaktuella omvärldsanalys av Covid-19:s effekter samt USA-valets påverkan på vår framtid tillsammans med flera profilerade talare genom det nya digiloga formatet i en hubb på Bjäre.

FN:s Globala mål som presenterades 2015 i New York landade tidigt i Båstad genom entreprenören Bo Nilsson och Gränslösa Möten. Hållbarhets- och framtidskonferensen, som nu heter A Sustainable Tomorrow, har ökat hållbarhetsmedvetandet i regionen, tagit en position i Sverige samt fått stor internationell uppmärksamhet. I år genomförs eventet för sjunde gången. Många Bjärebor minns nog när det kungliga hovet genom H.K.H. Prinsessan Sofia var invigningstalare på konferensen och den mediala uppmärksamheten var stor även med Båstad-mått mätt. Besökarna fick lyssna till såväl president Barack Obamas rådgivare John Hope Bryant som tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Bjäreföretaget var dessutom de första som 2017 sammanförde Fredrik Reinfeldt och Anders Borg på scen sedan de ledde landet. Fredrik Reinfeldt återkommer som huvudtalare på årets konferens som till följd av Covid-19:s intåg anordnas i ett nytt framtidsanpassat format – digilogt. Det innebär att den fysiska konferensen blir en TV-produktion från Sundspärlan i Helsingborg med ett begränsat antal platser enligt Folkhälsomyndighetens regler. Övriga deltagare i hela landet har möjlighet att följa konferensen digitalt tack vare ett samarbete med det världsledande sociala klimatnätverket We Don’t Have Time, som livesänder eventet på förmiddagen den 16 september. I Båstad planeras tre olika digitala hubbar i form av Scala Biografen, Svenska Kyrkan i Västra Karups och Hotel Skansen.

– Detta är morgondagens mötesform. Vi kombinerar det bästa av det fysiska mötet med alla effektiva och hållbara fördelar som den digitala tekniken ger oss. Det innebär att vi får en större räckvidd och bättre möjligheter för mångfald och inkludering. Vi bjuder in näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle, akademi och privatpersoner i hela landet att vara med och organisera sina lokala hubbar. Man köper sin biljett på hemsidan www.asustainabletomorrow.se för 649 kronor och anger var man vill vara, enklare och mer hållbart kan det inte bli. Många längtar nu efter att mötas i ordnade former samt se framåt in i det nya normala, här får hela Bjäre möjligheten vilket gläder mig extra mycket säger Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow som dessutom är årets samhällsbyggare och personlighet i Helsingborgsregionen.

Klimatledarskap – alla förändringar startar med dig själv
Årets tema är klimatledarskap, vilket är mer aktuellt än någonsin. FN:s Globala mål och Sveriges Agenda 2030 ger individer, företag och offentliga aktörer verktyg för att skapa en mer hållbar värld, en cirkulär värld. Huvudtalare är:
• Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister 2006–2014, gör en omvärldsanalys med fokus på effekterna av Covid-19 samt USA-valets påverkan.
• Rebecka Carlsson, Hållbarhetsentreprenör som är utbildad vid Singularity University på NASA Research Park i USA, talar om exponentiell klimatomställning.
• Svante Axelsson, Regeringskansliet, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, talar om hur vi ställer om till ett fossilfritt och mer hållbart samhälle.

– När världen skulle behöva globala svar som allra mest faller vår rådande världsordning isär och inåtvänd nationalism blir redskapet som möjliggör framväxten av ”Strongmen”. Vi går från gemensamma svar och ansträngningar för att möta klimathot och rådande pandemi till nationella svar som ofta kommer i konflikt med varandra, eller rena förnekanden av problemen. I höst, den 3 november, avgör det amerikanska folket vem som ska vara USA:s president de kommande fyra åren. Det kommer att avgöra i vilken riktning rådande utveckling rör sig. Kan världen hitta tillbaka till gemensamma svar, och hur kommer de i så fall att se ut? Jag ser fram emot att för femte gången tala på hållbarhets- och framtidskonferensen A Sustainable Tomorrow, säger Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister 2006-2014.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: A Sustainable Tomorrow