BJÄRE 2022-11-02 KL. 16:10

Barn och ungdomar fick prova på kite i vinden

Av Peter Jakobsson

Som en av kommunens höstlovsaktiviteter bjöd Ingrid Pihlsgård in barn och ungdomar att prova på Kitesurfing på stranden i Hemmeslöv. Aktiviteten blev snabbt fullbokad men tyvärr framflyttad en dag då aktiviteten är väldigt väderberoende. När det väl blåste fick barnen känna vindens kraft i draken.

Barn och ungdomar fick prova på kite i vinden
Lovisa Sterne fick koncentera sig för att styra draken. Foto: Peter Jakobsson

Kitesurfing går till så att man har en surfbräda och en kraftdrake (vinge) som sitter i ett antal linor. Draken drar kitesurfaren genom vattnet och kan även erbjuda flygturer om vinden friskar på.

En entusiastisk Kitesurfare är Ingrid Pihlsgård som driver Båstad Kite där hon håller i kurser och uthyrning av bland annat Kite. Till höstlovet var en av aktiviteterna för skollediga barn att få möjligheten att prova på Kitesurfing. Att lära sig kitesurfa går dock inte på någon timme så det var inte tal om att ge sig ut på havet med bräda och drake. Aktiviteten gick ut på att prova på att flyga draken ståendes på stranden, en uppskattad utmaning även det.

När det väl blåste blev det lite längre norrut på stranden som aktiviteten till slut kunde hållas. Vid Mellbystrand ligger inte skogen lika nära stranden och blockerar vinden som det gör i Hemmeslöv.

Några av de som hade detta som aktivitet på denna höstlovsdag var Lovisa Sterne med pappa Jesper. Att få draken att flyga var en utmaning för barnen.
– Det var ganska svårt, sa Lovisa Sterne 9 år. Svårast var när den kom neråt.

Hur gick det att styra seglet och draken?
– Man måste svänga lite med den så den inte åkte neråt. Då fick man dra lite åt sidorna för att den skulle uppåt igen, säger Lovisa.


Lovisa Sterne 9 år styr draken i vinden. Foto: Peter Jakobsson


Även pappa Jesper blev lite sugen på att prova på Kitesurfing men nu var det barnen som testade på.
– Ingrid är bra på att sälja in sporten måste jag säga, kommenterade Jesper.

Vinden denna dag låg på runt 7 m/s trodde Ingrid som har många års erfarenhet av Kitesurfing. I byarna drog det ibland till lite extra.
– Man behöver i alla fall 5 sekundmeter och nu är det lite till så då får barnen känna på att det är lite kraft i det hela, berättar Ingrid Pihlsgård.


Ingrid Pihlsgård instruerar gruppens yngsta deltagare Sam 5 år. Foto: Peter Jakobsson


Nästan alla anmälda barn kunde ställa upp dagen efter den utsatta dagen.
– Alla utom två tror jag kunde komma och det var kul, säger Ingrid.

I somras hade Ingrid också kitekurs för barn. Då var det inom ramen för Båstads kommuns sommarlovsaktiviteter.
– Då hade vi tur med vädret och hade bra vind hela tiden.

Ingrids grupp med barn var inte de enda som hade tagit sig till stranden denna blåsiga dag. Ute i vattnet var det flera rutinerade kitesurfare som körde runt och gjorde höga hopp så barnen kunde på nära håll se hur det kan gå till när man kör på riktigt.