Klik venligst
BJÄRE 2024-03-25 KL. 09:55

Bjärebo blev av med över en halv miljon kronor

Av Peter Jakobsson

Under vecka 12 var det stor aktivitet med bedrägerier mot personer i Båstads kommun. Tyvärr så lyckades bedragarna komma över en hel del pengar.

Bjärebo blev av med över en halv miljon kronor
Logga inte in med bank-id på uppmaning av okänd. Risken är då att bli utsatt för bedrägeri som kan sluta i att stora summor pengar försvinner. Foto: Arkiv

Vid ett fall var det en person som kulle sälja böcker och kontaktades av en köpare. När köparen skulle betala böckerna skickade han en QR-kod till säljaren som hen följde och sedan loggade in med bank-id. Sedan försvann nästan 6000 kronor från säljarens konto.

Vid ett annat tillfälle var den en äldre person i Båstad som genom social manipulation blev lurad att lägga bankkort och en guldkedja i brevlådan. Sedan hämtades korten och smycket av personer. Vid detta fall var det alltså fysiska personer i Båstad som var involverade i bedrägeriet. Värdet på det som försvann uppskattas till cirka 7000 kronor. Polien har inlett förundersökning i detta fallet.

En annan person i kommunen blev i veckan lurad via en ett sms som såg ut att komma från transportfirman DHL. Det stod att det var en försändelse på väg och ett nummer som personen skulle ringa. Där lurades hen att uppge kontonummer och annat vilket i slutändan ledde till att 35 000 kronor försvann från kontot.

Värst drabbad blev en person på västra Bjäre. Där blev personen uppringd av några som utgav sig för att vara från Danske Bank. De sa att pengar var på väg att försvinna och de skulle hjälpa till att förhindra detta. Efter en del samtalande blev personen lurad att scanna en QR-kod och logga in med bank-id. Det slutade med att över en halv miljon kronor (ca 511 000 kr) försvann från den lurade personen.

– Det var ovanligt många och stora bedrägerier mot folk i Båstad kommun under förra veckan. Det kommer och går lite i olika perioder. Det är fruktansvärt när personer blir utsatta för bedrägerier och när det handlar om stora summor, säger kommunpolis Sara Merbom.

Det polisanmäldes även ett antal försök till bedrägerier under veckan men i de fallen har personer agerat och lagt på luren så inget brottsligt kunde ske.

Polisens råd för att undvika bli utsatt är:

• Lägg på luren

• Logga inte in

• Lämna inte ut siffror

Polisens vykort med tips på hur man kan skydda sig mot bedrägerier.