Klik venligst
BJÄRE 2022-03-29 KL. 15:34

Lions påskris ska hjälpa Ukraina

Av Carina Nilsson

Snart kommer färgglada björkar att pryda Bjäre. Lions har redan tagit emot 200 beställningar som ska sättas upp utanför butiker och privata hem.

– I år kommer hela insamlingen att gå till Ukraina, säger Claes Lagerstedt som är president i Lions club i Båstad.

Lions påskris ska hjälpa Ukraina
Medlemmarna i Lions club i Båstad håller på att klä björkarna med färgglada band. Foto: Privat

Lions påskbjörkar har redan blivit en tradition i Båstad.

– Från början var det mest affärerna på Köpmansgatan som köpte dem och satte utanför butikerna, men nu har det spridit sig till flera av byarna på Bjäre och även privatpersoner har börjat sätta dem utanför sina hus, säger Claes Lagerstedt.

Björkarna hugger medlemmarna i Lions själva hos en markägare på Hallandsåsen.


Kenneth Larsson är en av de Lionsmedlemmar som är ute och hugger ner björkarna i skogen. Foto: Privat


– Vi gör röjningsarbete i hans skog och får behålla björkarna som ändå ska tas bort. Sedan pyntar vi dem med färgglada band och monterar upp dem hos de som har beställt, säger Kennet Larsson från Lions.

I år kommer hela behållningen från försäljningen att gå till Ukraina.

– Lions i Laholm har kontakt med en Lionsklubb i Lviv i Ukraina och eventuellt kommer vi att skänka till dem, eller skickar vi pengarna till Lions Sverige som sedan distribuerar dem vidare till Ukraina, säger Claes Lagerstedt.


Lucy Abbey Haugen, Claes Lagerstedt och Kenneth Larsson från Lions club i Båstad tar gärna emot fler beställningar på påskbjörkar. Foto: Carina Nilsson


I år marknadsför Lions också björkarna mer på sociala medier. Lucy Abbey Haugen är ny medlem i föreningen och har sett till att Lions i Båstad numera finns både på Facebook och Instagram.

– Jag försöker också jobba för att vi ska kunna vara mer flexibla i föreningen. Många vill gärna hjälpa till men de vill inte binda upp sig varje vecka eller för ett helt år. Då ska man kunna hoppa ibland och ändå känna att man gör en insats, säger hon.

Björkarna ska sättas upp den 9 april och tas ner den 23 april.