Av Carina Nilsson
Keramikern Iréne Jonsson i Hasslöv vill väcka nytt liv i Laholms stolta keramiktradition och bjuder in till utställning och föredrag under påskhelgen.
– Förr var vi flera som var yrkesverksamma i kommunen, nu är jag nog den enda som är kvar, säger Iréne som samtidigt märker av ett stort intresse för hantverket och handgjord keramik.
Iréne Jonsson har sin verkstad och lokal mitt i byn i Hasslöv. Hon har varit verksam som keramiker i 36 år och är bland annat en flitig utställare på Hantverksmässan i Båstad.
– Sedan Skottorps stengods lade ner för några år sedan så är jag nog den enda yrkesverksamma i hela Laholm. Men här finns stolta traditioner som jag gärna vill ta vara på, säger hon.
Iréne beslutade sig därför för att ordna en utställning och en föreläsning under påskhelgen. Till hjälp har hon Åsa Olofsson från Åkersberga och Anders Walldén från Skottorp.
Keramikern Irene Jonsson i Hasslöv vill lyfta Laholms keramiktraditioner och bjuder in till föreläsning och utställning tillsammans med krukmakarmästaren Åsa Olofsson i sin lokal mitt i Hasslöv. Foto: Carina Nilsson
– Åsa och jag har lärt känna varandra över nätet. Åsa är en mästare på att dreja och gör så fina saker. Vi håller bland annat på med 50 koppar var till utställningen, säger Iréne.
Utställningen kommer att vara öppen under hela påskhelgen från skärtorsdag till och med annandag påsk mellan 10–15. Men den inleds med ett föredrag redan på onsdagen den 16 april klockan 18. Då berättar Anders Walldén, som är en av bröderna bakom Skottorps stengods, om keramiker och keramik från Laholm.
– Anders kan så mycket av Laholms keramikhistoria, det ska bli roligt att lyssna på. Alla som vill och får plats är välkomna till min lokal i Hasslöv, säger Irene.
Även om de yrkesverksamma keramikerna har blivit färre så märker Irene av ett stort intresse för keramik och handgjorda saker.
– Det startade egentligen under pandemin, då lokalt och närproducerat fick ett uppsving. Idag säljer jag mycket som jag skickar som paket. Mina grejor finns också på Halmstads konstmuseum och där har de gått jättebra. Det kanske finns ett behov av det superanaloga i vår digitala värld. Många kommer också hit och vill känna på sakerna. Jag hade en kund med reumatisk värk som verkligen ville prova så att muggen skulle fungera för henne, säger Irene.
Krukmakarmästaren Åsa Olofsson kommer att ha ett eget rum hos Irene under påskhelgen där hon ställer ut fat, kannor och mycket annat. Foto: Privat
Den vanligaste frågan Irene får är om hon håller kurser men svaret är nej eftersom hon inte hinner. Nej är också svaret på den näst vanligaste frågan hon får.
– Det är så många som har frågat om Björn Hellberg har varit här och drejat och syftar på det underbara klippet från en TV-inspelning. När jag svarar nej så tycker de att han kan komma hit som min lärling, säger hon.
Irene hämtar gärna motiv från naturen och hennes verk får gärna innehålla humor. När man lyfter på locket...
...sitter kycklingen fast. "Lite roligt måste man ha när man sitter här och jobbar" säger Irene Jonsson. Foto: Carina Nilsson
Keramikkvarnen har Irene köpt av Skottorps stengods när de lade ner. "Utan den får man knåda all lera för hand, så den sparar mycket arbete. Foto: Carina Nilsson
Keramik erbjuder oändliga möjligheter att skapa i färg, föremål och olika tekniker. Foto: Carina Nilsson
I verkstaden är det antingen varmt eller kallt, beroende på när brännugnen är igång. Foto: Carina Nilsson
Iréne Jonsson hämtar mycket inspiration från naturen. Foto: Carina Nilsson