BJÄRE 2022-07-14 KL. 09:00

Sixten och Elvira – en true crime

Av Johan W Jönsson

Inspirerade av Kathinka Lindhes släkthistoria ”Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan” som kom i fjol sätter nu Maggan Ek och Peter Bengtsson upp en föreställning i cirkustält. Teaterföreställningen heter ”Sixten och Elvira – en fallstudie”.

Sixten och Elvira – en true crime
Josefine Johansson spelar Elvira Madigans mamma. Här framför cirkustältet som föreställningen kommer äga rum i. Foto: Peter Bengtsson

Kathinka Lindhes farmors far var Sixten Sparre. Hon har skrivit två böcker om det kända paret Sixten Sparre och Elvira Madigan. Den senaste inspirerade kulturparet från Ysby.

I skrivande stund är ensemblen, med bland annat rikskända Josefine Johansson i en av rollerna, på Karsefors festplats och repeterar i cirkustält.
– Det är så himla så himla gött alltså! Karsefors festplats lever och Elvira Madigan håller på att få liv, säger Peter Bengtsson som är tekniker medan Maggan Ek regisserar.

Det blir premiär i Halmstad och sedan kommer föreställningen till Laholm där den sätts upp två gånger vid vattentornet. Sedan drar ensemblen vidare till Båstad.
– Det kommer bli kanon! Föreställningen är en true crime. Så gillar man Hercule Poirot och Morden i Midsomer måste man komma och kolla. Det är en sann, hemsk, ruggig historia.

Är den hemsk och ruggig hela tiden?
– Nej, den är både kul, rolig och dramatisk. Det finns ett sorgligt grundackord men den är härlig, som sommarteater ska vara.

Det handlar om den sanna historien om Elvira Madigans och Sixten Sparres öde. Deras historia har beskrivits som en underbar kärlekshistoria. De kunde inte få varandra men enades i döden.

Frågan är dock om det verkligen så. Var Sixten i själva verket bara inte en kulturman med stora skulder som lockade en ung kvinna med sig i döden?
– Det är lite som Titanic. Man vet att båten ska sjunka. Här vet man att de kommer ta livet av sig. Det beskrivs gärna som en otrolig kärlekshistoria men så är det inte.

– Den sanna historian är att de hade olika slutmål. Han hade stora skulder bakom sig och hon trodde att de skulle till Paris. Det är nog snarare så att han var en dåtidens ”kulturprofil”.

I rollerna finns förutom Josefine Johansson, som spelar Elviras mamma, även Rebecca R Sellergren känd från radion, John Anderberg och Elin Englund.
– Rebecca, John, Elin och Kevin Tullgren är alla klassiska Halmstadskådisar som varit med i många sammanhang. Oskar Zaar är en malmöit från Stockholm.


Peter Bengtsson och Maggan Ek sätter upp ”Sixten och Elvira – en fallstudie”. Här syns hela den sexhövdade ensemblen. Foto: Peter Bengtsson


Spelningarna i Laholm görs i samarbete med Laholms Sparbank. Spelningen i Båstad görs i samarbete med Lilla Filmfestivalen.
– Det är spännande då Bosse Viderberg gjorde Elvira Madigan-filmen och nu kommer vi med den sanna historien, säger Peter.

Varför ett cirkustält?
– Elvira Madigan var cirkusartist på en kringresande cirkus. Så vi lever lite i deras fotspår på något konstigt sätt. Det känns väldigt passande och bra samt lite besvärligt, skrattar Peter.

Föreställningen spelas vid vattentornet i Laholm den 23 och 24 juli. Den 7 augusti kommer ensemblen till Båstad. Sedan väntar även en spelning i Malmö och en i Danmark.
– Sixten och Elvira sköt sig på Tåsinge i Danmark. Dit kommer 30000 turister om året. Vi kände att vi var tvungna att åka till museet och även spela föreställningen där, avslutar Bengtsson.

Biljetter kan man få tag på hemsidan sixtenochelvira.sesamt genom Laholms Spar-bank. Det går också att få hjälp via turistbyrån i Laholm. Det finns plats för 130 personer per föreställning.