Klik venligst
BJÄRE 2024-06-27 KL. 06:00

Ta en bild och hjälp till med forskningen av kusten

Av Peter Jakobsson

Allmänhetens hjälp önskas nu för att övervaka erosion och andra förändringar på kusten i Laholmsbukten. Genom foton som tas i en ställning vid Malen i Båstad och i Skummeslöv kommer Statens Geotekniska Institut kunna kartlägga förändringarna.
– Vi hoppas allmänheten ska tycka det är kul att hjälpa till med forskningen.

Ta en bild och hjälp till med forskningen av kusten
På utsiktsplatsen nedanför Malenbadet finns fotostationen som ingår i projektet CoastSnap. Dominika Nordh är Geovetare på Statens geotekniska institut. Foto: Peter Jakobsson/Privat

Det har dykt upp en ställning på utsiktsplatsen mot havet vid omklädningsrummen mellan Malens havsbad och lekplatsen. Det är en fotoställning som är en del i ett projekt för medborgarforskning inom kustförändring. Bakom initiativet står Statens geotekniska institut (SGI) som nu hoppas på delaktighet från allmänheten.

– Det är en typ av medborgarforskning där vi vill se hur allmänheten kan hjälpa till med att övervaka kusten för att upptäcka erosion och andra förändringar på kusten i ett längre perspektiv, förklarar Dominika Nordh, Geovetare på Statens Geotekniska Institut.

På utsiktsplatsen nedanför Malenbadet finns fotostationen som ingår i projektet CoastSnap. Foto: Peter Jakobsson

Kustområdet i södra Sverige förändras successivt, exempelvis av stigande havsnivåer, stormar och kraftiga regnfall. Dessa förändringar kan ske långsamt eller vara mycket snabba. Genom projektet som kallas CoastSnap kan alla bidra till övervakningen av kustlinjen. Metoden kommer från Australien och finns i drygt 20 länder. Nu har de första stationerna satts upp i Sverige och de finns i Ystad, Båstad och Skummeslöv.

– Det är en kul sak att lokalsamhället kan hjälpa till med detta, säger Dominika.

Man lägger mobilen i ställningen, tar ett kort och skickar till Statens Geotekniska Institut. Instruktioner finns på infoskylten. Foto: Peter Jakobsson

Stationerna installerades för tre veckor sedan och vissa har direkt förstått vad det handlar om, eller läst på infoskylten som finns vid varje station.

– Vi har börjat få en del bilder redan, det kommer i lite omgångar. En del av vår forskning är också att se hur involverade allmänheten har lust att bli i ett projekt likt detta, förklarar Dominika.

Det går till så att man placerar sin mobiltelefon i ställningen, liggandes, och tar en bild utan zoom. Sen scannar man en QR-kod på infoskylten och mailar bilden till SGI eller delar den på Instagram eller Facebook med hashtaggen som finns på infoskylten.

Mobilen placeras i stativet och sen tar man en bild som man delar.

Första resultaten av projektet dröjer ett tag.

– Ju fler bilder vi får in desto bättre resultat kan vi få från forskningen. Men det tar lite tid innan man kan se förändringar på kusten där de finns. Mot slutet av året kanske vi kan göra första sammanställningarna på hur det gått. Eventuellt behöver vi vrida lite på ställningarna eller göra andra justeringar också, säger Dominika.

Nu hoppas SGI att folk vill hjälpa till i projektet.

– Vi hoppas att det blir givande för allmänheten att känna att de bidrar, vi kommer dela resultaten med kommunen och berätta vad vi får ut av det, lovar Dominika Nordh.