Klik venligst
BJÄRE 2023-03-21 KL. 15:20

Tilda och Zeke är svenska mästare

Av Peter Jakobsson

Tilda Svensson och Zeke Westerlund från Apelrydsskolan i Båstad kan nu efter helgen titulera sig svenska mästare då de vann guld i Gymnasie-SM.
– Vi exploderade av glädje när beskedet kom!

Tilda och Zeke är svenska mästare
Zeke Westerlund och Tilda Svensson från Apelrydsskolan vann Gymnasie-SM i grenen Kök. Foto: Visita

Det var under två intensiva och spännande dagar som Gymnasie-SM avgjordes i grenen kök på Internationella Hotell och restaurangskolan i Stockholm. Tilda Svensson och Zeke Westerlund hade med sig yrkesläraren Martin Rahmberg till finalen i huvudstaden där allt gick vägen för ungdomarna som korades som vinnare i sin klass.
– Det gick bättre än vi kunde drömma om! Vi gjorde knappt några missar över huvud taget vilket jag tror bidrog till slutresultatet, förklarar Zeke.

Tävlingen bestod i en del med matlagning och en teoretisk del. Matlagandet var uppdelat i tre delar med en förrätt som de skulle efterlikna från en Masterclass, en valfri varmrätt och en dessert som lagades efter instruktioner.
– Förrätten vi lagade var en gravad röding, filead blodapelsin och en dressing på blodapelsinjuice. Vi blev visade rätten av en kock på lördagen och sen på söndagen skulle vi laga den så likt som möjligt, berättar Zeke.

Varmrätten var valfri och den som laget hade anmält sitt deltagande med och som tog dem till finalen.
– Det var en urbenad lammsadel som var örtfylld och sen en kåldolme fyllt med en krydda som heter baharat. Till det en tarlett med en ostkräm av Gammel knas och en sås på lamm och granatäpple.


Tilda och Zeke under ett av momenten på finalen av gymnasie-SM som de lyckades vinna. foto: Privat


Desserten var en tart med chokladganache, passionsfruktcurd och en italiensk maräng.
– Alla momenten flöt på bra för oss under matlagningen, säger Zeke.

Yrkesläraren Martin Rahmberg tycker Zeke och Tilda gjorde ett utmärkt jobb.
– De var så synkade och samarbetade bra, det sa även domarna sen att de tyckte, säger Martin.

Bedömningen av matlagningen gjordes inte bara på hur rätterna blev utan hela jobbet vägde in.
– Det var med metoddomare som granskade hur de arbetade i köket, organisationen, planeringen, hygienbitar, hur man håller rent och snyggt där man jobbar och så vidare, förklarar Marin.


Tilda Svensson och Zeke Westerlund under finalen i Gymnasie-SM. Foto: Privat


På söndagsmorgonen var det den teoretiska delen av tävlingen som gick ut på att identifiera råvaror.
– Det var en fiskbit, två vätskor, en styckdetalj och några bönor som vi skulle sätta. Sen var det lite räknefrågor om ekonomi inom matlagning, säger Zeke.

Deras mycket goda insats under alla momenten ledde fram till vinsten med juryns motivering:
”Med en hög leverans och ett bra samarbete så har det vinnande laget levererat rätter med höga och balanserade smaker samt lyft huvudråvarorna. De har även arbetat på ett professionellt sätt under hela tävlingen.”

– När det var dags för prisutdelning så märkte vi at de lagen vi tyckte var bäst fick tredje och andra plats. Då fattade vi att vi kanske kunde ta vinsten. När de sa vårt lag som vinnare exploderade vi av glädje, det var obeskrivligt, säger Zeke.

Martin som var med till tävlingen fick inte hjälpa till under momenten.
– Jag såg på avstånd hur de jobbade och jag hade nerverna utanpå, jag var tvungen att gå ut och lufta mig ibland, säger Martin.

Nu i efterhand när de reflekterar över helgen med tävlingen så är det en sak som överraskade lite.
– Det var en sån härlig stämning mellan alla tävlande lagen. De peppade varandra och var hjälpsamma. Alla var spända och nervösa men hjälpte varandra ändå. På ett sätt var de alla vinnare eftersom de hade kommit till finalen, säger Martin.
– Jag håller med om att det var en fantastiks känsla och alla ville varandras bästa. I framtiden kommer de vi tävlade mot att vara kollegor i branschen som vi gett oss in i, säger Zeke.

Att elever från Apelrydsskolan lyckats vinna Gymnasie-SM är ett kvitto på att utbildningen är bra. Eleverna på restaurangprogrammet kommer nästa termin dessutom ha ett helt nytt metodkök till sitt förfogande på skolan.


Tilda Svensson, Zeke Westerlund och Martin Rahmberg är mycket glada över vinsten i gymnasie-SM. Foto: Privat