Av Peter Jakobsson
Många vet vad vi borde göra men gör det ändå inte, det är en dissonans mellan tanke och agerande. Det var temat den 11 september på den elfte upplagan av A Sustainable Tomorrow. Det som började som ett möte i Båstad har vuxit till en digilog tillställning där det detta år var 30 000 personer som via 200 olika hubbar följde hållbarhetseventet.
Det var i Helsingborg som Nordens största hållbarhetsevent A Sustainable Tomorrow hölls live med några hundra i publiken men detta är en digilog tillställning vilket betyder att folk samlas i hubbar för att se live via länk tillsammans. En av de 200 hubbarna var på Hotel Skansen i Båstad där 100 personer hade bänkat sig i kongressen. Under en förmiddag gavs det värdefulla insikter från olika föredragshållare. Det var experter och inspiratörer som med olika språk, även om det var på svenska, förmedlade tankar kring hållbarhet utifrån årets fokusområde som var Dissonans – metoder och exempel för att minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör.
Bland talarna fanns Maria Wolrath Söderberg - docent i retorik vid Södertörns högskola, Kata Nylén - legitimerad psykolog och medgrundare till Klimatpsykologerna, Gustaf Skarsgård och Johan M. Reunanen som driver tillsammans podden ”I tolften timmen” samt Gurgîn Bakircioglu, föreläsare och journalist som driver frågan om klimaträttvisa för Sveriges förorter och låginkomsttagare.
Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik vid Södertörns högskola och visade stora känslor under sitt framförande. Foto: Peter Jakobsson
Avslutande key-note-speaker var som vanligt Fredrik Reinfeldt som gav en insiktsfull och delvis skrämmande bild av hur det går med hållbarhetsarbetet runt om i världen. Den före detta stadsministern belyste även hur viktigt presidentvalet i USA är och det är en kandidat som troligen kommer förstöra mycket av det klimatarbetet som nu görs där.
Fredrik Reinfeldt fångade publikens uppmärksamhet under 45 minuter som kändes som 10. Foto: Peter Jakobsson
A Sustainable Tomorrow (AST) grundades av Båstadsbon Bo Nilsson som fortfarande är ansvarig producent för hållbarhetseventet och som vuxit rejält med åren.
– Det var det största någonsin i år. Att vi vuxit från 300 personer i Båstad för 10 år sedan till nu 30 000 personer på 200 hubbar är fantastiskt. Vi hade nu hubbar runt om i Sverige, i Finland och i Norge samt på många skolor, säger Bo Nilsson efter avslutad livesändning.
Var du överraskad över att det blev så många som deltog?
– Lite, men vi ser hur intresset för dessa frågor växer och jag är mer ödmjuk över att vi lyckas få en sån uppmärksamhet för vårt evenemang som belyser viktiga frågor, säger Bosse.
En framgång för årets AST var att det var en större variation av föreläsare än tidigare.
– Vi har nu öppnat upp på ett nytt sätt för att få med de unga i detta arbete. Årets bredd av talare var anpassade för en mycket bredare publik, förklarar Bosse.
Visionen är nu att det ska vara 100 000 deltagare år 2026.
– Vi vill även att det om tre år är hälften unga personer som tar del av konferensen.
Bosse Nilsson både öppnade och var med på avslutningen av årets A Sustainable Tomorrow. Foto: Peter Jakobsson
Hållbarhet och klimatet är frågor som får allt mer plats i även de ungas liv.
– Det jag märker nu på bred front är att skolorna är med och driver på att vara med i hållbarhetstänket. De är viktiga för att träna morgondagens beslutfattare redan i tidig ålder. Barn vet ofta vad som behöver göras och vi behöver hjälpa dem att kunna verkställa det.
Hur hanterar du dissonans, glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör, i ditt hållbarhetstänk?
– Det är en utmaning men jag försöker att vara med människor som kommit längre än jag. Då utvecklas jag i min hållbarhet. Vi måste förstå hur vi människor fungerar för att få saker att hända. Det går inte att hota sig till förändring, säger Bosse Nilsson.
Efter att sammanställning och reflektion av årets event är gjort fortsätter Bosse och de andra i organisationen titta framåt.
– I morgon börjar vi planera för nästa års evenemang, ska vi få med 100 000 om två år måste vi jobba på, avslutar Bosse.
Fredrik Reinfeldt pratade om en av våra viktigaste frågor, hållbarhet och klimat under årets A Sustainable Tomorrow. Foto: Peter Jakobsson