Klik venligst
FÖRSLÖV 2024-04-05 KL. 15:15

Dan lämnar ett liv på Bjäre Maskin – Joakim tar över

Av Peter Jakobsson

Dan Paulsson har jobbat på Bjäre Maskin i hela sitt liv och de senaste 26 åren har han ägt och drivit verksamheten. Nu väntar en omställning för både företaget, kunderna men framför allt för Dan som nu sålt bolaget och blivit pensionär. Sista ordinarie dagen på jobbet var på skärtorsdagen.
– Företaget kommer jobba på i samma anda som tidigare även efter jag har slutat, säger Dan Paulsson.

Dan lämnar ett liv på Bjäre Maskin – Joakim tar över
Dan Paulsson har jobbat på Bjäre Maskin sedan han slutade skolan. Sedan 1997 har han ägt firman men nu väntar pension och nya ägaren är redan på plats. Foto: Peter Jakobsson

Bjäre Maskin grundades 1958 av Dans pappa Ingmar Paulsson och hans kompanjon Stig Andersson.

– Det var först en bil och maskinverkstad som gick under namnet Bil & Traktorservice men när jag tog över 1997 så bytte jag namn till Bjäre Maskin då vi inte hade någon verksamhet med bilar längre, förklarar Dan.

I Dans ägo blev företaget mer renodlat mot lantbrukare och när de även tog in Husqvarna i sortimentet 2002 adderades kopplingen mot privatpersoner med gräsklippare och annat.

– Vi säljer även grönytemaskiner till kommuner och bostadsrättsföreningar, säger Dan.

Pensionsåldern närmade sig och efter 26 år som ägare valde Dan och hans fru Marie, som också jobbar på företaget, att sälja företaget. Trots att det finns kvar släkt i företaget så gick det inte vidare inom familjen.

– Mina söner har sett hur mycket jobb det är med att driva firman och var inte direkt sugna på det livet. Min ena son jobbar i företaget och kommer fortsätta så, säger Dan.

Dan Paulsson har jobbat på Bjäre Maskin sedan han slutade skolan. Sedan 1997 har han ägt firman men nu väntar pension och nya ägaren är redan på plats. Foto: Peter Jakobsson

Att kunna gå i pension efter ett helt liv med ett företag är inte helt enkelt. Att hitta en extern köpare av bolaget har tagit några år.

– Affären blev klar i början av november men jag och Marie har varit kvar i ytterligare fem månader för att lämna över smidigt till den nya ägaren, säger Dan.

Bjäre NU träffar Dan i butiken på skärtorsdagen som är hans sista dag på jobbet. Den naturliga frågan blir: Hur känns det?

– Spontant känns det skönt. Nya ägaren har kommit in bra i verksamheten och jag har fullt förtroende för dem. All personal som vi hade kommer bli kvar på företaget vilket är en väldig tillgång och känns bra för mig. Alla trogna kunder kan fortsätta lita på att Bjäre Maskin fortsätter leverera och ställa upp på det sättet som vi alltid gjort, säger Dan.

Vad ska du göra nu?

– Vi har hus och hem som behöver jobbas på, vi har barn och barnbarn vi vill träffa mer. Jag hoppas det kan bli lite mer golfande för de senaste åren har jag inte hunnit med en enda runda. Sen har jag några gamla bilar som jag vill börja renovera upp. Vi gillar även att resa så det ska det väl bli lite mer tid för, säger Dan.

Den nya ägaren av Bjäre Maskin är Joakim Alvarsson som äger Agrizon Maskin AB i Ekeby där har de ett liknande utbud i sitt maskinsortiment, de säljer bland annat maskiner från Krone och Dalbo. Företagen kommer att drivas som två separata enheter och sedan affären blev klar har Joakim spenderat mycket tid i Förslöv.

– Jag och Dan har känt varandra sedan 2015 och har diskuterat övertagandet i två år. Även om vi inte är släkt så känns det lite som ett generationsskifte, säger Joakim.

Dan har nu lämnat över verksamheten till nya ägaren Joakim Alvarsson som lovar att driva vidare verksamheten i samma anda. Foto: Peter Jakobsson

Kommer ni klarar er nu utan Dan på plats?

– Vi hoppas det! Vi har anställt två personer som ska ersätta allt Dan gjorde, säger Joakim lite skämtsamt.

På Bjäre Maskin finns konsumentprodukter som Joakim inte har i Ekeby.

– På det sättet kompletterar verksamheterna varandra. Vi kommer driva vidare Bjäre Maskin i samma anda som tidigare, säger Joakim och tillägger.

– Vi har en hög servicegrad och ska fortsätta ha det. Nu letar vi efter ytterligare två anställda för att utöka vår servicedel. Utvecklingen är så att lantbrukarna har större och dyrare traktorer som inte får stå stilla, därför måste vi se till att vi kan rycka ut och hjälpa våra kunder på kort varsel, säger Joakim.

En business som har vuxit mycket för Bjäre Maskin är försäljning och service av robotgräsklippare.

– Vi har två personer som står hela vintern och gör service på maskiner som ska ut här på våren.

Dan kanske kommer gästspela lite på Bjäre Maskin även framöver.

– Han har kvar sin nyckel och är välkommen när han vill, säger Joakim.

– Jag stänger inte av telefonen så vill de nå mig så finns jag tillgänglig, säger Dan.

Nya ägaren Joakim Alvarsson som lovar att driva vidare verksamheten i samma anda. Foto: Peter Jakobsson

Efter påsken är det nu nya tider på Bjäre Maskin men verksamheten rullar på som vanligt.

– Förutom Dan och Marie så är det samma personal, det är samma produkter, samma leverantörer, samma anda, namn och nummer, avslutar Joakim som ser fram mot en långvarig relation med alla kunderna.