Ornitologer prisar hela byn
Av Carina Nilsson
När en fågel av arten baltimoretrupial landade i Förslöv i december förra året blev det en ornitologisk sensation.
Fågelskådare från när och fjärran strömmade till Förslöv för att få se den lilla fågeln och hela byn engagerades. Nu prisas hela Förslöv med utmärkelsen Guldkrysset.
Baltimoretrupialen kom på villovägar men stannade i paret Jostviks trädgård i Förslöv. Foto: Håkan Johansson/Arkiv
I mitten av december förra året landade en liten fågel av arten baltimoretrupial i Ros-Marie och Bo Jostviks villaträdgård i Förslöv. De upptäckte den ovanliga fågeln vid sitt fågelbord.
– Vi brukar mata fåglarna och tycker det är roligt att se vilka fåglar vi har i trädgården. Men den här kände vi inte igen så vi kontaktade Club300 som är en fågelskådarklubb. De sade att vi skulle bereda oss på en invasion och så blev det, säger Ros-Marie Jostvik.
Baltimoretrupialen var verkligen en ornitologisk sensation. Fågeln borde normalt sett ha tillbringat vintern i Centralamerika förklarade fågelexperten Anders Wirdheim.
– Under hösten har det varit ovanligt många fåglar från Nordamerika som dykt upp i Europa. När de flyger från sydöstra Kanada ner mot Centralamerika flyger de ut över Atlanten som är den kortaste sträckan. Det kan vara vindar som för dem i fel riktning men det kan också ha dykt upp en båt där fåglarna sätter sig för att pausa. När de sedan siktar land så flyger de igen och kan då dyka upp på helt andra platser än där de brukar finnas, sade han till Bjäre NU förra året.
Nyheten om den ovanliga fågeln spred sig snabbt och fågelskådarna vallfärdade till byn. Foto: Arkiv
Den lilla fågeln blev snart en angelägenhet för hela byn. Förslövs IF öppnade sin klubbstuga för besökare som behövde värma sig. Byns Ica-handlare lånade ut stegar och Förslövs handelsträdgård upplät tomter och garage för fågelskådare. Sist men inte minst lät Förslövsborna fågelskådarna ta plats i villakvarteren för att få en skymt av baltimoretrupialen.
– Vi ville inte släppa in folk i trädgården, men vi har inte haft några problem med att så många stått utanför vår häck och kikat på fågeln. Vi tycker det är roligt att det här hände, och det engagerade ju många i byn. Idrottsföreningen öppnade sin parkering och sålde korv och kaffe bland annat, säger Ros-Marie Jostvik.
Den lilla baltimoretrupialen har stannat hela vintern och lockar fortfarande många fågelentusiaster.
– Det går inte en dag utan att det kommer nya besökare. Oftast är det mellan tio och femton personer som kommer för att se fågeln, säger Ros-Marie.
Baltimoretrupialen har överlevt vintern tack vare makarna Jostviks matning. Fågeln tycker bäst om päron, berättar Ros-Marie. Foto: Håkan Johansson/Arkiv
Ros-Marie och Bo har matat fågeln under hela vintern, vilket var en förutsättning för att den skulle klara den svenska vintern.
– Vi vet att det är en hona nu, och hon tycker allra mest om päron. Men hon gillar även äpple, banan och jordnötter, säger Ros-Marie.
Hela Förslöv prisas nu för sitt engagemang av fågelskådartidningen Roadrunner. Förslöv får utmärkelsen Guldkrysset och tidningen beskriver uppslutningen som det bäst arrangerade och mest välkomnande draget i Sverige. De skriver att ”aldrig i Guldkryssets historia har så många skådare haft så många lokalbor att tacka för ett så tungt kryss”.
Fotnot:
Drag kallas det när en ovanlig fågel lockar fågelskådare att sätta sig i bilen för att skåda fågel och kryssa av en ny art.
Carina Nilsson