ÖSTRA KARUP 2022-04-09 KL. 06:10

Willab fortsätter växa

Av Carina Nilsson

Willab garden har blivit ett stort utflyktsmål i Båstads kommun. Förra året besökte 75 000 personer deras försäljningshall i Östra Karup.

Sedan i somras har de också en restaurang där en del av maten är superlokal. Den odlas nämligen i växthusen i samma lokaler.

Willab fortsätter växa
Willab håller på att anlägga en egen köksträdgård som ska förse restaurangen med en del egna grönsaker samt blommor berättar Martin Ohlsson och Anders Williamsson. Foto: Carina Nilsson

1996 sålde Anders Williamssons far sitt bolag i Grevie.

– På den tiden sålde de både lantbruksgrejor och växthus, men valde att sälja lantbruksdelen och behöll växthusen, säger Anders som idag är vd för Willab.

Satsningen skulle visa sig vara ett lyckokast. När företaget flyttade till Östra Karup var de tio anställda. 25 år senare har antalet ökat till 200 personer.

– All produktion sker i Östra Karup och de flesta av våra anställda jobbar här. Ungefär en tredjedel bor i Båstads kommun och resten pendlar från Laholms- och Ängelholmsområdena. Sedan har vi även kontor och anställda i Stockholm, Munkedal, Danmark och Norge, säger Anders Williamsson.

Företaget säljer förutom växthus även uterum och pooltak. Efterfrågan på deras produkter har stadigt ökat inte minst under pandemin.


Willab gardens show-room lockade 75 000 besökare förra året, berättar Anders Williamsson som är vd för företaget. Foto: Carina Nilsson


– Vårt företag gynnades av att folk var mer hemma, och satsade på sina hus i stället för att vara ute och resa, säger Anders Willumsen.

Om företaget även kommer att uppleva en Ukraina-effekt vågar han inte spekulera i, men konstaterar att det finns ett starkt intresse för att odla själv.

– Visst kan det späs på av att maten har blivit dyrare, att vi ska öka vår beredskap och allt det. Men många har ett genuint intresse av att odla själv och att veta var maten kommer ifrån, säger han och fortsätter:

– Många börjar med en liten pallkrage hemma men efterhand blir man nyfiken och skaffar kanske ett växthus för att kunna odla andra sorters grönsaker eller förlänga säsongen.

Både pandemin och kriget i Ukraina har förstås också inneburit samma problem för Willab som för många andra företag.

– Containerkaoset gjorde att vi fick kraftigt förlängda leveranstider. När vi började köpa från Kina tog det fyra-fem veckor innan vi fick produkterna och nu ligger det på tre månader på grund av pandemin. I år har vi dock tagit höjd för det och lagt upp ett större lager, säger Anders.

Även fraktkostnaderna ökade väldigt kraftigt.

– Vi hade länge ett stabilt pris på 2000 dollar per container, i höstas ökade det till 20 000 dollar och nu ligger det på cirka 10 000 dollar. Även trävarupriserna har gått upp då Ryssland tidigare exporterade mycket virke. Allt det här påverkar förstås även våra priser men förhoppningsvis går det ner till normala nivåer igen och då följer vi såklart efter, säger Anders.

Ända sedan flytten till Östra Karup har företaget expanderat i flera omgångar.

– Nu skulle vi behöva bygga ut igen, men vi har inte plats att växa mer här, så det lutar förmodligen åt att vi får hitta andra platser åt delar av verksamheten. Vi har redan en del lager i Halmstad, säger Anders Williamsson.


Martin Ohlsson är kökschef och jobbar helst med lokala råvaror. En del kommer direkt från företagets egna växthus. Foto: Carina Nilsson


Förra sommaren startade de även en restaurang. Den fungerar numera både som personalmatsal och restaurang för externa gäster.

– Många av våra besökare åker långt för att komma och titta på växthusen, snittkunden kör en timma hit. Vi hade tidigare ett litet café som var väldigt uppskattat. Med restaurangen kan besökarna ta en paus och fundera lite och kanske avsluta affären innan de åker hem igen. Många passar också på att göra en heldagsutflykt på Bjäre när de ändå har åkt en bit, säger Anders Williamsson.

Restaurangen köper så många råvaror som möjligt lokalt, berättar restaurangchef Martin Ohlsson.

– Vi vill ha ett hållbarhetstänk i det vi gör. Vi handlar lokalt så mycket det går och efter vad som är i säsong. Vi har också börjat odla en del i växthusen som ändå står här. Vi har bland annat lagt in oliver och använt våra egna citroner.

Utvändigt håller de på att anlägga en köksträdgård.

– Det ska bli 300 kvadratmeter med grönsaker och blommor. Förutom att det blir verkligt lokalproducerat kanske det också kan fungera som inspiration för besökarna. Väldigt många av dem är ju intresserade av odling och för oss i köket blir det en ny utmaning att verkligen jobba från jord till bord, säger Martin Ohlsson.
Trots att restaurangen startade mitt i pandemin har det gått hyfsat. Med luftiga lokaler och inriktning på lunchgäster drabbades de inte så hårt av restriktionerna.

Anders Williamsson ser också en stor potential i läget.

– Det är ganska långt mellan restaurangerna längs E 6 om man bortser från de vanliga vägkrogarna och hamburgerrestauranger. Vi tror att fler och fler bussresenärer och andra bilister kommer att hitta till oss, säger han.