PERSONPORTRÄTT 2020-08-01 KL. 06:32

Fadi el Khoury

Fadi el Khoury

Hans bländande kreationer bärs av allt från popprinsessor och powerkvinnor till blivande drottningar, schlagerskönheter och Norrvikenbröllopsbrudar. Fadi el Khoury är fursten av svensk haute couture.

Efter sju år i Paris fyllda av designstudier, praktikplatser på diverse modehus, snabbfashionmärken och PR-byråer samt jobb hos Dior och Lanvin återvände Fadi el Khoury hem till Sverige 2010.
– I Frankrike ville jag ta reda på vad jag verkligen ville. Hela tiden bar jag på känslan att göra något eget och inte jobba åt andra, konstnärlig frihet är min högsta prioritet. Hos Dior insåg jag att det är haute couture jag ska syssla med, men visste inte hur. Allt föll dock på plats när jag kom tillbaka till Stockholm. Jag upptäckte att det fanns ett tomrum för mig att fylla. Mitt sätt att göra couture saknades i Sverige. När jag visade min premiärkollektion fanns det två personer i publiken som representerade NK och ville återlansera NK:s Franska, det blev mitt genombrott.

Yrket couturier har för Fadi inget med glamour och galor att göra, även om plaggen är förknippade med just de begreppen.
– Nej, couturier är en blandning mellan hantverkare och konstnär. Det är ett hårt arbete. Bakom varje färdigt plagg ligger en lång process med många moment. Brinner man inte så grejar man det inte. Jag brinner. Därför kan jag med stolthet kalla mig couturier.

Ungefär hälften av jordens befolkning är män och kommer därför aldrig att få uppleva hur det går till när man syr upp en bröllopsklänning eller aftonskrud så vi ber Fadi berätta:
– Oftast träffas vi vid ett par villkorslösa, avslappnade möten. Då vill jag lära känna personen och förstå syftet med plagget. Följande möte är mer dynamiskt, där vi testar och känner av material, färg etc. Mitt mål är inte att vara stylist utan jag vill plocka fram personlighet. Sedan ytterligare några möten då vi börjar med skiss och därefter provar en toile, dvs en bomullsversion av plagget, för att kunna justera och vara säkra. Därifrån börjar själva couturen, med en mängd olika tyger, volym, lager, form, fördelning av plaggets tyngd och färgning, vi handfärgar allt. Inget ska vara omöjligt. Vill du ha liljekonvalj som motiv får du det. Alla ska få det de vill ha. Vid femte och sista tillfället ser vi att vi fångat den dröm kunden hade vid vårt första möte. Hela processen kan variera från fyra veckor till tre månader.

Vilken är känslan när du första gången ser din kund klädd i det färdiga mästerverket?
– Alltid rysningar. Oavsett. Man blir berörd och enormt stolt för man vet vad varje person som varit involverad i processen bidragit med. Själv ser jag vartenda stygn! Kunderna ser främst det estetiska, men vi berättar om varje detalj, så när de väl bär klänningen och får komplimanger nöjer de sig inte med att säga ”tack” utan förklarar hela dess DNA.

För den som blir nyfiken på hur Fadis kreationer tar sig ut rekommenderas ett besök på hans instagramkonto. Det är som en fotosafari i festblåsornas egen lustgård. Uppburna av bland annat sångerskorna Loreen och Zara Larsson.

Vad är det mest spektakulära uppdrag du haft?
– Det måste med all ödmjukhet bli alla de plagg vi gjort till hovet, även om jag inte kan gå in i detalj så finns det fantastiska historier bakom. Jag är stolt över att vi i Sverige kan hålla den höga nivån och klä Kronprinsessan Viktoria, den främsta ambassadören vi har för vårt land.

Fadi el Khoury lever sin passion och kan lika gärna hitta inspiration i en vacker film som under en fikastund på Bokhandlargårdens café.
– Då tar jag fram min anteckningsbok! Jag älskar allt det organiska. När vi gör effekter av brodyr blir det mycket blomster och växter. Jag blir inspirerad av naturen och det är därför jag älskar hela Bjärehalvön.

Hit till Båstad kom Fadi för första gången för fem år sedan. Livspartnern Peter är nejdens son.
– Jag hade jag hört mycket om Båstad. Nu efter att jag varit här så mycket verkar alla vägar leda hit! Jag älskar att vara här, det är någonting i luften som gör att så fort man sätter ner foten går man ner i varv, och andas lugnt. Allt är fantastiskt. Jag upptäcker nya saker hela tiden.

Har du funnit några smultronställen?
– Många. Det är en blandning av vad jag ser och känner och det jag blir serverad. Här vi sitter på Bokhandlargården är en pärla. Även Solbacken, dit var det första Peter tog mig. I sommar har Papas Garden blivit en favorit – vi fick uppleva en fantastisk sommarkväll där häromveckan i solnedgången. Vi bara satt och njöt.

TEXT: CLAES KANOLD
FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK