TOREKOV 2025-06-09 KL. 06:00

Gåvan i Torekov kan bli väldigt dyr för kommunen

Av Peter Jakobsson

Ska kommunen investera stora belopp i renovering av fastighet med väldigt dyra lägenheter eller ska pengar läggas på annat som är till större värde för medborgarna? Det var frågan som oppositionen lyfte angående en fastighet i Torekov. Den styrande majoriteten tycker inte det finns några alternativ och motiverar sin ställning i frågan.

Gåvan i Torekov kan bli väldigt dyr för kommunen
Fastigheten ligger på första parkett till havet vid hamnplanen i Torekov. Foto: Peter Jakobsson

Precis ovanför hamnplanen i Torekov står en byggnad från 1800-talet som genom åren haft många verksamheter och funktioner. Fastigheten har en tomtyta på 846 kvadratmeter och i dagsläget finns i byggnaden fyra lägenheter och två lokaler med en total uthyrningsbar yta på 433 kvadratmeter. Endast Torekovs turistbyrå huserar nu i byggnaden, allt annat står tomt. Detta på grund av att fastigheten har ett stort behov av renovering.

Fastigheten ägs av Båstads kommun som fick den som gåva för över 100 år sedan. De senaste decennierna har underhålls- och moderniseringstakten av fastigheten varit lite eftersatt. Nu har ett stort renoveringsbehov uppkommit. Redan har kommunen investerat runt 5 miljoner på att byta ut värmeanläggningen och projektera för fortsatt renovering.

Utredningar visar att kostnaden för att renovera byggnaden kommer uppgå till ytterligare drygt 20 miljoner kronor. För detta krävs politiskt beslut.

Den politiska majoriteten i Båstad bestående av M, S, L och KD ville gå fram med besluten om att ge Båstadhem i uppdrag att beställa byggentreprenad med en totalbudget för projektet satt till drygt 26 miljoner kronor.

Nu finns endast turistbyrån i fastigheten, allt annat står tomt. Foto: Peter Jakobsson

Oppositionspartierna motsatte sig detta redan i de tidigare politiska instanserna. De ville utreda frågan mer och se över alternativen till att kommunen skulle spendera så mycket pengar på en enskild fastighet med några få lägenheter.

Majoriteten fick dock genom sitt förslag ända till kommunfullmäktige där oppositionen bestående av Sverigedemokraterna, Bjärepartiet och Centern fick till en återremiss av ärendet med ett antal frågeställningar. Dessa var: Vilken giltighet har gåvobrevet idag efter mer än hundra år. Är fastigheten idag en resurs som utgör ett värde för medborgarna eller en belastning? Kan fastighetens värde omvandlas via försäljning till annat som bättre kommer kommuninvånarna till del idag, som exempelvis en grundplåt till ett seniorboende med hyresrätter i Torekov. Om fastigheten renoveras, vilken hyrespolicy ska gälla?

Till efterföljande arbetsutskottsmöte med kommunstyrelsen hade frågorna till viss del svarats på men majoriteten beslutade gå vidare med ursprungliga förslaget om att kommunen ska gå vidare med beslut om att investera i renoveringen.

– Jag tycker inte våra frågor har utretts seriöst och det är inte rätt mot medborgarna, kommenterar Hans Grönkvist (SD).

Oppositionen ville lyfta frågan om kommunen verkligen måste renovera fastigheten eller om det finns alternativ som inte är utredda.

– Att göra denna renovering är ett vågspel med kommunens redan utsatta ekonomi. Om det inte finns något förbud mot att sälja fastigheten i gåvobrevet så borde vi verkligen se över om det är en bra investering i att renovera fastigheten i stället för att satsa de pengarna på annat, förklarar Grönkvist.

De menar vidare att tiderna verkligen ändras på de runt 130 år som gått sedan så gåvan gavs till dåvarande Torekov.

– Vi ville med återremissen att man skulle utreda det noggrannare med Kammarkollegiet om vi får sälja fastigheten enligt gåvobrevet. Det verkar inte finnas något i handlingarna nu som visar att man haft någon direkt kontakt med dem, säger Grönkvist och tillägger hur SD ser på ärendet i stort.

– Det är inte kommunens uppgift att spekulera i exklusiva bostäder.

Fastigheten som kommunen äger (det i gult tegel) är nergången och nästan helt tom på hyresrätter. Läget i hamnen är dock förstaklassigt. Foto: Peter Jakobsson

Den styrande majoriteten försvarar sin ställning i frågan.

– Vi ser inte vad vi skulle ha för alternativ annat än att göra renoveringen. Det finns inga garantier för att en försäljning skulle vara lyckosam, säger Johan Olsson Swanstein(M), kommunstyrelsens ordförande.

Vet ni om kommunen får sälja fastigheten eller inte?

– Nej, vi vet inte detta säkert än, bekänner Olsson Swanstein.

Är det kommunens uppgift att lägga pengar på denna typ av bostäder?

– När renovering är gjord blir det en ny hyressättning som också avspeglar läget. Men grunden är att kommunen ska ta ansvar för alla fastigheter som vi äger, säger kommunalrådet.

Kommer renoveringen kunna räknas hem, det blir väldigt dyra hyror i så fall?

– Det borde gå, Båstadhem har nog koll på det.

Måste kommunen lägga pengar på detta nu?

– Alla investeringar ska prövas och det tycker vi att vi gjort här. Ibland går de att räkna hem på kort tid och ibland längre.

Tycker ni detta är helt färdigutrett?

– Jag, så som förslaget är i dag tycker vi det.

Nu är planen att gå vidare med förslaget om att investera i renoveringen så det blir beslutat på kommunfullmäktige innan sommaren.

– Vi behöver få till ett beslut så projektet kan gå vidare, avslutar Johan Olsson Swanstein.

Ett ärende kan bara minoritetsåterremitteras en gång på fullmäktige så denna gång kommer en majoritet att få genom sitt beslut om inget annat händer. Båstads kommun har nästa kommunfullmäktige den 18 juni, sen är det uppehåll till 24 september.

BILDER FRÅN FÖRR

Här är några äldre bilder på fastigheten