Klik venligst
VEJBYSTRAND 2021-05-21 KL. 06:15

Avrådan från bad i Stora Hult gäller hela sommaren

Av Jenica Paulsson

Badsäsongen närmar sig, och runt Bjäres saltstänkta kust väntar man ivrigt på att få slänga sig i böljorna. På hela Bjäre? Nej, i en liten by hänger man med huvudet sedan dystra besked gått ut på kommunens hemsida.
”För denna plats gäller avrådan från bad. Avrådan gäller hela säsongen 2021: Badplatsen har fått klassificeringen dåligt badvatten och bedömningen är baserad på fyra års provtagning.

Avrådan från bad i Stora Hult gäller hela sommaren

Denna plats är Stora Hult, den sydligaste badstranden på Bjäre och en av de populäraste, speciellt bland barnfamiljer. Fast lite förbryllade blir vi när vi längst ner i samma urkund kan avläsa den senaste provtagningen, utförd den 17 augusti i fjol: Vattenprov: Tjänligt. Algförekomst: Ingen blomning. Vattentemperatur: 22,0 grader.

Låter inte det ganska idealiskt? Vi ringer upp Johan Mårtensson, kommunens natur- och skogsförvaltare som tidiga sommarmorgnar brukar dra på sig vadarbyxorna och samla in vattenprover vid Bjäres badplatser. Vi frågar hur man kan veta att badvattnet i Stora Hult ska vara dåligt hela sommaren.
– Det vet man inte, det här är gamla meriter. Ofta fick vi sämre provresultat i fjol, men det beror till stor del på att vi bytte mätmetod. Från den gamla ISO-metoden till en med uv-ljus. Den är mer finkalibrerad och hittar fler bakterier. Egentligen är den avsedd för kontroll av dricksvatten, som vi ju har högre krav på. Hade vi mätt med den gamla metoden hade badvattnet blivit godkänt.

Med tillgång till den nya metoden gick man fyra år tillbaka i tiden, och även i de gamla proverna hittade man något för höga halter av e-colibakterier, bajsbakterier.




Förra sommaren var besvärlig ur vattensynpunkt. Periodvis var det regnigt och blåsigt. Höga vågor rörde upp bottensediment som kan innehålla gamla utsläpp från jordbruket, men också träck efter sjöfågel och sälar. Genom Stora Hult rinner dessutom flera bäckar som kan föra med sig föroreningar. Vad exakt som orsakade de trista provresultaten vet man inte ännu.
– Vi ska detektera med dna-analyser och hoppas få svar. Vi måste ju avråda, även om problemet inte är så allvarligt, förklarar Johan Mårtensson.
– Jag börjar ta vattenprover från och med juni. Resultaten kommer att finnas på kommunens hemsida samt på de nya informationstavlorna vid våra stränder.

Problemet är bara att det tar minst tre dagar att analysera proverna. Om Johan Mårtensson vadar ut med sin provtagningsutrustning en måndag, finns resultatet torsdag eller fredag. Däremellan kan vattenkvaliteten ha förändrats, beroende på väder och vind.
– Man får helt enkelt använda sitt sunda förnuft. Är det svag vind och vattnet ser klart och fint ut och luktar friskt, då säger jag: bada på! Har det precis stormat och vattnet är grumligt och oaptitligt skulle jag avråda från bad. Man ska vara speciellt försiktig om man har ett sår. Och så ska barn och hundar helst inte få i sig av vattnet. Inga kallsupar!

Och en sak till: den här säsongen kommer han att återgå till den gamla mätmetoden.
– Uv-tekniken är jättebra när det är väldigt noga, som med dricksvatten, men den är kanske lite för pedantisk när det gäller badvatten.

Text: Erica Elmberg
Foto: Lars Olefeldt