Klik venligst
VEJBYSTRAND 2022-07-13 KL. 12:50

”Intresset fortsätter att växa för varje sommar"

Av Erik Persson

När sommarlovet närmar sig brukar likaså sporter ta ledigt – Men i Vejbystrands hamn gör man precis tvärtom. Seglarsällskapet Delfinen bedriver nämligen en av Bjäres största seglarskolor, där intresset fortsätter att växa för varje sommar som går, säger seglarsällskapets huvudinstruktör, Josefine Lyngemark.

”Intresset fortsätter att växa för varje sommar
På bild, Josefine Lyngemark och Caroline Viding, utanför Delfinens klubbstugan. Foto: Erik Persson

Föreningens historia började under tidigt 70-tal och har sedan starten levt efter mottot att segling ska vara en aktivitet för alla. I den nyligen renoverade klubbstugan kan man därför stöta på medlemmar från 4-84 år gamla.

I denna anda, har man därför i år arrangerat en seglarskola utöver tidigare, under namnet Skepp O’ Skoj för barn mellan 5-9 år.

– I vårt nya program får barnen lära sig om båtar, bad -och sjövett, marin nedskräpning och skapa sig ett intresse för segling och havet med leken som främsta verktyg, säger föreningens sekreterare Caroline Viding.

– Det viktigaste är att barnen ska ha roligt tillsammans med gruppen och att man ger dem en lekfull och spännande upplevelse för att kunna känna sig trygga på och i närheten av vattnet, fortsätter Caroline.


Delfinens klubbstuga, med elever i rörelse. Foto: Erik Persson


Klubbstugan i Vejbystrands hamn har blivit en mötesplats, där byns lokalbefolkning och sommarbesökare träffas.

– Jag började själv segla när jag var 8 år gammal. Jag minns hur spännande det var att träffa alla nya människor i hamnen, från runt om i Sverige. Seglarkurserna bidrar verkligen med så mycket mer och kan även användas utanför seglingen – Som att respektera naturen, ta beslut och bedöma skarpa situationer, säger huvudinstruktören Josefine.

Med gemenskapen som utgångspunkt för Delfinen, vill man fortsätta att bidra till seglingens utveckling – Som sport och rekreationsaktivitet.

– Desto tidigare, desto bättre! Det ska bli väldigt kul att välkomna en ny generation in i klubben i sommar, avslutar Josefine.