BÅSTAD 2025-01-10 KL. 14:49

”Det blir inget fancy ställe utan ett gatukök med hemlagat mos”

Av Peter Jakobsson

Torggårdens Grill i Båstad är ett avslutat kapitel. Nu renoveras det för fullt och snart öppnar Majsans ställe. Det blir fortfarande korv, burgare, glass och annat men med lite mer hemlagad känsla.

”Det blir inget fancy ställe utan ett gatukök med hemlagat mos”
Maria "Majsan" Nyander och Jon Vallin är nya ägarna som nu bygger Majsans Gatukök och Glass där Torgårdens Grill tidigare låg. Foto: Peter Jakobsson

Det är täckpapper för fönstren och flera byggbilar står utanför Torggårdens Grill på Mariatorget i Båstad. Anledningen är att det vankas nya tider, John Nilsson har sålt efter att ha drivit det i drygt 18 år.

– Det var dags för mig att släppa det till några som ville ta det vidare. För mig har livet riktats mot annat genom åren och mitt engagemang för grillen har väl varit lite på sparlåga på senare tid, förklarar John som jobbar heltid på räddningstjänsten och har små barn hemma.

De nya ägarna är paret Jon Vallin och Maria Nyander som nu ser till att stället får en rejäl renovering inför en nyöppning.

– Nu blir det Majsans Gatukök och Glass, förklarar Jon och tittar på livspartnern Maria aka ”Majsan”.

– Vi har båda passion för mat och har jobbat med det förr även om det inte varit på det sättet som det blir nu, säger Majsan som kommer finnas på Gatuköket nästan jämt.

Innanför pågår renoveringen för fullt. Foto: Peter Jakobsson

De som vill svänga förbi Mariatorget för korv, hamburgare och glass kommer inte bli besvikna.

– Tanken är att ta tillbaka gatuköket till så som det ska vara. Det blir hemlagat mos, hemlagade köttbullar och vi ska göra såser och dressingar själva. Sen blir det allt man förväntar sig av korvar och burgare plus någon schnitzel och några pastarätter, säger Jon.

– Vi ska ha bra luncherbjudande och maten ska man få snabbt, säger Maria.

Bredvid matluckan blir glassen.

– Där kommer det finnas kulglass, vi tittar fortfarande på vilken leverantör vi ska ha, berättar Majsan.

Den lilla inglasade ytan kommer de bevara.

– Där kommer vi ha några typ av soffbås i stället för barbord, säger Jon och tillägger att uteserveringen kommer finnas kvar och många köper ju med sig och äter var de vill.

Arbetet pågår för fullt i gatuköket som byggs om invändigt. Foto: Peter Jakobsson

Renoveringen pågår nu för fullt.

– Vi har bytt all el, vi gör nya avlopp, hela köket är utrivet och vi bygger om och gör lite rymligare med större stekbord, förklarar Jon.

– Men för gästerna kommer det ändå vara sig ganska likt, det är mest bakom luckorna vi bygger om för att det ska bli bättre, tillägger Majsan.

Även om det blir mer hemlagat så ska det fortsätta vara ett gatukök lovar Majsan.

– Det ska inte bli för fancy utan kännas väldigt hemtrevligt, som ett gatukök i en äldre stil, förklarar hon.

Majsan blir ett välbekant ansikte på gatuköket. Foto: Peter Jakobsson

Öppningen av Majsans gatukök är planerad till fredag 31 januari.

– Vi kommer ha minst samma öppettider som det varit tidigare. Sju dagar i veckan och senare tider på sommaren. Vi kommer helt enkelt ha öppet när det finns kunder, avslutar Majsan.