BJÄRE 2020-08-15 KL. 13:43

Agneta Livijn har summerat somrarna i Torekov i nya boken My Four Castles

Agneta Livijn har summerat  somrarna i Torekov i nya boken My Four Castles

Hon har spenderat alla sina livs somrar i Torekov. Minnena och platserna har hon nu förevigat i en ny bok som sammanfattar hennes liv till dags datum. Till La Casa Del Mare har hon tagit medelhavet till Bjäre.

Agneta Livijn är en internationell konstnär och designer. Hon är utbildad vid Anders Beckmans School of Design, Sverige, San Fransisco Art Institute, USA och Academie La Grande Chaumier, Frankrike. Hon har haft flera utställningar över hela världen och finns representerad på ett flertal museum. Runt 1995 lossnade det för hennes konst och hennes verk finns representerade i Europa, Japan och USA.

Sedan lång tid har hon skapat exklusiva linjer för företag som IKEA, Habitat och ROOM. Med en känsla för exklusiva handgjorda former har Agneta också skapat sina egna linjer tillverkning i Italien och Portugal.

Sedan barnsben har Agneta spenderat somrarna i Torekov. Under åren har hon och hennes släkt haft ett antal olika hus där de njutit somrarna och haft fester. Nu har Agneta sammanfattat hennes tid i Torekov i en bok som heter My Four Castles. I fyra kapitel får man följa med till Tullarens hus, Villa Björkhem, Mexitegelvillan och slutligen hennes nya hus La Casa Del Mare.
– Det är en biografi som beskriver lite om mitt företag och om min uppväxt i Torekov. Reflektioner av vad jag sett runt mig både i Torekov och på Rivieran.

Boken, som är på engelska, är lättsam och med en hel del bilder.
– Boken kom till av bara farten. Jag började skriva lite och sen rann det bara på. Det är ungefär som när jag målar en tavla.

Att Agneta är stolt över det senaste huset La Casa Del Mare framgår tydligt.
– Nu kommer jag vara mer i Torekov när jag har mitt drömhus.

I nya huset finns en hörna som är ateljé. Inne i huset är det som ett levande galleri där Agnetas stora oljemålningar hänger på väggarna.I ena delen av sitt hus har Agneta en atelje, där man bl annat kan se hennes keramik.

En av inspirationskällorna till huset var ett hus Agneta såg på Korsika, där hon semestrar varje sommar.
– Men min ”raw model” är Eileen Grays sommarvilla E-1027 i Roquebrune-Cap-Martin. Veckan efter att jag köpt tomten skissade jag upp hur jag ville ha mitt hus. Det kom till mig, kan man säga! Att villan skulle vara medelhavsinspirerad kändes självklart eftersom jag delvis är uppvuxen i min pappas hus i Roquebrune på La Côte d’Azur.

Agneta har sneglat på Eileen Grays villa länge och fick möjlighet att besöka den tillsammans med hennes gäster när de firade hennes 60-årsdag.
– Det var fantastiskt att få komma och besöka villan. Eileen Grays modernistiska och minimalistiska stil från 1929 blev min guide och inspiration för La Casa Del Mare.

Det var nästan en slump att Agneta slog till på ny tomt och skapade villan.
– Jag hade tänkt att renovera min gamla villa och var ute med min son för att leta stenar till huset. Då ramlade vi på denna tomt och jag föll för utsikten och naturmiljön. Jag slog till direkt. Man ska inte bråka med gamla energier. I nya huset finns det bara framtid.Agneta vid några av de nyaste tavlorna.

Nu arbetar Agneta till stor del med muséeshoppar i Frankrike som säljer hennes produkter samtidigt som hon lanserar boken. Den stora businessen för Agneta är målandet.
– Inspirationen till tavlorna kommer mest på vintern när jag och min man är ute och reser till Maldiverna och Mauritius. Därifrån kommer det blommiga och vattniga i mina tavlor.

Agneta inreder även restauranger.
– Jag har bland annat skapat passande porslin till nya restaurangen Varvet i Torekov.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON