BJÄRE 2020-12-25 KL. 15:08

Aktivitetsrundor ska få barn och vuxna i rörelse

Aktivitetsrundor ska få barn och vuxna i rörelse

Syskonen Lotta och Johan Olmarker brinner för spontanidrott och senaste projektet är att skapa aktivitets-rundor i kommunens alla tätorter. Detta för att ge möjlighet till rörelse för både vuxna och barn. Rundan i Östra Karup är redan uppsatt, fler väntar inom kort.

Sommaren 2018 ville syskonen Lotta och Johan Olmarker rusta upp planen vid idrottshallen på Strandängsskolan. Det gjordes med hjälp av många företag som bidrog med pengar samt Båstad Kommun som hjälpte till med montering, markarbete med mer. I maj 2019 stod planen klar med tennisbana, basketplan och en liten fotbollsplan. Det var deras första spontanidrottsprojekt.
– Detta har bidragit till att barnen och även vuxna har något att göra dels på raster, i skolverksamheten men även på helger och lov. Nu vill vi ta nästa steg och fortsätta göra det möjligt för barn och vuxna att röra på sig utan att det ska kosta något eller att det kräver en anmälan. Vi vill gärna nå ut till alla orter på Bjäre och sprida vårt budskap till alla i kommunen, berättar Lotta Olmarker.Syskonen Johan (t.v) och Lotta Olmarker (t.h) vid invigningen av spontanidrottplanen i Båstad.

Därför ska de köpa in och sätta upp aktivitetsrundor till alla tätorter i kommunen. Aktivitetsrundor är ett koncept från ”Träning i Livet” som arbetar med folkhälsa samt hur fysisk aktivitet, rörelse och motorik kan påverka inlärning positivt. Med olika former av fysisk aktivitet samt avslappning skapas bra förutsättningar för bättre koncentration, minne, kroppskontroll och självkänsla samt ökar välmående hos barn och vuxna.

Rundorna som Lotta och Johan valt fokuserar på puls och styrka.
– Det är då 12 olika skyltar längs rundan där man uppmanas att göra olika övningar. Det kan vara utfall eller jumping jacks eller annat.

Aktivitetsrundorna passar för barn och vuxna, man sätter helt enkelt sin egen ambitionsnivå.
– Det finns tre olika nivåer på skyltarna som man kan välja att följa, förklarar Lotta.

Tanken är att dessa rundor ska ligga i närheten av skolorna så de kan utnyttjas i skolverksamhet eller på fritids.

Det är finansierat genom att Johan och Lotta fått in sponsorer i form av lokala företag och kommunen ställer upp på att sätta upp skyltarna samt tar hand om den lilla driften som det kan bli.

Rundan som börjar vid pulkabacken i Östra Karup är redan klar. Rundan i Båstad, malenskogen, kommer upp efter nyår. Sedan ska det sättas upp rundor i Grevie, Västra Karup, Förslöv och Torekov.
– Till påsk hoppas vi att alla rundor är klara men gärna tidigare om det går, säger Lotta.Det årliga Sylvesterloppet är en av intäktskällorna till Olmarkers spontanidrottsprojekt.

En av intäktskällorna till Olmarkers spontanidrottsprojekt är det årliga Sylvesterloppet som arrangerats på nyårsafton i många år. Årets upplaga av Sylvesterloppet i Båstad blir lite annorlunda. Banan på 5 kilometer kommer som vanligt att vara snitslad med röd/gula band. Deltagarna startar när de vill på nyårsafton mellan klockan 10–15. För nytillkomna löpare så kommer de lägga ut kartan på loppets Facebooksida. Normalt kostar loppet 40 kronor för barn (upp till 11 år) och 70 kronor för övriga. Men i år är det upp till alla att Swisha valfritt belopp.
– Alla som Swishar över 150 kronor är med i utlottning av fina priser från några av våra trogna sponsorer. Alla intäkter går även i år oavkortat till Spontanidrott i Båstads kommun.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON