Av Peter Jakobsson
Ebbessons Gårdsmejeri i Mäsinge kan lägga ännu ett framgångsrikt år till handlingarna. När SM i Mathantverk avgjordes nyligen stod gårdsmejeriet på prispallen tre gånger – med ett silver och två brons för sina ostar.
Blåmögelosten Blå pärlan belönades med silver i kategorin för blåmögelostar, efter att tidigare ha tagit guld i samma klass. Brons gick till Frugans Gårdsost i kategorin pressad hårdost och till den populära Eldosten i klassen för stekost.
– Vi är jätteglada, särskilt eftersom Frugans Gårdsost var med för första gången, säger Camilla Ebbesson, som driver mejeriet tillsammans med sin familj.
– Det är alltid roligt att få ett kvitto från en oberoende jury på att det man gör håller hög kvalitet.
Camilla berättar att tävlingen är viktig, både för inspiration och utveckling.
– Det är värdefullt att få höra vad som är bra men också vad som kan bli bättre. Juryn tittar på allt; smak, doft, yta och munkänsla. För oss som är små producenter betyder det mycket att få feedback på det sättet, säger hon.
Ebbessons Gårdsmejeri har tävlat i SM i Mathantverk flera gånger tidigare och är sedan länge en välkänd aktör i bygden. Mejeriet tillverkar ostar i liten skala, helt utan industriella hjälpmedel.
– Vi har inte så stora utrymmen och det är mycket som ska klaffa med temperatur och luftfuktighet, men med tanke på det känns det extra roligt att kunna ligga på den här nivån, berättar Camilla.

De prisade ostarna finns i gårdsbutiken, men går nog fort åt. Foto: Peter Jakobsson
För Camilla Ebbesson handlar utmärkelserna inte bara om ära, utan också om att hålla liv i hantverket.
– Jag tycker det är jättebra att tävlingen ordnas, det betyder mycket för oss små producenter. Det håller intresset för mathantverket levande, och det behövs, särskilt i tider som dessa, avslutar hon.
