Av Carina Nilsson
Miljö- och byggnadsnämnden säger nej till företaget On Tower Swedens ansökan om en 60 meter hög mobilmast mitt på södra Bjäre.
Telekomföretaget Cellnex vill bygga en 60 meter hög mobilmast på södra Bjäre för att operatören Tre ska kunna säkerställa mobiltäckning i området när deras 3G-nät släcks ner. Men när företaget sökte bygglov haglade protesterna in till kommunen. Inte mindre än 35 synpunkter kom in.
När ärendet kom upp på miljö- och byggnadsnämndens senaste sammanträde så sade politikerna nej till att bevilja bygglov.
– Vi förstår att man måste tillåta master – alla vill ha mobiltäckning – men vi tycker inte att företaget har redovisat vilka alternativ som finns och informationen är inte tillräckligt heltäckande, säger Rustan Svensson (M) som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Tjänstemännen på Båstads kommun ansåg att platsen är olämplig och hade föreslagit nämnden att säga nej till planerna med hänvisning till det allmänna intresset av rekreation, landskapsbild, fågelliv och naturmiljö, vilket bedömdes väga tyngre än intresset av att bebygga platsen med en hög mobilmast. Tjänstemännen bedömde dessutom att tomtplatsen utgör brukningsvärd jordbruksmark.
Masten behövs för att operatören Tre ska kunna säkerställa mobiltäckning i området när deras 3G-nät släcks ner. Bild: Båstads kommun
– Tjänstemännen har gjort en väldigt komplett och välformulerad tjänsteskrivelse som såklart vägde tungt, säger Rustan Svensson.
Rustan Svensson säger att han har all respekt för att folk vill säga nej och protestera mot planerna men att frågan om mobilmaster är komplex.
– Många är rädda för strålning, men strålningen från själva mobilen är större än strålningen från masten. Är det dålig täckning så ökar strålningen för att mobilen så att säga jobbar mer för att få kontakt.
Rustan påpekar också att de nuvarande masterna finns på vattentornet i Grevie kyrkby vilket också är väldigt nära skolan.
– Man kan ha många argument emot mobilmasterna men någonstans måste vi ha dem om vi ska kunna ha uppkoppling och täckning. Vi är inte emot masterna för att det är fult eller farligt, säger han.
Företaget kan överklaga miljö- och byggnadsnämndens beslut.