Klik venligst
BJÄRE 2024-06-27 KL. 14:00

Utrotningshotade djur tittar fram i Norrviken

Av Peter Jakobsson

På Tyga Gård i Hallavara håller konstnären Lili Skarby till med sina verksamheter. Gården är full av djur och liv men i galleriet är det konst som gäller. På oljemålningarna i nya utställningen är det nyskapad konst med motiv från Norrviken med utrotningshotade djur som tittar fram. En intressant kombination som väcker tankar.

Utrotningshotade djur tittar fram i Norrviken
Konstnären Lili Skarby visar ett vildbi som är med på en av tavlorna i nya utställningen på Galleri Tyga. Foto: Peter Jakobson

Konstnären Lili Skarby gillar djur och natur. Efter besök på Norrviken fick hon en idé om att göra oljemålningar med Norrvikenmotiv där utrotningshotade svenska djur tittar fram.

– Jag fick en kul idé helt enkelt. Sen ville jag göra något bra med det hela och kontaktade WWF som välkomnade mitt initiativ. Vi har nu ett samarbete där delar av intäkterna från tavlorna går till deras verksamhet, förklarar Lili Skarby när hon visar tavlorna som hänger i Galleri Tyga på gården i Hallavara.

De flesta djuren som är med på tavlorna är arter som inte skulle kunna finnas på Norrviken.

– I en tavla är ett vildbi som skulle kunna var på Norrviken och i en kommer det nog vara en varg som nog skulle kunna dyka upp där också, annars är det arter som lever på anda platser.

Alla djuren i tavlorna är rödlistade. I en tavla tittar en djärv fram, i en annan ett lodjur, på andra är det fjällräv, fjälluggla, brunbjörn. Djuren är diskreta i motiven.

– Jag har valt att inte göra djuren som huvudsaken utan de kikar mest fram i tavlorna.

En av Lili Skarbys tavlor som är med i nya utställningen på Galleri Tyga. Foto: Peter Jakobsson

Norrvikenmotiven är målade i olja hemma i ateljén med foton som förlagor.

– Jag gick runt på Norrviken och såg alla de platserna som nu blivit tavlor.

Vad är det på Norrviken som fascinerar dig?

– Det jag ser som min bästa förmåga som konstnär är min känla för att se vad som blir en bra bild. När jag går i trädgården eller i naturen så dyker motiv upp från alla möjliga saker. På Norrviken finns många fina platser.

Lili Skarby har skapat oljemålningar med Norrvikenmotiv där utrotningshotade djur tittar fram. Foto: Peter Jakobsson

Många motiv är ganska dramatiska.

– Det är så jag tycker tavlorna blir intressanta.

Utställningen hänger i galleriet från början av juli och sedan hela sommaren, öppet är det när Lili är hemma på gården där galleriet ligger.

– Jag är oftast hemma, har hästar och en gård att ta hand om så jag brukar vara i närheten. Det finns ett nummer på dörren till galleriet som man kan ringa om det är låst, säger Lili Skarby.

Galleri Tyga finns på Tyga gård i Hallavara där konstnären Lili Skarby håller till. Foto: Peter Jakobsson

Vernissagen är helgen 6-7 juli.

– På lördagen den 6:e kommer Benny Gäfvert från WWF och pratar både vid klockan 13 och 15 om deras arbete med de utrotningshotade djuren, berättar Lili och välkomnar alla till galleriet.