HISTORIA 2023-07-22 KL. 14:56

Ingrid Bergman och Båstad

Av Jenica Paulsson

”Båstad hämtar Ingrid Bergman och Roberto Rossellini på nordvästskånsk järnvägsstation.” Vilken magnifik tidningsrubrik det hade blivit! Dessutom alldeles sann. Fotot är taget 1950 i Paris, men det skulle lika gärna ha varit på legendariska dansrestaurangen Sand i Båstad, åtminstone om man tillåter sig att fantisera lite grann. Då befann sig nämligen märkligt nog det av hela världspressen jagade kärleksparet här i faggorna. Inhysta i en militärbarack på F10 i Ängelholm. Historien är på tok för bra för att inte förmedlas.

Ingrid Bergman och Båstad

Den omsusade svenska filmstjärnan Ingrid Bergman hade under inspelningen av filmen Stromboli blivit pladask förälskad i dess italienske regissör Roberto Rossellini. Eftersom de var gifta på varsitt håll men ändå inledde en relation (de gifte sig så småningom) blev detta en av den tidens i särklass mest omskrivna skandaler. Sättet på vilken den inleddes måste delges läsekretsen; så här skrev fru Bergman (då gift Lindström) i ett brev till signore Rossellini anno 1948:

”Bäste Mr. Rossellini,

Jag har sett Era filmer och uppskattade dem väldigt mycket. Om Ni behöver en svensk skådespelerska som talar flytande engelska, inte har glömt sin tyska, inte är särskilt bra på franska och som på italienska bara känner till "ti amo", är jag beredd att komma och spela in en film med Er.”

Chef på flygflottiljen F10 var den benhårde översten Bill Bergman. Ingrids kusin. Klart han erbjöd sin kära kusse en tillflyktsort i detta prekära läge. En av överstens rekryter hette Arne Larsson, en nittonårig båstadpåg och blivande rörmontör. Menige Larsson innehade tjänsten som chaufför åt den stränge Bill Bergman. ”Båstad!” kommenderade befälet en tidig morgon sin markbundne förare, ”bege er omedelbart till Järnvägsstationen och ta emot min kusin och hennes manlige vän. Men håll för tusan flabben om uppdraget, annars blir det buren resten av sommaren.” Sagt och gjort. Arne Larsson lydde order, hämtade det eleganta paret och förde dem i säkerhet till det deras tillfälliga bostad. Där fick de stanna till den värsta krutröken lagt sig.

Att episoden stämmer överens med verkligheten vidimeras av flerfaldige OS-guldmedaljören i pistolskytte, Ragnar Skanåker, i en artikel iF10:s kamratförenings medlemsblad Bullertinen. Skanåker, av flottiljchefen kallades för Mora (Bergman var inte lika duktig på att komma ihåg sina soldaters namn som han var på att styra flygplan, utan anropade dem vid deras födelseorter) minns att han såg Ingrid på området vid minst ett tillfälle. Det kan man kalla en pricksäker vittnesutsaga!

Huruvida paret Bergman-Rossellini passade på att inkognito svinga sina lurviga på Strand medan de ändå var i trakten får vi låta vara osagt.LÄS VECKANS TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I HISTORIA

HISTORIA 2023-07-12 KL. 12:00
På promenad med Garbo
HISTORIA 2020-12-29 KL. 09:51
Hotell Viktoria
HISTORIA 2020-11-14 KL. 09:52
Malens terrass
HISTORIA 2020-11-01 KL. 11:47
Kungen och tennisen
HISTORIA 2020-10-25 KL. 13:45
Hallänningasöndag

Fler nyheter