Av Peter Jakobsson
I en lantlig verkstad i skånska Förslöv har ett svenskt teknikföretag tagit ett stort steg mot framtidens energiförsörjning. Med världens första intelligenta natriumjonbaserade batterisystem i kommersiell skala utmanar ERTZY dagens dominerande litiumlösningar – med ambitionen att göra elnätet både grönare, säkrare och mer motståndskraftigt.
Ett svenskt teknologigenombrott inom energilagring har sett dagens ljus i Förslöv. Företaget ERTZY, grundat 2022 av Filip Lilja och Martin de la Vega, har installerat sitt första fullskaliga energilagringssystem baserat på natriumjon-batterier, en miljövänligare och säkrare lösning än dagens litiumbaserade alternativ.
Bakom tekniken står ett tvärvetenskapligt team med lång erfarenhet från elbilsutveckling, elektronik och energistyrning. I spetsen för det tekniska arbetet finns Martin Söderlind, Principal Hardware Engineer, som personligen byggt och konstruerat mycket av prototypen i Förslöv.
– Det här är det första intelligenta, natriumjonbaserade energilagringssystemet i kommersiell skala i Europa, berättar Söderlind när han visar systemet. Det är billigare, säkrare och mer hållbart än litiumsystem, med en enda nackdel: lite lägre energidensitet, vilket innebär något större volym per kilowattimme, något som dock har en mindre påverkan på energilargringsapplikationer i jämförelse med elektriska fordon.
616 x 4 celler utgör batteriet i containern som kan lagra 130 kWh. Foto: Peter Jakobsson
Företagets lösning är skräddarsydd för framtidens behov i samband med energiomställningen, i synnerhet med tanke på de kraftigt växande energikraven från AI och datacenter. Genom att kombinera batterierna med avancerad energistyrning kan systemet agera som så kallad "peak shaver", där energilagring utnyttjas för att jämna ut effekttoppar och spara pengar för bland annat fastighetsägare.
– Vi använder natrium istället för litium, vilket innebär att vi slipper konfliktmineraler som kobolt och minskar både klimatpåverkan och kostnad, förklarar Söderlind. Det handlar inte om att uppfinna battericellen, de finns redan i småskalig form i till exempel kinesiska elmopeder utan att ta teknologin kring sodium till nästa nivå: ett robust, skalbart och intelligent lagringssystem för europeisk och amerikansk elinfrastruktur.
På väggen syns hur systemet mår. Foto: Peter Jakobsson
Ett extra lager av samhällsnytta kommer till uttryck i det perspektiv som Henric Johnson, en av de centrala medlemmarna i ERTZYs team, lyfter fram.
– Förutom att tekniken är grön och effektiv, är den också intressant ur ett beredskapsperspektiv. Våra batterier är säkrare än litium, de har minimal brandrisk och kan placeras i berg, bunkrar eller till och med inne i fastigheter. Det ger nya möjligheter för både civilt och militärt totalförsvar, säger Johnson.
Han pekar på att dagens litiumsystem ofta kräver stora säkerhetsavstånd och medför försäkringsproblem, medan deras lösning kan installeras närmare människor utan ökad risk. Detta öppnar också upp för användning i tätbebyggda områden, där invånare ofta uttrycker oro inför de stora litiumbaserade containrar som planeras i flera svenska kommuner.
Henric Johnson och grundaren Filip Lilja. Foto: Peter Jakobsson
Pilotanläggningen i Förslöv drivs i samarbete med en lokal fastighetsägare och solcellsinvesterare. Systemet laddas med solenergi och används för att balansera elförbrukningen över dygnet. Resultatet hittills visar en minskad energikostnad med upp till 65 procent för fastighetsägaren.
– Det är en win-win. Vi får en testbädd för vår teknologi och fastighetsägaren får en energieffektiv lösning med direkt ekonomisk nytta, säger Söderlind.
Gänget bakom Ertzy som byggt den första storskaliga energilagringsenheten i utkanten av Förslöv. Foto: Peter Jakobsson
Planerna framåt är ambitiösa. Först vill bolaget skala upp i Sverige, därefter expandera till övriga Europa och USA. Men rötterna i Förslöv kommer att finnas kvar.
– Delar av utvecklingsarbetet kommer att fortsätta här. Bjäre är min bas, avslutar Martin Söderlind.