ÖSTRA KARUP 2022-05-01 KL. 06:00

Kändis fick köpa tomt i Båstad för billigt

Av Carina Nilsson

Måns Zelmerlöv betalade bara 50 000 kronor för en tomt på Tuvelyckan i samband med en spelning år 2016. Skatteverket ansåg att priset var på tok för lågt och nu har både förvaltningsrätten och kammarrätten gett Skatteverket rätt.

Kändis fick köpa tomt i Båstad för billigt
Måns Zelmerlöv fick köpa en tomt i Hemmeslöv i samband med en spelning han gjorde 2016. Foto: Peter Jakobsson

Måns Zelmerlöv köpte fastigheten i Hemmeslöv i samband med en spelning som han gjorde i när bolaget Båstad Tuvelyckan AB hade en invigning.

Tomten skulle kosta 100 000 kronor och Måns betalade 50 000 kronor kontant. Resten av beloppet skulle vara en gåva i utbyte mot den spelning han gjorde.

Fyra år efter tomtköpet upplyste artisten Skatteverket om köpet berättar Måns Zelmerlövs advokat Per-Hans Berg.

– Man ska komma ihåg att när den här fastighetsaffären gjordes fanns ingen detaljplan och ingen fastighetsbildning. Det var samma pris som andra fick betala på den tiden. När fastighetsbildningen sedan blev klar ville Måns följa reglerna och anmälde detta till Skatteverket för att inte få någon oönskad beskattning. Hade han inte anmält det själv är det inte säkert att Skatteverket hade fått vetskap om detta alls, säger han.

Skatteverket ansåg dock att Måns hade fått den 900 kvadratmeter stora tomten alldeles för billigt.

De ansåg att ett skäligt marknadspris borde vara 750 000 kronor och att tomten inte var en gåva utan en del av en ersättning för en arbetsinsats.

Skatteverket ville därför upptaxera Måns Zelmerlöv med 700 000 kronor.

Artisten överklagade genom sin advokat då han tyckte att beloppet var för högt. Måns Zelmerlöv menade att tomten borde ha varit värd 400 000 kronor år 2016.

I september 2021 togs ärendet upp i förvaltningsrätten. Rätten ansåg dock att Skatteverket hade rätt och att de 700 000 kronorna skulle tas upp som inkomst av tjänst då ”det är ostridigt att Måns Zelmerlöv har fått rabatt vid köpet just på grund av det framträdande som gjordes”.

Måns Zelmerlöv överklagade via sin advokat igen, denna gång till kammarrätten. I mitten av april kom kammarrättens dom.

Kammarrätten gör samma bedömning som förvaltningsrätten och avslår Måns överklagande.

– Jag vet inte än om vi kommer att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Det krävs ett särskilt prövningstillstånd för att målet ska tas upp och jag vet inte än hur Måns ställer sig till detta, säger Per-Hans Berg.