SPORT 2023-03-29 KL. 17:00

En medioker Röglesäsong är över

Av Roger Bengtsson

Efter 52 grundserieomgångar var domen över Rögles säsong tämligen samstämmig. Laget presterade klart sämre än förväntningarna och framförallt lagets defensiv uppvisade stora brister. Detta tillsammans med en rad nyförv som tokfloppat gjorde att knivarna var slipade hos experter och kritiker. Dryga två veckor senare hade lagbygget rest sig ur askan och först vänt åttondelsfinalserien mot Leksand och därefter pressat vice guldfavoriten Skellefteå till sex matcher i den ena SM-kvartsfinalen. Säsongsavslutningen i SM-slutspelet gör att Rögles säsong till sist ändå får godkänt. Laget presterade som bäst när det gällde som mest, trots att truppen långtifrån var ett guldbygge och att skador stökade hela vägen in på mållinjen.
Bjäre Nu går igenom spelarnas säsong och spekulerar kring vilka som stannar och vilka som drar vidare. Häng med!

En medioker Röglesäsong är över
Calle Clang och Linus Sandin efter matchen mellan Rögle och HV71 den 7 januari. Foto: Bildbyrån

Målvakter
65. Christoffer Rifalk - Godkänd
Rifalks fjärde säsong i Rögle blev också hans svagaste. Statistiskt långt ifrån de siffror som skämt bort fansen tidigare säsonger. Hämmades sannolikt av att det aldrig blev någon uttalad förstemålvakt i Rögle. Förrän i slutspelet. Då växte också Rifalk till den målvaktsjätte han kan vara.
Kontrakt till 2024.


Christoffer Rifalk jublar efter 3-2 målet under kvartsfinal fyra. Foto Bildbyrån


70. Calle Clang - Godkänd
Alternerade med Rifalk under hela grundserien. Stabila insatser med några hållna nollor men också matchavgörande missar. 20-åringen från Olofström växte på allvar in i SHL-kostymen, men försvinner nu till NHL och Anaheim där det dock sannolikt först väntar några ”hundår” i AHL.

Backar
3. Michael Kapla – Mycket bra
Nyförvärvet från Skellefteå växte så sakta in i rollen som bärande back efter en trevande start i höstas. Skadad under en period men efter det tog Kapla tydliga kliv mot att vara Rögles främsta back. Spelförståelse, bra skridskoåkning, har fysiken som krävs. Ett nyförvärv som höll måttet. Kontrakt till 2024.


Michael Kapla jublar efter sitt 0-3 mål mot Malmö Redhawks 16 februari. Foto: Bildbyrån


6. Tony Sund – Underkänd
När Sund signades för en andra säsong i Rögle var det långtifrån självklart för vissa. Dessvärre fick dessa rätt i sin lätta misstro mot den finländske landslagsbacken. Under grundserien var Sund långtifrån godkänd under långa perioder. Trög på rören, omständlig i egen zon, otajmad i det fysiska spelet. I slutspelet blommade dock Sund ut till den försvarsrese man förväntade sig.
Stanna inte kvar i Rögle.

7. Erlend Lesund – Underkänd
Efter en skadefylld säsong 21/22 var Lesund äntligen tillbaka. Men oj, vad frånvaron påverkade norrmannens förmåga. Långt ifrån den kvalitet som gjorde Lesund till en av de ledande backarna, inte minst fysiskt, under finalsäsongen 20/21. Fortfarande fysisk i sin spelstil men långtifrån med den auktoritet som fanns tidigare. Direkt svag med puck i egen zon och sen skadad under säsongsavslutningen.
Kontrakt till 2025 men behöver höja sig rejält om han ska in på sju backar.

16. Valtteri Viljanen – Bra
Det finska yrvädret kom sent in i Rögle när hans lag, Sport, avslutat ligaspelet i Finland. Tog chansen när han väl fick den och när han anpassat sig till den väsentligt högre farten i SHL. Inte den puck- eller spelskickligaste backen, men bröt mönster, vågade och blev en publikfavorit. Njutbart fysiskt spel trots sin relativa litenhet. Lär inte spela i Rögle kommande säsong även om det vore spännande att se Viljanens fulla potential. Men i så fall en rejäl chansning.

22. Samuel Jonsson – Underkänd
Den potentiella Rögleikonen och trotjänaren hade sin klart tyngsta säsong så här långt. Utanför laget under perioder, sen skadad. Har inte fysiken för att konkurrera i ett topplag i SHL. Har tidigare kompenserat med fart och spelsinne, men dessa färdigheter fanns inte denna säsong. Då blev Jonsson bara en svag länk i defensiven. Har kontrakt till 2025 men en utlåning nästa säsong vore förmodligen den bästa lösningen.

54. William Wallinder – Bra
20-åringen tog en ledande backroll redan från seriestarten och var under långa stunder självklar som en av Rögles bästa backar. Formen och möjligen självförtroendet mattades något under avslutningen av grundserien och i slutspelet.
Vore en självklar pjäs i nästa säsongs Röglebygge men det är nu Detroit som bestämmer över Wallinders närmsta framtid.

56. Adam Engström – Mycket bra
19-åringen som kom från Djurgården var tänkt att stå på tillväxt men oj vilket genombrott för Engström. Spelade SHL-hockey med en självklarhet som är få förunnat. Stor spelförståelse, bra på rören, tekniskt skicklig, bra fysik. En spelare som exakt ALLA SHL-lag drömmer om att ha i båset.
Kontrakt till 2024, draftad av Montreal.

57. Vojtech Mozik – underkänd
Tjecken har blandat och gett under hela säsongen men i slutspelet höjdes nivån något. Fysiskt rejäl och bra blick i det defensiva spelet. Dock för långsam, i stunder tekniskt undermålig. Dessutom dyr vilket gör att Moziks kontrakt inte kommer att förlängas.

Forwards
8. Linus Sandin – Mycket bra
Nygamle Sandin anslöt från AHL efter några veckors grundseriespel. Fick en trög start även om han långt ifrån var dålig. Efterhand har Sandin växt ut till den bärande spelare man förväntade sig. Spelade avgörande roll i ett antal slutspelsmatcher och ingick tillsammans med Edström och Ferguson i slutspelets bästa Rögleformation. Bra på rören, fina handleder, klassavslutare, tekniskt skicklig. Hade kunnat lyfta sitt fysiska spel ett par snäpp.
Kontrakt till 2025.

10. Simon Hjalmarsson – Godkänd
Anslöt från finska Sport i slutet av säsongen. Inplockad för att ge stadga i en fjärdeformation vilket han också gjorde. Stack aldrig ut, gjorde verkligen inte bort sig.
Återvänder sannolikt till Finland.

12. Brady Ferguson – Godkänd
Amerikanens tredje säsong i Rögle blev också hans bästa. Är en After Eight ifrån att få betyget ”Bra”. Dock har Ferguson tendenser att försvinna när han gräver och gräver utefter sargerna. Framför motståndarnas mål en enorm tillgång och dessutom en habil tvåvägsspelare. Hade gärna fått spetsa sitt fysiska spel och ibland gå mer rakt på mål. Blint laglojal.
Kontrakt till 2024.

18. Dennis Everberg – Bra
En skitsäsong för en av Rögles ledande spelare. Skadefrånvaron på dryga fyra månader förstörde såklart det mesta av Everbergs möjligheter att göra sig själv rättvisa. När han väl kom tillbaka visade Dennis direkt varför han är en av SHL.s mest eftertraktade spelare. Framför mål finns det ingen spelare i Europa som kan mäta sig med Everberg. Viktig pusselbit i nästa säsongs bygge.
Kontrakt till 2027.

23. Oliver Tärnström – Godkänd
Den AIK-fostrade 20-åringen har fått en hel del speltid men har haft svårt att sätta avtryck och göra skillnad när han väl får istid. Hög arbetskapacitet, bra skridskoåkning. Men har svårt att spela den där avgörande rollen som man ändå vill se från unge Tärnström. Behöver ta avgörande steg under nästa försäsong med ett spetsat Rögle, annars väntar utlåning.
Kontrakt till 2024.

24. Marco Kasper – Mycket bra
Den 18-årige österrikaren besitter både galen hockeytalang och ett gediget psyke som kan ta honom hela vägen till ära och titlar i NHL. Arbetskapacitet som ett nyladdat kärnkraftverk, spelsinne på högsta nivå och tekniska färdigheter långt över medel. Stundtals en artist på isen.
Detroit sitter på rättigheterna till unge Kasper som lär pröva de röda vingarna nästa säsong. Ett tungt tapp för Rögle.

27. Linus Sjödin – Godkänd
Den Röglefostrade 20-åringen gör aldrig bort sig. Orädd, kaxig spelstil med bra fysik. Men hade behövt trycka ditt några mål på de lägen som trots allt dykt upp under säsongen. Med bättre målnäsa hade Sjödin varit en självklar yngling i kommande lagbygget. Nu mer osäker framtid för den egna produkten.
Kontrakt till 2025.

28. Anton Bengtsson – Mycket bra
Lagkaptenens fjärde Röglesäsong blev också den tyngsta. Poängmässigt var Bengtsson långt från förra säsongens höjder. Likafullt kan hans roll och betydelse för laget inte underskattas. Alltid på jobbet, alltid påkopplad, alltid beredd att offra en kroppsdel för laget. Växte under andra halvan av säsongen. Otroligt viktig centralgestalt när ett nytt Rögle ska sättas samman.
Kontrakt till 2025.

32. Oskar Pettersson - Godkänd
Från Halmstad men fostrad i Rögles led. Jag hade önskat att 19-årige Pettersson fått mer speltid. Tycker han förtjänat det med sin tuffa och rättframma spelstil. Tekniskt duktig med gott spelsinne. När Pettersson väl bara får hänga några mål så finns det mycket mer där bakom. Helt säkert.
Kontrakt till 2024

34. Adam Edström – Mycket bra
Provade lyckan i New York Rangers men kom tillbaka till Rögle när NHL-platsen uteblev. En murbräcka på skridskor. Enorm räckvidd med enastående fysik men ändå spelsinne och teknik. Kan avgöra en match på egen hand. Osäker framtid i Rögle då Rangers bestämmer över Edströms framtid.

40. Oskar Stål-Lyrenäs – Bra
Västerbottningen var fullkomligt lysande under hösten. Stål-Lyrenäs kedja bar under långa stunder ett i övrigt högst mediokert Rögle och baxade ett antal gånger på egen hand hem viktiga poäng. Bra skridskoåkning, fin teknik, utmärkt målsinne. Svagare formkurva under 2023 och en skada störde under avslutningen. Bländande i stunder av god form, men märkligt osynlig när det studsar emot. Och hur hanterar ”Lyran” att parhästen under fyra säsonger, Ludvig Larsson, lär försvinna?
Kontrakt till 2026.

61. Ludvig Larsson - Bra
Limhamnaren öppnade säsongen som han avslutade den förra, formidabelt. I par med Stål-Lyrenäs höstens absoluta utropstecken i Rögle. Bra fysik, spelintelligent, bra psyke. En av Rögles absolut bästa, fram till att det en bit in på det nya året började tisslas om att Larsson skrivit på för Örebro kommande säsong. Exakt där och då började hans spel att hacka och bli sämre. Habil insats men de avslutande 10 veckorna drog ner totalbetyget.
Lämnar Rögle.

72. Daniel Zaar - Bra
Stundtals fick Röglepubliken uppleva några av hockeyvärldens ”finaste handleder”. När Zaar är frisk och på spelhumör är det få som överträffar hans teknik, passningsskicklighet och snabbhet i tanken. Dessvärre fick Zaar delar av säsongen förstörd av skador. En frisk jonstorpare är en poängmaskin i grön-vitt.
Kontrakt till 2026.

83. Riley Sheen – Godkänd
Ett nyförvärv med höga förväntningar på sina axlar. Inledde bra och producerade bra mot sämre motstånd i CHL. När det gick fortare och backarna blev skickligare i SHL blev det tuffare för Sheen att hitta rätt. Fick hela slutfasen av säsongen förstörd av en skada. Besitter vissa färdigheter men finns nödvändiga höjder i hans spel?
Kontrakt till 2024.

91. Adam Tambellini – Bra
Jo, Tambellini blev Rögle bästa poängplockare med 23+23 i grundserien. Men när man känner kanadensarens riktiga förmåga vet man att det finns ännu mer att hämta. Led såklart av att Dennis Everberg inte brottade ner allt motstånd framför kassen när han avlossade sin bössa. Zaars frånvaro och därmed uteblivna ”mackor på bladet” bidrog också till något dämpad poängproduktion. Drogs med stora skadebekymmer under slutfasen av säsongen.
Har kontrakt med Rögle till 2024 men om någon klubb i Schweiz viftar med sedelbunten kan flyttlasset gå.

Tränare
Cam Abbott – Bra
Cam gjorde sin sjätte säsong som Rögletränare. Ett galet facit i Ängelholmsklubben som under flera decennier bytte tränare stup i kvarten. Cam och brorsan, sportchefen Chris, har lyft Rögle BK till aldrig tidigare skådade höjder. Att Cam under slutfasen lyckades kräma ur energin och ett väldigt bra spel ur årets Rögletrupp är imponerande. Driver sin hockeyfilosofi in i döden. Tror stenhårt på sin väg och alla som inte vandrar samma stig får flytta på sig. Tyvärr kan spelidén ibland bli endimensionell och föga underhållande. Röglefansen köper det så länge framgångarna följer med. Men under delar av den här säsongen vacklade förtroendet stundtals för ”tvillingarna”. Värvningar som floppat och vingliga prestationer fick det att börja knorras i Rögleland. Alltjämt hockeypåve i Ängelholm med omnejd.
Kontrakt till 2025.

Nya på gång in
Rodrigo Abols – center
Senast i Örebro, har själv bekräftat Rögle som ny klubbadress
Petr Kvaca – målvakt
Från tjeckiska Liberec och enligt Helsingborgs Dagblad klar för Rögle
Johannes Johannesen – back
Norrman senast i Mora. Enligt HD klar för spel i Rögle