SPORT 2021-04-26 KL. 10:03

Sveriges mest hårdkokta sportjournalist?

Av Jenica Paulsson

Olof Lundh, Sveriges mest hårdkokta sportjournalist? Sant eller inte, i över 20 år har han bevakat Sveriges fotbollslandslag. Han väjer inte för att både kommentera dribblingar och tacklingar på planhalvorna samtidigt som han granskar maktspel och hierarkier bakom kulisserna.

Sveriges mest hårdkokta sportjournalist?

I sin tredje bok ”Landslaget enligt Lundh” skriver han om en tystnadskultur som råder inom både landslaget och förbundet, boken har legat länge på boktopparna i höst. Vid sidan om fotbollen har Olof blivit känd i TV-rutan genom sitt framgångsrika deltagande i ”Alla mot Alla med Fredrik och Filip”.

Det är skillnad på att vara journalist och supporter och ska så vara, skriver Olof Lundh. ”Supportern är ett med laget på ett helt annat sätt än journalisten som ska utöva sitt uppdrag”. Lundhs bok har lett till reaktioner från läsarna, både negativa och positiva men ”inte sällan är de besvikna supportrarna mer arga och kritiska än vad journalisterna är”, menar han. Hans första bok skrev han efter att en korruptionshärva rullats upp inom FIFA. Lundh hävdar att mycket av det man vill visa upp av fotbollen bara är från den positiva sidan och att det negativa som finns, det vill man inte prata om. Bland en av många saker som lyfts fram är en sida av Zlatan, vilken mötts av en smärre hatstorm från stjärnans mest hängivna fans. Något som Lundh själv anser att det inte finns något fog för. Hans resa från vanlig fotbollssupporter i ungdomen till journalist, kritiker och reporter har gått fort men självklart brinner han för landslaget och är som allra gladast när det går bra!
– Jag har inget emot Zlatan, absolut inte! Många av dem som känner sig kränkta har inte läst ”Landslaget enligt Lundh” för i så fall hade de sett en mycket mer nyanserad bild av både honom och det hela. Detta är min tredje bok. Det är ingen skillnad på mitt journalistiska syfte på denna bok än tidigare. Det är inte så konstigt med reaktioner egentligen. Det får man nog leva med när man försöker visa en värld som kanske är ganska sluten egentligen. Det finns saker som man inte diskuterar, vissa hederskodex. Bland annat där man tycker att ”det som sägs i omklädningsrummet, det stannar i omklädningsrummet”. Om då någon försöker berätta om det så är det ganska naturligt att det kan leda till kritik.

Olof Lundh skriver att han aldrig gillat spelet kring fotbollen, det är själva fotbollen i sig som är hans stora passion. Han motsätter sig allt fuffens och ibland rena mutor, de ständiga ryktena kring vilka spelare som ska gå vart och vilka pengar det handlar om. Han vill också förespråka mer jämställdhet.
– Ja absolut. Det är också en sak bland många som jag vill belysa. Det hela är mångfacetterat. Jag tycker att om man är en stor folkrörelse som fotbollen är i vårt land där man har både ett rakt stöd, det kommer ju in direkta statliga medel, samt även indirekt pengar via statliga bolag, bland annat Svenska spel som sponsrar förbundet. Då tycker jag att man behöver leva upp till vissa saker som man kanske inte alltid gör.
Vi journalister har ett ansvar att försöka belysa den problematiken som finns. Vi kan inte bara lita på att om någon säger att vi är jämställda om ingen kollar upp så att det går rätt till.

Hade du granskat svensk fotboll på samma sätt innan metoo-rörelsen?
– Man kan faktiskt jämföra det lite med det. Med olika positioner inom fotbollen följer ofta både makt, förmåner och pengar. Men man har inte varit så intresserade av att prata om det. Precis som i en organisation som likt Svenska Akademien har granskats och varit i hetluften de senaste åren, mina böcker påminner lite om det. Nu jobbar jag för en annan organisation och jag vill verkligen understryka att jag talar om det här för fotbollens bästa!

I drygt 20 år har Olof Lundh bevakat Sveriges landslag i Expressen, Göteborgs- posten. Som krönikör i Dagens Industri skriver han om pengar som ger sportslig framgång och genererar stora summor. Han är anställd av TV4 och driver Fot- bollskanalen där han bevakar träningar, matcher succéer och fiaskon. Vid sidan av sitt ordinarie jobb har han också gått och blivit något av en folkkär Tv-profil genom sitt deltagande i ”Alla mot alla med Filip och Fredrik” i kanal 5. Det har gått bra i tävlandet.
– Ja, jag skulle vilja säga att där är en annan sida av mig som kommer fram. Jag bjuder på mig själv på ett annat sätt och jag har märkt av att folk gillar det. Det är många, i alla åldrar och kön som kommer fram till mig och vill prata om programmet. Det jag gör i jobbet är en sak, men i ”Alla mot alla” tävlar jag och jag vill ju vinna! Framförallt gillar jag inte att förlora. Än så länge har jag bara kommit till final en gång ihop med E-Type. Vi får se hur det går i nuvarande säsong. Det har bara gått bra när man har vunnit!

Har du haft andra jobb än som journalist och har du några andra aktuella projekt på gång framför dig?
– Jag började läsa på Journalist- högskolan när jag var 28 år. Innan dess jobbade jag i restaurangbranschen och ordnade klubbar och liknande, från tidigt 80-tal fram tills på 90-talet då jag började plugga. Framöver har jag inget särskilt nytt på gång. Jag jobbar vidare som heltids- anställd på TV4. Det är lite kvar av säsongen i ”Alla mot alla” och det är inte omöjligt att det blir en säsong till, annars inget inplanerat.

Avslutningsvis är du Sveriges mest hårdkokta sportjournalist på riktigt?
– Äh, verkligen inte! Det är sådana där tramsiga epitet, det gillar jag INTE för det betyder ingenting, säger Olof Lundh.

Text: Gunilla Strömberg
Foto: Emma Svensson