Klik venligst
BJÄRE 2022-07-14 KL. 15:12

En glasklar idé framåt

Av Erik Persson

Som en del av den kommunala kultursatsningen, har Båstad Bjäre Konstförening funnits på bygden sedan 1978 – En snart 45 årig resa, som under de senaste två åren krävt nya idéer framåt.

En glasklar idé framåt
På bild, Gunilla Lundberg, ordförande i Båstad Bjäre Konstförening. Foto: Erik Persson

Utöver sitt samarbete med kommunen, har man finansierat sin verksamhet genom arrangerade utställningar. Man har även skapat sig intäkter genom sin årliga medlemskapsavgift, som fungerat som en lott med chans att vinna ett konstverk under den årliga lottdragningen för sina medlemmar.

Denna modell ställdes inför en utmaning när pandemin bromsade kulturbranschen och gjorde människor återhållsamma inför att ses i större sällskap.

– När pandemin bröt ut, tog vi ett ambitiöst initiativ att anordna virtuella vernissager, vilket uppskattades av en del, men genererade tyvärr inte alls samma intresse och intäkter, jämfört med våra fysiska utställningar, säger ordförande i Båstad Bjäre Konstförening, Gunilla Lundberg.

Därför har konstföreningen, två år efter pandemin, blivit tvungna att tänka om och hitta en ny plan för att finansiellt kunna upprätthålla sin goda kvalitet av utställningar för framtida arrangemang.

– När vi började förberedelserna inför sommarens utställning, riktade vi faktiskt blickarna direkt mot KostaBoda – Ett företag med en mycket anrik historia, som därutöver passade väldigt väl till sommarens årstid, tyckte vi i styrelsen. En vinst-vinst situation, fortsätter Gunilla.

– Mycket kan bli mer, men vi är väldigt nöjda med årets utställning. Glaskonsten har en lång tradition i Sverige, och många har en relation till vackert glas i sina hem. Den kombinationen har både gynnat vår försäljning på plats, men framförallt ökat intresset från våra besökare och medlemmar att ta sig tid att besöka vår sommarutställning, avslutar ordföranden.

Efter två turbulenta år bakom sig, med ett glasklart sikte framåt, hoppas nu konstföreningen på en fortsatt god tillströmning utav besökare under den sista veckan av årets sommarutställning.

Utställningen Vi som älskar glas! pågår fram till den 23 Juli, i Båstads kunskapscentrum Agardh.