BJÄRE 2023-02-02 KL. 12:05

Ovanligt att studenter nekas bostad

Av Carina Nilsson

För att få hyra en av de nybyggda tre-rumslägenheterna hos Garnito kräver bolaget att hyresgästen har en ungefärlig månadsinkomst på drygt 30 000 kronor.

Ovanligt att studenter nekas bostad
– Det är ovanligt att studenter nekas bostad, säger Glenn Karlsson som är enhetsjurist på Hyresgästföreningen. Foto: Bildbyrån/Arkiv

När Bjäre Nu kontaktar Garnito för en intervju finns det ingen person som kan uttala sig i media, då en ny vd ska tillträda i februari.

Garnito hänvisar tills vidare till deras policy för uthyrning som finns på hemsidan. I den står bland annat att man kräver en fast bruttoinkomst på minst tre gånger årshyran för den aktuella lägenheten.

På deras hemsida finns också några treor lediga i Båstad med en månadskostnad på drygt 10 000 kronor. Det innebär att den eller de som vill hyra dem behöver ha en inkomst på minst 30 000 kronor stadigvarande varje månad.

Glenn Karlsson som är enhetsjurist på Hyresgästföreningen säger att det låter som ett ovanligt fall där studenter nekas hyreskontrakt eftersom de inte har en tillsvidareanställning.
– Att hyresvärdar väljer bort studenter hör inte till vanligheterna. Det låter knepigt och lite fånigt. Men det är inte så mycket att göra tror jag, vi har ju avtalsfrihet vilket innebär att man har rätt att ingå avtal med vem man vill, säger han.

I de fall där man har byggt ett särskilt boende, för till exempel 55-plus, låter det mer rimligt att man kanske väljer bort vissa hyresgäster anser Glenn Karlsson.
– Ibland har hyresvärdarna satt upp olika krav eller en rutin som man följer till punkt och pricka, men det kan slå helt fel. Jag hade en medlem som ville ha en hyresrätt och han var ekonomiskt oberoende, det vill säga han levde på sina miljoner på banken. Hyresvärden hade då krav på att man skulle ha en inkomst och vägrade göra undantag trots att den här mannen hade så mycket pengar att han inte längre behövde jobba, säger han.

Läs om Jakob och Linda som nekades att hyra Garnitos nybyggda lägenheter i Båstad