BJÄRE 2023-02-02 KL. 11:55

Svårt för unga att få en hyreslägenhet

Av Carina Nilsson

Trots referenser, borgensmän och möjlighet att betala tre månaders hyra i förväg nekades Jakob Rhenberg och flickvännen Linda Klingstedt en lägenhet i Garnitos nybyggda fastighet intill tågstationen i Båstad.
– Så fort de hörde att vi var studenter så var det kört, även om ekonomin och hyran inte var något problem alls för oss, säger Jakob Rhenberg.

Svårt för unga att få en hyreslägenhet
Linda och Jakob bor nära stadsparken i Laholm, vilket är perfekt sedan de skaffade hund. Foto: Carina Nilsson

Jakob Rhenberg läser en utbildning inom CAD i Örebro och när det var dags att göra praktik fick han en plats hos ett företag i Förslöv.
– Jag har stora delar av min släkt i Skåne så det kändes naturligt att söka sig hit. Jakob började leta lägenhet tillsammans med flickvännen Linda Klingstedt som också studerar men som just då befann sig på Irland som utbytesstudent.
– Tillsammans har vi dubbla studielån vilket motsvarar cirka 24000 kronor i månaden, och dessutom jobbar jag extra som granskare av texter åt ett förlag, säger Linda.

De hittade Garnitos nybyggda lägenheter i Båstad på nätet och tyckte att det passade dem perfekt.
– Läget var ju superbra, med närhet till stationen och även nära till naturen.

Jakob fick se ett par lägenheter och hyran låg på cirka 10 000 kronor i månaden.
– Vi hade sålt en bostadsrätt i Örebro och med våra gemensamma inkomster hade vi utan problem klarat hyran. Jag har inte heller så lång tid kvar på min utbildning och det finns gott om jobb inom mitt yrkesområde, säger Jakob och fortsätter:
– Dessutom kunde mina föräldrar gå i borgen för hyran och vi erbjöd oss att betala kvartalshyra i förskott hela tiden vilket hade inneburit sex månaders hyra i förskott innan vi flyttade in. Det hade vi kunnat göra tills jag var klar med min utbildning och börjar jobba, säger Jakob.


Jakob och Linda har studiemedel och Linda extrajobbar. Men trots borgensmän och tre månaders förskottshyra fick de inte hyra en lägenhet i Båstad. Foto: Carina Nilsson


Men inga argument hjälpte. Fastighetsägaren hade bestämt sig för att bara hyra ut till personer med tillsvidareanställning, eller fast bruttoinkomst som företaget skriver på sin hemsida.
– Det känns väldigt konstigt, eftersom en person behöver ha en ganska bra lön för att komma upp i vår gemensamma inkomst. Dessutom kan man bli uppsagd även om man har fast jobb, säger Jakob.
– Det kändes som om det inte handlade om pengarna utan mer om en slags status om vem som skulle få bo där. Studenter var inte välkomna samtidigt skrev de i sin marknadsföring att det var ett boende för alla, säger Linda.

Linda och Jakob tittade också på bostadsrätter i Båstad för att Jakob skulle ha nära till sin praktikplats.
– Men det var alldeles för dyrt att köpa en bostadsrätt i Båstad, säger de.

I stället vände de blicken norrut.
– Vi hittade en annons på Blocket bostad att det fanns en nybyggd lägenhet i Laholm. Det var en fyra i markplan med uteplats. Så fort vi kom hit kände vi att här ville vi bo. Vi har länge velat skaffa en hund och med uteplatsen så blev det möjligt, säger de.

Hyran var på 10500 i månaden plus värme.
– När vi sade att våra föräldrar kunde gå i borgen för oss var det inga problem alls. Vi skrev på hyreskontraktet och vi har absolut inte ångrat oss. Egentligen blev det jättebra. Vi fick en lägenhet med uteplats och vi har nu köpt en hundvalp. Men vi tycker frågan är viktig och att det är fel att utesluta oss som hyresgäster bara för att vi är studenter, säger Jakob.
– Vi lär inte välja Garnito som hyresvärd i framtiden heller, även om vi båda skulle vara höginkomsttagare med fasta jobb, säger Linda.

Jakob och Linda övervägde att anmäla ärendet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, men valde att inte göra det.
– Dels hade det förmodligen tagit väldigt lång tid, dels vill man ha en god relation med sin blivande hyresvärd så vi valde att släppa det och gå vidare, säger de.

Bjäre NU sökte Garnito för kommentar. Läs mer om detta här: Ovanligt att studenter nekas bostadJakob och Linda har studiemedel och Linda extrajobbar. Men trots borgensmän och tre månaders förskottshyra fick de inte hyra en lägenhet i Båstad. Foto: Carina Nilsson