Klik venligst
BJÄRE 2024-08-23 KL. 06:05

"Vi behöver mer kunskap om döden"

Av Carina Nilsson

Framtidsfullmakt, testamente och personliga önskemål. Det är saker som blir väldigt viktiga att ha koll på när någon dör. Det anser Stigssons begravningsbyrå som bjuder in allmänheten till en föreläsning i ämnet, tillsammans med juridisk expertis.
– Vi kan hjälpa till i livet, inte bara efter döden, säger Josefine Lundgren som är delägare i begravningsbyrån.


Josefine Lundgren och Ebba Löwenhielm driver Stigssons begravningsbyrå tillsammans och föreläser ofta vad som är viktigt när någon dör. Foto: Privat

Stigssons begravningsbyrå bjuder för första gången in allmänheten till en öppen föreläsning om vad som händer när någon dör.

– Det är inga roliga saker att tänka på men det blir så mycket enklare om man har tänkt till i förväg och de anhöriga vet hur personen vill ha det efter sin död, säger Josefine Lundgren.

Josefine äger Stigssons begravningsbyrå tillsammans med Ebba Löwenhielm. I sitt arbete möter de många människor i sorg och det är vanligt att de anhöriga har många frågor. Det handlar både om det rent praktiska kring begravningen och det juridiska med arv, testamente och liknande.

– Förr var det mycket vanligare att en begravning följde traditionen och man gjorde så som det var brukligt. Idag behöver man göra många fler val, och det underlättar väldigt mycket för de anhöriga om den som dör själv har gjort ett antal val och förmedlat dessa till sina nära, säger Josefine och fortsätter:

– Begravningsbyråer som är medlemmar i Sveriges Begravningsbyråers Förbund har ett gemensamt arkiv – Livsarkivet – där den enskilde kan fylla i hur man vill ha det när man dör. Det är en bra grund att börja med.

Josefine Lundgren berättar att det är första gången de bjuder in allmänheten till en öppen föreläsning. Foto: Carina Nilsson

Förutom rent praktiska frågor kring begravningen så tillkommer det en rad juridiska. Under föreläsningen kommer juridisk expertis att finnas på plats.

– En framtidsfullmakt är väldigt viktig om någon till exempel blir svårt sjuk och inte kan klara sig själv längre. Framtidsfullmakten behövs för att kunna komma åt bankkonton eller fatta beslut som rör vård, fastigheter eller ekonomi. Utan en sådan kan vardagen bli väldigt krånglig, säger Josefine.

Josefine och Ebba blir ofta inbjudna till olika föreningar och sammankomster för att föreläsa i ämnet. Men det är första gången de själva bjuder in allmänheten.

– Vi tror att det finns ett behov av mer kunskap kring det här och kanske även ett behov av att våga prata mer om det. Faller det väl ut så är det mycket möjligt att vi gör om det, säger Josefine.

Föreläsningen är gratis och hålls den 10 september klockan 17 på Continental i Båstad.