Klik venligst
SPORT 2023-08-26 KL. 17:55

Äkta paret Wikmar utklassade övriga deltagare

Av Peter Jakobsson

Äkta paret Wikmar utklassade övriga deltagare
Anders och Helen Wikmar blev snabbaste paret och första över mållinjen i årets upplaga av Torekov Swimrun. Foto: Peter Jakobsson

Det var 46 anmälda par till årets upplaga av Torekov Swimrun. Av de startande 43 paren var det 42 som kom i mål i Torekov. Loppet kombinerar löpning och simning och deltagarna tävlar i par som måste hålla ihop under hela sträckan.

Starten var vid Riviera Hotell och då hade deltagarna 18,2 kilometer löpning och 4,5 kilometer simning som väntade dem. Nio sträckor med löpning och lika många simturer skulle avklaras. Efter 2 timmar och 40 minuter var det äkta paret Anders och Helen Wikmar från Göteborg som var förts över mållinjen på morgonbryggan i Torekov.

– Banan var jättefin. Helt fantastisk, kommenterar Helen Wikmar.

Under loppet bjöds det på flera olika väder.

– Det var som att vi gick genom flera årstider. Det var sol en bit, sen ösregn så vi knappt kunde se vart vi skulle och sen började det blixtra, säger Anders Wikmar.

Vid piren i hamnen i Torekov hade Anders och Helen Wikmar en löpsträcka och en simning kvar att göra innan målgång. Även här var de långt före närmsta rivaler. Foto: Peter Jakobsson

Makarna hade inte tävlat i Torekow Swimrun som par förr men för Helen var det inte första gången.

– Detta blev min fjärde gång jag genomförde loppet men för Anders var det första, säger Helen.

– Eftersom Helen kunde banan men jag var före så var detta lite av ett test av vårt äktenskap. Se om jag skulle kunna ta hennes direktiv utan problem, säger Anders och skrattar.

Helen tar täten när paret kom upp ur vattnet efter sista simningen. Foto: Peter Jakobsson

Anders och Helen simmade i mål helt utan andra deltagare i närheten. Först 10 minuter efter Wikmars kom nästa par i mål.

– Vi hade ett annat par med oss i början. De var supersnabba på simningen men på löpningen drog vi ifrån, säger Helen.

Paret såg Torekov Swimrun som en träning inför VM som de båda ska deltaga i om en vecka.

– Då tävlar vi inte som par utan jag i damklass och Anders i herrklassen, säger Helen.

– Detta blev lite som vårt genrep inför VM och det känns bra, vi är i bra form, säger Anders.

Det äkta paret Wikmar kostade på sig en puss strax innan målgång som vinnare i Torekov Swimrun 2023. Foto: Peter Jakobsson

VM i Stockholm är ett mycket längre swimrun-lopp än detta mellan Båstad Torekov.

– Där får man se till att planera och inte gå ut för hårt för då klarar man det inte. Här kunde vi gå på hårdare hela vägen, berättar Helen.

Allt eftersom började fler och fler par komma i mål i Torekov. Snabbast herrlag bestod av Anders Svensson och Torbjörn Claesson som kom i mål på tiden 2.55. Bästa damlag blev Camilla Svensson och Eliasson på tiden 3.18.