Klik venligst
SPORT 2024-03-15 KL. 13:02

Utförsåkningen tillbaka på Vallåsen

Av Johan W Jönsson

2011 sålde familjen Hedin skidanläggningen Vallåsen till Branäsgruppen. Nu ser Fredrik och Eva Hedin till att det åter blir utförsåkning i södra Halland. Målet är att öppna i december i år.
– Man ska kunna åka skidor på Hallandsås, det är tradition, säger Fredrik Hedin.

Utförsåkningen tillbaka på Vallåsen
Eva och Fredrik Hedin tillhör familjen som startade Vallåsens skidanläggning. De tycker att det hör till med skidåkning på Hallandsås norra sluttning och nu blir det så igen. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Han vet. Det var nämligen Fredrik som tillsammans med sin bror Hans och föräldrarna Anna och Clarence Hedin som från början startade Vallåsen på Hallands nordsluttning.

– Då fanns det bara skog här. Första vintern regnade bort för oss men 1989 kunde vi dra igång och sedan har det gått att åka skidor här fram till för två år sedan, säger Fredrik.

2011 valde familjen Hedin att sälja Vallåsen till Branäsgruppen. Säsongen innan slogs besöksrekord då 124 000 besökare valde att skida sig ner för de olika nedfarterna.

Vintern 2022 öppnade Vallåsen inte och 2023 såldes Vallåsen till Kungsbygget och cykelföretaget OnTrack. Familjen Hedin kommer arrendera delar av anläggningen.

Linus Nilsson är VD på Kungsbygget.

– Fredrik och Eva är gamla gamet och vet vad det handlar om. De kontaktade oss i höstas och frågade om vi inte skulle köra vinter igen och vi nappade på det, säger han.

Linus berättar att deras fokus varit helt på Kungsbygget Äventyrspark och cykelparken på Vallåsen. De har inte haft kunskap att driva en vinter-/skidanläggning.

Hedins arrenderar den nyare fyrstolsliften och längsta backen längst in på området samt en del av faciliteterna. Precis som tidigare kommer det att gå att hyra utrustning på plats.

– Vi upplåter marken till Bruza Hydroelektriska AB (där Fredrik Hedin är VD och 50 procents ägare). Sedan hejar vi på från sidan och marknadsför så mycket vi kan, säger Linus.

– Det är positivt för hela bygden och för alla boendeanläggningar i närheten att det blir aktivitet här året om. Det kommer dessutom gynna båda verksamheterna ur ett PR-syfte.

Fredrik och Eva Hedin (ett och trea från vänster) arrenderar mark och lokaler från Kungsbygget och OnTrack med Kristian "Vilse" Jakobsson och Linus samt Matilda Nilsson. I vinter öppnar Vallåsens skidanläggning igen. Foto: Johan W Jönsson

Varför gör ni det här, Fredrik?

– Branäsgruppen lämnade och det har inte varit någon skidåkning nu två vintrar, och det är jättesynd. Det har varit skidåkning här under så många år och det ska fortsätta.

– Vi försöker att få igång verksamheten igen. Det finns så mycket värden här som annars skulle försvinna och aldrig komma tillbaka. Vi plockar upp det och gör det bästa av det.

Intresset bland publiken finns?

– Ja, herregud! Det är det lilla problemet. Det är snarare så att när det är vinter så är det för mycket folk. Blir det bara snö på backen, så kommer gästerna komma, säger Hedin.

Kan det växa på sikt om det blir lyckat?

– Nu får vi se detta som en omstart. Vi kan inte bara komma in och ta bort allt som har med cyklingen att göra för att vi ska åka skidor. Vi jämkar och har hittat en medelväg.

Men säsongsmässigt konkurrerar ni inte med varandra?

– Nej, inte alls. Vi får ta hänsyn till varandra vår och höst i förberedelsearbetet bara. När snön kommer så dör cyklingen helt och hållet. Men nu blir det året runt-verksamhet, säger Nilsson.

Elpriserna oroar inte?

– Nej, det gör de faktiskt inte. När det är kallt har man råd att göra snö – det går effektivt och fort. Det är korta snöproduktionstider idag. Det är inget som sticker ut i kalkylen, säger Hedin.

Som mest kunde Vallåsens skidanläggning tidigare ta emot 2 700 besökare på en långdag. Nu kommer man kunna ta emot en tredjedel. Det vill säga 900 besökare.

– Vi kommer sätta upp ny belysning för kvällsåkning. Det här är den längsta skidåkningen söder om Dalarna. Liften är 1 068 meter och backen 1 150 meter. Fallhöjden är 145 meter, säger Fredrik.

Fredrik Hedins företag Inno Snow tillverkar snökanoner. Det hjälper så klart till i att driva verksamheten. Att dra igång innebär ändå en satsning på ”några miljoner”.

Vallåsen hoppas kunna öppna någon gång i december. Exakt när beror så klart på vädret. Det ska vara öppet alla dagar med kvällsåkning de klassiska dagarna: onsdag, torsdag och fredag.

Backen är över 1 000 meter lång, lättåkt och liften är enkel och snabb. Foto: arkivbild