Klik venligst
SPORT 2024-03-29 KL. 07:00

Västra Karup siktar mot toppen

Av Johan W Jönsson

Västra Karups IF åkte ur fyran i fjol och hoppas kunna blanda sig i toppstriden i division 5 i år där det blir flera derbyn mot andra bjärelag.
– Vi har som målsättning att hamna bland de tre, fyra främsta lagen, så får vi se hur långt det bär, säger tränaren Sven-Bertil Bergström.

Västra Karup siktar mot toppen
Tony Andersson och Sven-Bertil Bergström tränar Västra Karups IF:s herrar tillsammans. Laget siktar mot toppen i division 5 i år. Foto: Peter Jakobsson

Västra Karup har två herrlag i seriespel. Ett lag i femman och ett lag i sexan. Division 6-laget kvalade faktiskt uppåt i fjol men blev kvar. Två lag borgar för många spelare.

– Vi har ju två A-lagstrupper och är sällan under 25 man på träningarna. Ibland blir det nästan för bra men man ska absolut inte klaga. Det är positivt att ha det så, säger Bergström.

Han är nöjd med försäsongen där laget matchat flitigt mot starkt motstånd och gjort bra i från sig. Bland annat förlorade man med blott uddamålet mot grannen och division 3-laget Vejby.

– Vi har stått upp bra i de allra flesta matcherna. Vi har valt att matcha mot tufft motstånd men vi har inte fallit ur ramen. Det var en 20-minutersperiod mot Höganäs bara (förlust 5-1).

Västra Karup har några långtidsskadade spelare som inte är aktuella för spel under våren. I övrigt har det varit småskavanker men inga större grejer under försäsongen hittills.

När BNU pratar med Bergström ska laget snart åka på träningsläger till Polen. Nyttigt för gemenskapen, inte minst för nyförvärven, och något tränare Bergström ser fram emot.

Är det något av nyförvärven som imponerat under försäsongen?

– Ja, både Albin Hansson (ny från Hasslöv) och Oscar Gustafsson (Skottorp) har varit väldigt pigga och aktiva. Även övriga har visat fina takter, men de två har gjort störst avtryck hittills.

Har ni någon nyckelspelare som är extra viktig för laget?

– Alla är lika viktiga. Det gäller att vi leverar i varje match. Visst är målskyttet något som måste klaffa. Vi har många målskyttar och hoppas att det lossnar direkt.

– Men det är lika viktigt att vi tar fram bollen till dessa målskyttar på bästa möjliga sätt, så man kan inte bortse från helheten, fortsätter Bergström.

Västra Karup har varit gott om folk på träningarna under försäsongen. Foto: Peter Jakobsson

Västra Karup inleder serien borta mot Croatia från Helsingborg. En tuff premiär, tror Sven-Bertil. Han har dock dålig koll pop serien i övrigt. Men han tror på helsingborgslagen.

– Jag förväntar mig en tuff serie överlag. Det gäller att vara på hugget från start för att vara med i toppskicket. Rent krasst ska vi ha målsättningen att vara med och slåss där uppe.

– Jag vet för lite om de andra lagen för att kunna utse någon favorit. Men något helsingborgslag, kanske till och med flera, brukar kunna vara starka. Det blir säkert kamp in i slutet.

Vad tror du om de andra Bjärelagen?

– Båstad ser ganska bra ut. Jag har sett någon match och de är pigga och rappa. De har fått in ny tränare och staben är fotbollskunnig. Jag förväntar mig att de blir rätt bra.

– Förslöv och Grevie är lite mer svårdefinierade. Det ryktas att Grevie har lite tunt med spelare och då kan det bli tufft. Förslöv har ett ungt och hungrigt lag som säkert kan bråka om många poäng.

Hur ser du på att spela tre derbyn under säsongen?

– Det var längesedan vi spelade derbyn, så det ska bli skoj! Det brukar locka lite extra publik och anspänningen blir något högre. Jag ser bara positivt på de matcherna, avslutar Bergström.

Resultat försäsongen:

Västra Karups IF-Lilla Tjärby IK (5) 4-0

Västra Karups IF-Alets IK (4) 6-1

Höganäs BK (4)-Västra Karups IF 5-1

Västra Karups IF-Vejby IF (3) 3-4

Jonstorps IF FK (5)-Västra Karups IF 2-1

Västra Karup siktar högt i en serie där man inte har full koll på motståndet. Foto: Peter Jakobsson