Av Joakim Ormsmarck
Karriären inleddes som 13-åring på Vejby Värdshus för att under gymnasiet tillbringa i princip varje helg på Margretetorps Gästgifvaregård. Idag är Frida Nilsson ett aktat namn bland landets kockar och när hon nu lämnar rollen som kreativ kökschef på ESS Group för att göra Magnus Nilsson sällskap på Furuhem är det en dröm som går i uppfyllelse.
När Bjäre NU intervjuade Magnus Nilsson om satsningen på Furuhem för några veckor sedan var han tydlig med att han hade för avsikt att knyta till sig nyckelpersoner som också skulle komma att bli delägare i verksamheten. Detta var inget enmansprojekt.
När första namnet nu är officiellt kan vi konstatera att norrlänningen får sällskap en av skåning, och tillika bjärebo, i köket när Frida Nilsson kommer hem till halvön.
En kort resumé. Frida Nilsson är född i Vejbystrand och har bland annat arbetat på Restaurang Trädgår’n och med Niklas Ekstedt, när han drev restauranger i Helsingborg och Torekov. För drygt tio år sedan var hon med när Gastrologik tog huvudstadens matkritiker med storm och därefter följde bland annat Malmö Live och MJ:s i Malmö.
Titeln idag är Concept & Quality development Head Chef för Ess Group.
Där emellan har Frida Nilsson dessutom hunnit med en rad priser och utmärkelser. Bland annat en andraplats i Kockarnas Kamp, guld i OS och silver i VM med Skåne Kulinar och en hel del annat. Men tillbaka till Furuhem och hemkomsten till Bjäre.
– Det har alltid varit en dröm att en gång komma tillbaka till Bjäre igen och få jobba med det jag brinner för. Att det blev just nu och tillsammans med Magnus handlar nog mycket om att bitarna föll på plats. Jag och Magnus har lärt känna varandra mer och mer de senaste åren och vi märkte att vi tänker väldigt likt kring mycket, vi tror att vi kan komplettera varandra väldigt bra, inleder Frida NIlsson
Vad händer just nu?
– Jag är kvar på ESS Group nu fram till sista oktober så det är mitt fokus just nu samtidigt som jag såklart pratar med Magnus nästan hela tiden. Nu lär vi känna huset och hittar hur vi ska ta med oss det arvet in i det nya.
Hur känns det?
– Det är otroligt kul och spännande och jag är så taggad. Jag har som sagt länge velat komma hem till Bjäre och jag har känt att det saknats ett ställe som detta. Det är första gången jag är egen och går in med egna pengar i ett projekt och det känns som ett naturligt steg att nu göra detta och vara helt dedikerad i hela företaget.
Har du och Magnus känt varandra länge?
– Jag tror att vi träffades första gången när vi invigde Gastrologik 2011 och sedan har vi sprungit på varandra genom åren. Sedan började vi hänga mer frekvent när han flyttade ner till odlingen och vi började mer och mer se att vi hade samma tankar och värderingar.
Vad blir din roll på Furuhem?
– Jag blir exekutive chef, helt enkelt den som ansvarar för köket i den dagliga driften sedan kommer jag säkert att vara involverad i andra delar men detta är detta som är mitt huvudansvar.
Slutligen den kanske viktigaste frågan. Den som följer både dig och Magnus på Instagram har förmodligen märkt att ni båda lagt till #spettekaka på era senaste inlägg – berätta vad är det ni har på gång kring detta fantastiska bakverk?
– Haha, det är en bra fråga. Utan att säga för mycket så ska vi arbeta så lokalt det bara är möjligt och ta tillvara på dels husets unika historia men också den lokala och regionala mattraditionen. Så då har såklart spettekakan kommer upp i det snacket, avslutar Frida Nilsson med ett skratt.