Av Peter Jakobsson
Det blir lite nytt varje år, berättar paret Anna och Mattias om verksamheten på Enkegården i utkanten av Ängelholm. Restaurangen är välbesökt, cateringen växer och nu ska det byggas en fast stor utomhusscen för kommande event.
Enkegården i Ängelholm fortsätter att utvecklas. Energin och idéerna är många hos paret Anna Arnesson och Mattias Tydell som har bott på gården sedan 2008.
– Vi köpte gården tillsammans med mina föräldrar, säger Anna och konstaterar att det hänt mycket med gården sedan dess.
De hade flera idéer med gamla stallet. Ett café kändes självklart men de visste att det krävdes mer om det skulle gå runt.
– Jag drömde om att även ha ett litet Bed n Breakfast på gården. Men det gick inte och vi är glada att vi inte gick den vägen. Då fick vi i stället plats för att bygga ut restaurangverksamheten, säger Anna.
Anna har jobbat inom café länge, tidigare hade hon Annas tehus inne i Ängelholm.
– Det är nu skönt att kunna göra som vi vill när vi har all verksamhet i våra egna lokaler, säger Anna.
Anna Arnesson. Foto: Peter Jakobsson
Verksamheterna på Enkegården öppnade 2021, vilket var mitt i pandemitider.
– Vi hade gott om plats från början då stället är stort, säger Mattias som har sitt ursprung i Grevie mitt uppe på åsen..
– Det har vi nog bara positivt för oss tror jag då vi kunde växa med att kunna ta fler och fler gäster med tiden restriktioner försvann, säger Anna.
Nu bedriver de café, restaurang, gårdsbutik, litet hotell, konferenser, catering och events. Hotellbiten består av två rum som bokas ganska frekvent.
– Det är en del som hittat att vi har rummen och återvänder gång på gång, säger Anna.
Men det är restaurangen som är det stora med mest fokus. De har 90 sittplatser inne och runt 70 platser ute som går att nyttja när vädret tillåter.
– Vi har våra luncher, á la carte och café. På helgerna även rejäla frukostar. Det är nästan alltid i det närmast fullt av gäster, allra helst på helgerna och då behövs verkligen alla platserna, konstaterar Anna.
På väggarna hänger det konst som ofta byts ut.
– Det är hobbykonstnärer som hänger upp konst som är till salu. Varje månad är det en ny konstnär och det är väldigt kul att vi får en sån omväxling med konsten och en fin miljö samtidigt, säger Anna.
Foto: Peter Jakobsson
Butiken är det första som möter gästerna när de anländer till gården. Där finns prylar, mat, inredning, godis och annat.
– Vi försöker hålla det ganska lokalt vad gäller mat, dryck och godis men det finns annat också. Butiken är som en trevlig bonus för våra kunder, säger Anna.
– Något som är väldigt populärt är vår lakrits från Island, det är jävligt god, tillägger Mattias.
Maten på Enkegården är över lag enkel att förstå sig på, det är inga konstiga saker på menyn eller i kylmontern.
– Jag vill att det ska vara genuint och bra comfort-food. Vi kör raka rör med rejäl och god mat vilket många gillar. Men främst är det mat som vi gillar, som vi även erbjuder till gästerna, säger Anna och skrattar.
– Folk kommer tillbaka gång på gång för vår mat så det fungerar ju bra, säger Mattias.
Mattias Tydell, uppvuxen i Grevie, utanför Enkegården. Foto: Peter Jakobsson
Lokalen med den fina matsalen med plats för nästan 100 pers är perfekt för fester, vilket många inser.
– Det är många som frågar om de kan ha fester, bröllopsmiddagar och liknande hos oss men vi säger nej till allt sånt. Våra lokaler och köket är inte anpassat för det och vi vill inte gå den vägen, sen sliter det mycket på lokalen också, säger Anna och tillägger:
– Finare fester vill ha lite lyxigare trerätters men jag är ingen finkock och har inte ambitionen att bli det heller.
Anna. Foto: Peter Jakobsson
Nu börjar eventsäsongen på Enkegården.
– Nytt för i år är att vi kör melodikrysset på utvalda lördagar. Vi serverar en rejäl frukost och klockan 10.03 börjar krysset strömma ut ur högtalarna, säger Mattias.
Musikquizen är en återkommande aktivitet,
– Vi kör musikquiz varje månad och det är alltid fullsatt, tror vi kört det nästan 50 gånger nu, konstaterar Mattias.
– Folk tycker det är kul att aktivera sig, säger Anna.
Lite längre fram blir det fler event.
– Danskafton är återkommande och det kör vi även i sommar, säger Mattias.
Sen blir det bingo i en lite modernare variant med digitala bingobrickor.
– Det ska passa alla åldrar då det även blir musik och utlottning av saker. Bingon blir 10 och 24 juli, mitt i semestern, säger Mattias och skrattar.
Anna och Mattias på Enkegården. Foto: Peter Jakobsson
I augusti hyllas Sveriges mest kända band i ”Abba tribute”.
– Det kommer bli fräckt! Det är ett band som heter The Visitors som spelar i Hollywood innan de kommer och spelar här hos oss, det kommer bli riktigt bra, säger Mattias och tillägger:
– Alla gillar väl Abbas musik, till och med jag som annars är mest för country.
Enkegården har öppet onsdag till söndag och det är lika över hela året.
– Vi har bestämt att vi ska ha det så för vår personal, och vi, behöver också lite ledigt, annars orkar vi inte med. Skulle vi ha öppet alla dagar i veckan skulle vi behöva vara fler och ha krångligare scheman och allt.
Vissa kunder har önskemål på mer öppet, allra helst på sommaren.
– En del tycker vi ska ha öppet mer eller servera andra rätter men vi har det som vi tycker är bäst. Det är jag som bestämmer hur det ska vara, och det funkar för de flesta, säger Anna och skrattar.
Innan vi lämnar Enkegården står vi med Anna och Mattias ute på gårdsplanen. Man kan riktigt se hur de med vårens ankomst ser fram mot säsongen och de nya projekten.
– Vi gör lite nya saker varje år men skyndar långsamt, säger Mattias och börjar förklara.
– Nu vill vi köpa mer mark och vi söker bygglov för att utöka parkeringen. Marken ska användas till ett eventområde där vi ska bygga en stor scen, kanske blir det även ett orangeri, säger Mattias och pekar ut över fältet intill gården.
De som besöker Enkegården får se vilka av projekten som växer fram först. Under tiden jobbar Anna med personal vidare med sin rediga mat som gästerna verkar uppskatta till fullo.