Av Johan W Jönsson
Niklas Vepsä i Förslöv har blivit lite av en pizzakung. Det började med att han köpte ett färdigt pizzakit i affären och tänkte ”det här borde jag kunna göra bättre själv”. Sedan dess har han byggt en egen pizzaugn i trädgården och äger nio (!) pizzaspadar.
– Det är speciellt att baka pizza i en ugn man byggt själv. Framförallt när man som jag, tidigare hade tummen mitt i hand, skrattar han.
En av Niklas vänner la upp ett inlägg på Instagram där han bad sina följare att testa ett recept på pizzadeg som han skapat. Det gjorde Vepsä och det sådde ett frö.
– Jag hade hämtat deg på pizzerior tidigare och gjort egna pizzor hemma. En gammal kollega till mig på en skola i Helsingborg jobbade även som pizzabagare.
Då gjorde Niklas sina pizzor på pizzasten på grillen eller i ugnen. Han har kvar stenen och den fungerar fortfarande bra. Men det blir inte lika fina pizzor som i den egna ugnen.
– Pizzorna jag gjorde i början blev allt annat än runda. Att göra egen deg blir godare, tycker jag. Men det var lättare att jobba med pizzeriadegen innan man lärde sig.
– Det finns de som är långt mycket mer nördiga inom det här än vad jag är. Men det brukar bli bra och man utvecklas hela tiden inom det här. Det är en hel vetenskap.
När han kört med sin pizzasten ett tag ville han ta det vidare. Köpa ugn eller göra en själv var frågan. Valet blev att ge sig på att göra en egen ugn och det med hjälp av en boll.
– Jag gick med i olika Facebookgrupper och frågade även en vän. Jag tror att det är ganska vanligt att man gjuter efter en pilatesboll. Det var så jag gjorde, säger Niklas.
Att han tidigare jobbat med betong hjälpte till. Han gjöt ugnen och en platta i trädgården. Sedan pratade han med sin kollega som var slöjdlärare och fick tag på eldfast tegel till botten.
– När jag var färdig testade jag såklart, och det blev väldigt bra. För min trädgård blev det också ett lyft. Jag satte ugnen vid pergolan som vi aldrig använde och nu hänger vi där.
Pizzabuffé hos Vepsäs har blivit ett populärt inlag hos vänner, kollegor och grannar. Att langa ut pizzor går på nolltid. Det är bara att preppa bra med pålägget innan.
– Min ugn kommer upp i mellan 400-500 grader. Att grädda en pizza går på ungefär en minut. Det är fortfarande lika häftigt att stå och kika in för att se den bli klar, ler Niklas.
Trots att det är väldigt lite jäst (på fem pizzor är det en ”ärta” jäst) så växer kanterna ordentligt. Det blir inte knapriga små kanter utan mer mjuka åt det Napolitanska hållet.
– Jag bor i Förslöv och där har vi Heberleins. Deras ”Heberleinare” är mitt favoritpålägg. Korven, tomatsås, mozzarella och lite parmesan. Det är perfekt! Mer behövs inte.
Niklas berättar att han tycker att ”less is more” på pizza. Visst kan han dra på köttfärssås ibland också. Men oftast blir det bara en med korv eller en vit pizza med trattkantareller.
– Jag hoppas att jag får tag på mycket svamp i höst. Creme fraiche, mozzarella, parmesan, trattkantareller, lite mandel och några bitar grönt äpple. Det blir väldigt gott!
Förslövs egen pizzakung Niclas Vepsä. Foto: Johan W Jönsson
Han har aldrig testat att gör pizza med ananas. I nördkretsarna (och Italien) är det ett big no-no men Niklas är inte så konservativ och tycker att det kan vara okej med frukt som pålägg.
– Degen är det vikigaste på en pizza. Jag gör en egen väldigt enkel tomatsås och sedan köper jag pålägg av hög kvalitet. Det gör skillnad, men degen är avgörande.
– En dålig deg, då fungerar det inte. Mycket av smaken sitter där. Det bästa är om den får jäsa i två dygn. Sedan är det inte alltid det går att planera och det funkar ju ändå.
Niklas har också en portabel ugn som han fått i gåva av sina föräldrar. Den har han bland langat ut cirka 70 pizzor med på jobbet. Vepsä är fältarbetare på Ungdomsteamet i Laholm.
– ”Kom och ät gratis pizza med Ung i Laholm och Ungdomsteamet”. Det brukar vara ett 20-tal ungdomar på fritidsgården. Men då kom plötsligt över 100. Kul!, ler Niklas.
Blir det lika bra i den portabla?
– Nej, jag tycker inte det. Men gör man degarna lite mindre blir det nästan lika bra. Det är dock roligare att stå vid min egna ugn, inte minst för att jag byggt den själv.
Varför nio pizzaspadar?
– Jag köpte en, köpte en till, fick en och tänkte att ”en sådan vill jag ha”. Det är lite av en prylgrej. Sedan använder jag kanske inte mer än två ändå.
Kan du tänka dig att jobba med pizza?
– Jag hade kunnat tänka mig att ha en ambulerande verksamhet under premissen att jag kör när jag vill. Jag vill inte ha det som ett jobb, det är en kul hobby, avslutar Niklas Vepsä.
Fakta:
Recept tomatsås: Köp marzanotomater på burk och krossa med händerna. Eller bara köp helt vanliga burktomater och kör med stavmixer. I med basilika, oregano, vitkök och eventuellt lite chili. Var inte rädd för att experimentera!
Recept deg fem pizzor: 750 gram mjöl (Finax tipo 00 och/eller caputo), 504 gram vatten, 19,4 gram salt och jäst (som en ärta).