Klik venligst
MAT & DRYCK 2024-09-20 KL. 11:35

Prisbelönt bagerska gör gemensam sak med stjärnkock

Av Johan W Jönsson

Stjärnkocken Magnus Nilsson som gör en satsning på Furuhem i Båstad har nu presenterat ytterligare en nyckelperson som går in som delägare i projektet. Det är surdegsbagerskan och entreprenören Felicia Garellick som drivit Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Hon blir förutom affärspartner till Magnus även bagerichef på pensionatet.
– Väldigt, väldigt roligt!, säger Felicia.

Prisbelönt bagerska gör gemensam sak med stjärnkock
Felicia Garellick blir delägare och bagerichef på Furuhem där stjärnkocken Magnus Nilsson är huvudägare. Foto: Per Brolléus/collage

Internationellt kände kocken Magnus Nilsson fick två stjärnor i Guide Michelin för sin restaurang Fäviken. I vår startar han restaurang och pensionat på Furuhem i Båstad.

När Magnus berättade om sin satsning för tidningen nyligen förklarade han att det inte var ett enmansprojekt. Först presenterades kocken Frida Nilsson som en partner.

Nu har Magnus även gått ut med vem den andra personen som han ska ha med sig är och det är Felicia Garellick. Hon är flerfaldigt prisad för sitt bröd och sitt entreprenörskap.

– Magnus har varit kund hos mig på Vilgots i flera år. Det är nästan lite genant, men jag visste inte vem han var i början. Det blev jag dock varse efter ett tag, skrattar Felicia.

Den prisbelönte stjärnkocken har bland annat tillägnats ett helt avsnitt i den hyllade Netflixserien Chef’s Table. Där får tittaren följa med på Magnus fantastiska resa.

– Han beställde ett bröd av mig på Instagram. När jag skulle gå in och svara honom och såg att han hade en blå stjärna vid sitt namn och 300 000 följare höll jag på att svimma, säger Felicia.

Magnus kommer att vara huvudägare i Furuhem och Frida samt Felicia blir delägare och chefer. Garellick beskriver det som ett stort, fint och väldigt ärofyllt uppdrag.

– Men väldigt kul att få bli affärspartner och delaktig på riktigt. Jag kan inte ha ett vanligt jobb, jag behöver få vara med och bestämma. Annars tappar jag gnistan, säger hon.

– Hade jag inte fått bestämma någonting hade det inte fungerat för mig. Samtidigt är det otroligt skönt och en sådan lättnad att slippa gå in i något och bygga upp det helt själv.

Felicia beskriver det som lite härligt att hon inte visste vem Magnus var från början. Hon behandlade honom som vilken stammis som helst. Men hon blev sedan väldigt imponerad.

– Jag har ju tagit del av hans otroliga resa nu och vilken kraft det finns i den människan. Jag är sjukt imponerad! Det känns väldigt inspirerande att få jobba ihop med honom.

Magnus Nilsson har haft två stjärnor i Guide Michelin med restaurang Fäviken. Nu satsar han på Furuhem i Båstad. Foto: Anders Sällström

Det är dock inte bara Felicia som är imponerad av Magnus. Det är ömsesidigt. Han beskriver i sin presentation av henne på sitt Instagramkonto som en av de bästa bagare han mött.

– Det känns bubblande härligt! Att få den uppmärksamheten från någon som vet vad han pratar om är väldigt smickrande och gör extra gott för självförtroendet, säger Felicia och fortsätter:

– Magnus är en framgångsrik person som har lyckats. För att inte bli för nervös kan jag inte lägga för stor vikt vid hur stor och duktig han är. Jag är också duktig och vi har en härlig relation.

Magnus och Felicia har pratat om att göra något ihop i ett års tid. Tanken var först att driva Vilgots parallellt men på ett annorlunda sätt. Så blir det dock inte. Bageriet är till salu.

– Fyra av fem av mina anställda slutade i våras av olika anledningar samtidigt som jag var mammaledig. Då kändes tanken på att driva Vilgots plus ett nytt projekt avlägset.

Hon funderade ändå på att hålla Vilgots vid liv på något sätt i egen regi men till slut bestämde hon sig för att sälja. Felicia berättar att en affär är nära och att det kommer bli till det bättre.

Vilgots Surdegsbageri kommer att ha öppet på kanelbullens dag den 4 oktober. Efter det börjar Felicia jobba ihop med Magnus och Frida på Furuhem.

– I början handlar det om att rensa och bygga upp. Vi ska få ordning så att de kan börjar renovera. Det kommer att bli en helt fantastisk miljö att jobba i, säger Felicia.

Hon berättar att hon, Frida och Magnus jobbar på konceptet och att majoriteten av råvarorna ska komma från Bjäre med omnejd. Tanken är att Furuhem ska öppna under våren 2025.

Felicia Garellick har drivit Vilgots surdegsbageri i Våxtorp med framgång. Nu blir hon bagerichef på Furuhem. Foto: Hallands matgille