Klik venligst
MAT & DRYCK 2022-06-17 KL. 15:36

Koenigsegg storsatsar på ny vingård på Bjärehalvön

Av Joakim Ormsmarck

Vinlandet Sverige har på senare år kommit att gå från klarhet till klarhet och antalet vingårdar i landet ökar för varje år. På Bjärehalvön var Vejby Vingård pionjären som på senare år kommit att få ett antal kollegor runtom på halvön. Nyligen gick startskottet för en helt ny vingård när Christian och Halldora von Koenigsegg planterade 85 000 vinstockar, vilket i ett slag gör satsningen till en av landets största.

Koenigsegg storsatsar på ny vingård på Bjärehalvön
Christian, Halldora och sonen Sebastian von Koenigsegg, här med hunden Knut på plats i den kommande vingården. Bild Privat

For english version

Namnet Koenigsegg är för de allra flesta synonymt med supersportbilar från Ängelholm. En historia om en pojkdröm som blev verklighet och ett varumärke som idag är ett av världens starkaste i sin genre med fans över hela jordklotet. De 3,3 miljoner följarna på Instagram älskar allt som rör företaget och dess grundare och nu återstår med andra ord att se hur den nya satsningen tas emot.

Halldora von Koenígsegg berättar att hela familjen är engagerad i den nya satsningen på svenskt vin, inklusive de två sönerna. Även om arbetet med Koenigsegg, bilarna, är det som upptar den mesta av tiden är det en i högsta grad seriös satsning som görs.

Men varför?

– Vi älskar Bjäre och vin och varför inte kombinera dessa två, skrattar hon. Vi vill göra något bra på Bjäre, det är här vi lever våra liv och det kommer vi alltid att göra så detta känns så bra.

Har ni varit intresserade av vin och svenskt vin länge?

– Ja vi har haft ett stort vin-intresse länge och samlar på en del viner. Efter att ha smakat riktigt gott svensk vin på Vejby Vingård blev vi inspirerade att göra slag i saken och driva upp vår egen vingård.

Att Vejby Vingård med Jeppe Appelin är en viktig faktor i arbetet är det ingen tvekan om. Som vinpionjär på Bjärehalvön har han kommit att betyda mycket för vinlandet Bjäre, eller Bjäre Wine Country som han själv myntat. Jeppe kan bidra med mycket kunskap och erfarenhet i satsningen som är den största i sitt slag i Sverige enligt honom själv.

– Med 85 000 stockar och 20 hektar mark är detta den största planteringen i Sveriges vinhistoria och den största i världen i år, det fick jag bekräftat av Sveriges branschorganisation för oeno-logi och vitikultur nyligen, berättar Jeppe.

Jeppe Appelin är en av pionjärerna inom svenskt vin och en viktig kunskapskälla i det nya projektet. Här tillsammans med Christian von Koenigsegg. Bild Privat.

Vinodlingen är uppdelat på två platser, Barkåkra i Ängelholms kommun och Lervik här i Båstad.

Hur ser visionen ut i korta drag?

– Visionen är att skapa nydanade viner genom att kombinera uråldrig teknik med modern biodynamik och ett kreativt sinne, menar Halldora von Koeningsegg och fortsätter. Detta är ett äventyr som hela familjen och vänner engagerar sig i och hjälper till med.

Halldora berättar att mycket arbete fortfarande återstår men nu är grunden lagt när vinstockarna kommit i marken. Exakt hur projektet kommer att utveckla sig vet hon inte ännu men hon berättar att man har ett bra team bakom sig med kunniga personer.

Kommer vi att kunna hitta viner från Koenigsegg Vineyard om några år eller hur går tankarna kring namn på satsningen?

– Haha, nej vinet kommer inte att heta Koeningsegg men såklart kommer det att finnas en koppling mellan vinerna och oss. Satsningen är en del i vår företagsgrupp och det är självklart att varumärket är starkt, men hur det ska komma att kopplas till vinsatsningen får vi återkomma till längre fram.

Betting på nätet

Casino utan spelpaus
Jeppe Appelin är en av pionjärerna inom svenskt vin och en viktig kunskapskälla i det nya projektet. Här tillsammans med Christian von Koenigsegg. Bild Privat.