MAT & DRYCK 2022-07-29 KL. 07:00

Restaurangen som serverar samtalsämnen på Bjäre

Av Erik Persson

Enligt ägaren Jonas, så utvecklas vi som mest när samtalet låter oss våga tänka nya tankar med människor vi inte känner, men varför gör vi det då så sällan? Vad kan hända om vi oftare skulle säga ja till att äta middag med en främling? Ett koncept som nu blivit restaurang på Bjärehalvön.

Restaurangen som serverar samtalsämnen på Bjäre
På bild, Jonas Larsson, ägare och initiativtagare bakom Nudge.

Mitt på Bjäre, där det finns fler traktorer än sparkcyklar på vägarna, ligger restaurang Nudge. En restaurang som valt att prioritera samtalet över maten. Ägaren Jonas förklarar.

– Visst kommer man att bli serverad mat, precis som på en vanlig restaurang – Men här handlar allt om dig som gäst och samtalet runt matbordet med människor du aldrig träffat.

– Egentligen är det inte så konstigt. Att gå på Nudge är som att dansa disco med någon du inte känner, fast vid ett matbord. Eller som att vara med i en talkshow där du både är gäst och programledare.

– Det som kan uppfattas som utmanande i början när man möter en främling, mynnar oftast ut i nya insikter och vänskaper. Jag insåg detta själv ganska sent i livet, något jag nu vill förenkla för mina gäster.

Hur föddes projektet?

– Jag bestämmande mig för ett år sedan, att jag ville starta en restaurang som erbjöd något annorlunda. Det är inget fel på en vanlig restaurang, men jag kände att det kanske inte behövdes en till.

– Jag älskar också god mat med familj och vänner, men här vill vi få gästen att tänka nya tankar med serverade samtalsämnen längs middagens gång, med dessutom människor du inte känner, än.

– Tanken har länge fascinerat mig efter att ha behövt ta mig igenom för många artighetsfraser i livet. Vågar man ställa en rak, annorlunda fråga, får man oftast ett intressant svar. Då tror jag man enklare kan finna sin drivkraft och riktning för vad man vill i livet.

Flera gäster som besökt restaurangen har beskrivit det som en avslappnad miljö, trots emellanåt stora, filosofiska samtalsämnen.


"Det är inget fel på en vanlig restaurang, men jag kände att det kanske inte behövdes en till"


– Det var en annorlunda, men skön känsla i kroppen på vägen hem. Jag var inte alls lika trött som jag brukar bli av ett samtal. Jag kan snarare se något återhämtande i denna form, säger gästen Eva Marminge.

– Det mest oväntade var att jag inte kunde styra samtalet dit jag ville, utan tvingades tänka utanför boxen, säger en annan gäst, David Svensson.

Jonas fortsätter att förklara Nudge som ett experiment, like mycket för honom som för besökaren.

– Jag har snart varit bosatt på Bjäre i ett år och det känns fortfarande lika spännande. Responsen har varit god och gästerna fortsätter att komma.

– När vi lever i en tid där många är tvärsäkra på så mycket, är det en utmaning att tillåta sig själv att glänta på en dörr utan att veta vad det ska leda till. För mig är Nudge en plats där folk kan träffa andra som också gillar att utvecklas.

Nu är Jonas halvvägs igenom årets sommar – Och med fortsatt tillströmning utav gäster, ser det ut att bli en upptagen höst.

För mer information om hur man bokar bord, besök restaurangnudge.se.