Klik venligst
MAT & DRYCK 2021-07-30 KL. 09:30

Efter sju år lanseras Kattviks första äppelsprit

Av Jenica Paulsson

Om den producerats i Normandie hade namnet var Calvados. Men nu kommer äpplena från Kattvik och ekfatet där drycken lagrats i sju år har legat i samma by så när Kattviks lanseras på måndag på det statliga monopolet är det en lagrad äppelsprit och inget annat.

Efter sju år lanseras Kattviks första äppelsprit

Sedan 1936 har Per Henryssons familj odlat äpple på Bjärehalvön. Genom åren har verksamheten växt kontinuerligt för varje generation men det var först för ett antal år sedan som tanken att själv förädla frukten började gro. Varför inte ta fram egna drycker när råvaran finns i huset? För några år sedan förvärvades Bjärebygdens Musteri, som hade startats i Ängelholm, men faktum är att dryckesresan påbörjades redan hösten 2014 och det är den som nu kommit i mål när Bjäres första lokalproducerade starksprit nu lanseras.
– Det började efter skörden 2014 och jag hade egentligen lite för lite att göra, inleder Per. Det var då tanken föddes att ta fram en egen äppelsprit. Vi pressade Aroma till juice som sedan fick spontanjäsa innan den brändes till sprit i samarbete med Sövde Musteri. Sedan tappade vi drycken på ett 240 liters sherryfat som sedan har legat här på lagret.

Nu sju år senare har Kattviks tappats på numrerade halvlitersflaskor som alltså lanseras på Systembolaget på måndag. Drycken klassas som lokalproducerad och kommer därför att finnas tillgänglig på hyllan på Systembolaget i Båstad samt i några av grannkommunerna. För de som bor på andra håll i landet går den att beställa via beställningssortimentet.
– För oss är det vår första alkoholhaltiga dryck så det har varit en del arbete med alla tillstånd men nu är det äntligen dags att lansera, sju år är lång tid, skrattar Per.

Hur tror du att responsen blir?
– Det är otroligt svårt att säga. Vi har bara 480 flaskor allt som allt och en flaska kostar ganska mycket, samtidigt är det en unik produkt och helt lokalproducerad. Förutom att vi har bränt den i Sövde så är allt här från byn, äpplen är odlade här och fatet har legat här under alla år. Det är ett sherryfat, ekfat, som vi använt och det känns lite spännande.

Vi sitter utanför musteriet i Kattvik och pratar om den nya äppelspriten samtidigt som äpplen lastas och pallar flyttas. Det är full fart hela tiden men det märks på Per att detta med spriten är lite extra kul. Men sju år är lång tid från idé till färdig produkt, vad ska han göra om det blir succé?
– Haha, vi borde såklart kanske gjort fler årgångar under åren som gått men nu är et som det är, skrattar han. Men i år blir det en ny produktion och det blir på lite andra fat, tanken är att köra vidare med sherryfatet men även testa med ett helt nytt ekfat och sedan ett till som vi inte riktigt bestämt oss för ännu. Men det blir i alla fall med Aroma, Ingrid Marie och Piruette, det är spikat.
Philip Malmberg, som ansvarar för musteriet på gården ansluter och berättar att det hela tiden pågår produktutveckling av nya drycker. De alkoholfria musterna har kompletterats med två mousserande varianter och man har även börjat testa sig fram lite på ciderfronten.
– Det är lite utmaningar, vi har egentligen inga riktigt bra cideräpplen här på gården men det går såklart att köpa in och komplettera, samtidigt vill vi vara så lokala det bara går på alla sätt. Men vi har mycket på gång så det kommer mer det kan jag lova, inflikar Philip.

På måndag vet vi om de 480 flaskorna försvann från hyllorna direkt men oavsett lär vi kunna förvänta oss mer spännande drycker från Kattvik framöver.

Text & foto Joakim S Ormsmarck