Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-11-21 KL. 13:32

Alexandra tog flyttlasset till Bjäre

Alexandra tog flyttlasset till Bjäre

I senaste Röda Tråden träffade vi Torekovsprofilen Jarl ”Jalle” Toremalm. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Alexandra Lennartsson, idrottsansvarig på Torekovs Golfklubb, med frågan ”Vad är din vision för att utveckla golfen på TOGK?”

– Vi har pratat mycket om att skapa en träningsvision här på klubben. Få fler medlemmar att träna och belysa på vilket sätt och varför. Mycket handlar om tid och motivation för att träna innan man går ut och spelar. De flesta vet inte vad de ska träna. Då vill vi hjälpa till så medlemmarna kommer igång med rätt träning.

Alexandra menar att många ser på sin spelutveckling på fel sätt.
– Golfen är väldigt resultatfixerat. Man jagar poäng i högre grad än man tittar på hur man egentligen spelade under rundan. Vad var bäst och vad behövs tränas på. Man kanske inte måste gå ut och spela sin bästa runda varje gång.

Vill man spela bättre rundor tycker Alexandra att det är vettigt att föra lite statistik över sitt spel för att hitta var man läcker slag och vad man gör bra.
– Om man tittar på de bästa proffsspelarnas statistik så visar det sig att de bara sätter runt 50 procent av sina 2,5 metersputtar. Då är det ju orimligt att som amatör ha målsättningen att sätta 100 procent. Det är inte rimligt.

Alexandra vet vad hon talar om. Hon är en mycket välmeriterad golfspelare och har varit professionell golfspelare under ett flertal år där hon har flera topplaceringar både individuellt och i lag.

Båda Alexandras föräldrar spelar golf så det blev naturligt att hon följde med ut på banan.
– Jag har spelat sen jag var 6-7 år gammal så det har blivit många år nu.

Efter gymnasiet valde Alexandra att åka över till USA för att plugga men också spela golf på Murray State University. Efter 3,5 år tog hon 2013 examen i marknadsföring och fick med sig fina meriter från golfbanan.
– Jag lärde mig otroligt mycket om mig själv som person men även som golfspelare. Hemma i Sverige igen valde jag att bli proffs och började spela på svenska golftouren.

Under sex år reste Alexandra runt i Sverige och ute i Europa för att tävla på Swedish Golf Tour och LETAS.
– Många vintrar spenderade jag i Sydafrika och tävlade på Sunshine Ladies Tour.

2018 började Alexandra på PGA’s högre tränarutbildning och började jobba som tränare mestadels på Nyköpings golfklubb, men även på Jönåkers golfklubb.

Det var på en tränarutbildning som Alexandra träffade en person som tipsade om jobbet på Torekovs GK. Hon sökte och fick det. Sen gick flyttlasset till Bjäre.

Sedan i mars är Alexandra idrottsansvarig på Torekovs Golfklubb.
– Jag håller lektioner, juniorträning, gruppträning med mer. Jag planerar upp all träningsverksamhet och jag hjälper till i shoppen och receptionen. Vi är många som hjälper till med allt möjligt sen har vi olika ansvarsområden.

Vad visste du om Bjäre innan du flyttade hit?
– Helt ärligt visste jag nästan ingenting, visste knappt var Torekov låg innan jag kom hit. Allt här är nytt för mig.

Hur ser du på din nya hemort?
– Eftersom jag inte varit här innan slås jag hela tiden av hur vackert det är här. Väldigt omväxlande miljöer och natur.

På golfklubbarna har det i coronatider varit rekordmycket spelande denna säsong.
– Vi ska vara glada och tacksamma över att vi i Sverige fick ha öppet, i andra länder stängde de ner även golfbanor. Jag kan inte jämföra hur mycket spel vi haft från tidigare år men de andra här på klubben säger att det ökat på alla plan.

Har du några andra intressen?
– Nästan allt har kretsat kring golf i mitt liv men utöver det så har jag nu börjat uppskatta vandring och att ta del av naturen på andra sätt än genom golfen.

Har du någon oväntad talang?
– Jag kan lösa en rubiks kub. Det var under resor till Sydafrika som jag tragglade mig fram till hur man gör för att lösa den.

Hinner du spela något privat utanför jobbet?
– Försöker spela en runda per vecka men det blir tyvärr mer sällan.OM AlexandraNamn: Alexandra Lennartsson
Ålder: 31 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Idrottsansvarig på TOGK
Mitt smultronställe på Bjäre: Hovs Hallar. Det är så oväntat och osvenskt på något sätt.

Alexandra skickar vidare Röda Tråden till Erica Sattler, gymägare, med frågan ”Hur är det att driva ett gym på en liten ort med så stor konkurrens?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON