Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-12-07 KL. 12:52

Erica är både gymägare och sommelier

Erica är både gymägare och sommelier

I senaste Röda Tråden träffade vi Alexandra Lennartsson, idrottsansvarig på Torekovs Golfklubb. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Erica Sattler, gymägare, med frågan ”Hur är det att driva ett gym på en liten ort med så stor konkurrens?”

– När vi öppnade så visste vi vad vi gav oss in på. Det finns väldigt många gym i Båstad men vi hade en tydlig bild på vad som saknades på de andra gymmen. Vi ville ha det personligt, familjärt och hemtrevligt men också med bra kvalitet på produkterna. När det är stor konkurrens måste man skilja sig lite från de andra och det tycker jag att vi gör. Men konkurrens är bra för då måste alla steppa upp och bli lite kreativa och göra sitt bästa. Det främjar branschen och träningsintresset tror jag, svarar Erica när vi träffas vid fikabordet på gymmet.

I dessa speciella tider har de på Iron Shape, Ericas gym, ändå klarat sig relativt bra tycker hon.
– Vi har öppet dygnet runt och vi kan hålla distans här så det går bra att träna. Vi körde igång med små gruppass i höstas men det har vi fått dra ner på. Vi har nu fler pass med färre deltagare. Förr var jag mest PT men nu blir det väldigt mycket städning också.

I pandemitider, precis som annars, behöver folk träna anser Erica.
– Allra helst de som kanske sitter hemma och jobbar behöver röra på sig och träna både på det fysiska och psykiska planet.

Erica är född och uppvuxen i en liten by i värmländska skogarna.
– Där fick man uppleva riktiga vintrar inte som det är här. Det saknar jag mycket. Det är trist att min dotter inte får uppleva såna vintrar som jag hade då vi kunde åka pulka, skridskor, pimpla ute på frusna sjöar och sånt.

Efter gymnasiet började Erica säsongsjobba och hamnade på G Swenssons i Torekov.
– Det blev åtta år där kombinerat med vintrar i sälen och sen Österrike.

Efter det träffade Erica pappan till hennes dotter och de flyttade runt lite i Sverige.
– När det tog slut kände jag att jag hade en hel del kopplingar till Bjäre och flyttade hit igen och träffade en ny man. En stor del av mitt liv har jag varit på Bjäre.

Erica har jobbat med det mesta inom krog.
– Jag har varit diskare, serverat, stått i bar, varit hovmästare. Har jobbat mig uppåt och ett intresse för vin växte. Så jag sökte en sommelierutbildning som jag genomförde.

Träningen har Erica alltid haft med sig. Under studietiden började hon träna andra.
– När jag var gravid kombinerade jag att jobba med vin och med träning. Då blev det kanske 20 procent på träning och hälsa och resten vin.

Erica jobbade sedan i många år på ett vinimportföretag. Under tiden började Erica tävla i Fitness och la stor tid på träning. När vinföretaget blev uppköpt så valde Erica att inte vara kvar där.
– Då startade vi gymmet och nu är det mest träning och hälsa för min del. Jag skriver fortfarande lite om vin i en tidning vilket är kul. Vinintresset finns ju kvar.

När Erica hade tagit sin PT-licens och även jobbade med viner la hon till ”Fitness & Wine” till sitt företagsnamn. En kombination som inte används så ofta.
– Det tycker jag är lite kul. Jag är inte mycket för förbud, man måste få leva också. Däför tycker jag att man ska kombinera träning med att unna sig det goda. Man ska ha en balans i livet helt enkelt, inte för mycket träning och heller inte för mycket vin.

Vad är ditt favoritvin?
– Det är jättesvårt att svara på men jag säger vita viner från Bourgogne. Gärna lite feta viner med smak av lite ek och mycket frukt.

Vad tycker du passar en kall vinterdag om man sitter vid en brasa och värmer sig?
– Då säger jag Sherryviner, det är väldigt underskattat. Finns i många varianter men jag skulle föredra en halvtorr Olorosso. Man får också väldigt bra vin för pengarna när man tittar på Sherryvinerna.


OM EricaNamn: Erica Sattler
Ålder: 39 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: PT, massör och vinskribent
Mitt smultronställe på Bjäre: Segelstorpsstrand

Erica skickar vidare Röda Tråden till Lotta de Salvatore med frågan: ”Från klädbutik i Båstad till vägtransportledare med hela Sverige som arbetsfält, hur kommer det sig?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON