Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2021-01-07 KL. 12:17

Linnea drömmer om att nå OS

Linnea drömmer om att nå OS

I senaste Röda Tråden träffade vi Lotta De Salvatore som gått från klädbutikägare till vägtransportledare. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Linnea Williamsson, talangfull ryttare, med frågan ”Vad är dina mål med ridsporten?”

– När jag var yngre och hade börjat tävla var det en tidning som gjorde en intervju med mig och de frågade samma sak och jag svarar nu som jag gjorde då att det är att vara med på ett OS. Jag drömmer ju om det fortfarande men det är lång väg dit. Jag satsar dock för fullt nu så får vi se hur det går.

Ridningen har varit, och är, en stor del av Linneas liv. Hon började rida vid 4-5-årsåldern och har hållit på sedan dess. Första egna ponnyn fick hon när hon var nio.
– Det var där det började och det har alltid varit dressyr som jag hållit på med.

Tävlandet började när Linnea var runt tio år och talangen visade sig fort.
– Efter ett tag blev tävlandet mer seriöst. Jag red mitt första SM när jag var 14 år och mitt första EM när jag var 15. De första större tävlingarna gick inte jättebra men sen skaffade vi bättre hästar.Linnea och hästen Tabasco tävlade i EM i Italien 2019. Där tog det svenska laget brons.

Linnea berättar att hon hade lite svårt med tävlingsnerverna i början. Snart började hon tävla som junior med stor häst och i samma veva flyttade hon till Åhus och gick där gymnasiet och tränade på hästryggen alla dagar i veckan.
– Jag satsade väldigt mycket tid på ridandet men allt blev inte som tänkt mot slutet av gymnasiet var jag tillbaka i Båstad.

Nu började Linnea styra mer själv över sin träning och plan för framtiden.
– I samband med detta köpte vi hästen Tabasco som jag sedan red EM på i Italien 2019. Då tog vi brons med det svenska laget.

Pandemin gjorde dock att årets tävlingar inte blev som tänkt.
– Jag var på förbundsträff i mars och vi hade tävlingsplaneringen klar. Det skulle tävlas i Belgien, Danmark och EM med mer. Sen blev nästan allt inställt. Några tävlingar blev av men med få deltagare eftersom det inte gått att resa. Hur det blir framöver med tävlingar återstår att se.

Linneas dagar består av hemmet, jobbet och stallet till största del. Jobbet är på mammas företag RiderSport som säljer rid- och hundprylar i butik i Östra Karup och på nätet.
– Jag har ju kompisar och pojkvännen också men det tar mycket tid att träna och hålla på med hästarna.

Vad vet väldigt få om dig?
– Jag är egentligen en ganska försiktig person. Jag kan bli ganska rädd ibland när hästarna gör något oväntat. Mina kompisar tror nog jag är tuffare än vad jag är. Anledningen till att jag sysslar med dressyr är att jag var rädd för hoppningen när jag var yngre. Sen gillar jag att man inom dressyren får ett sånt band till hästen. Det ska ju se ut som man knappt gör något men det gäller att man är väldigt samkörd med hästen.


OM LinneaNamn: Linnea Williamsson
Ålder: 21 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Ryttare och butiksbiträde
Mitt smultronställe på Bjäre: En plats i Hov med utsikt över stora marker där jag hade hästar förr.

Linnea skickar vidare Röda Tråden till Hanna Knutsson, lovande padelspelare, med frågan ”Hur påverkade pandemin din elitsatsning?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON