Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-12-21 KL. 09:14

Lottas nya liv på vägarna

Lottas nya liv på vägarna

I senaste Röda Tråden träffade vi Erica Sattler, gymägare. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Lotta De Salvatore med frågan ”Från klädbutik i Båstad till vägtransportledare med hela Sverige som arbetsfält, hur kommer det sig?”

– Jag hade haft butiken i åtta år och det är tufft att driva en liten butik. För att klara mig hade jag nog varit tvungen att satsa på webbhandel men kände att jag var lite liten för det. Jag hade satsat egna pengar i min rörelse och kände att jag behövde börja tjäna pengar igen så jag kunde få tillbaka det jag satsat. Vad det blev var lite av en slump.

Lotta har en gammal utbildning i datakunskap.
– Det var ju så länge sedan jag gick den så den kunskapen är föråldrad nu. Jag ville göra något där jag kunde få in pengar snabbt.

Det var en gammal bekant till Lotta som berättade att han hade jobbat en del som vägtransportledare och berättade om detta.
– Jag blev nyfiken och kollade upp vad som skulle krävas för att jobba som det.

Det behövdes C-körkort och en del andra utbildningar för att lära sig regler som yrket kräver och som medför en del av en polismans befogenheter.
– Jag har ju kört mycket tunga transporter med hästar så att ta lastbilskort skulle inte vara några problem tänkte jag. På några månader fixade jag all utbildning och skaffade en husbil som jag folierade till de rätta färgerna och monterade speciella skyltarna.

Lotta kör som egenföretagare, vilket många i branschen gör, och det föll sig till att jobba med transporter av vindkraftverksvingar mestadels i norra Sverige.
– Det byggs massor av vindkraftverk där så det finns jobb hela tiden.

Det blev en stor omställning för Lotta att gå från klädbutik till vägtransportbranschen.
– De flesta som kör som vägtransportledare är före detta lastbilschaufförer, nästan bara äldre män, och där kom jag som tjej utan några erfarenheter. Men jag kunde då också vara ödmjuk inför jobbet och frågade andra mycket för att komma in i hur allt fungerar.

Beroende på vilka transporter som Lotta leder så är de olika många inblandade.
– När vi kör vingar som är 80 meter långa så är vi tre vägtransportledare samt två varningsbilar utöver själva lastbilen med last. Ofta är det flera vingar som körs och då är vi ganska många som är inblandade. Trots att vi sitter ensamma i bilarna så har vi bra sammanhållning. Vi blir som en liten familj.Bilen är Lottas arbetsverktyg och hem under långa stunder.

Otympliga transporter sker mestadels på natten när det är så lite annan trafik som möjligt på vägarna. Korsningar, rondeller, broar och annat behöver ofta stängas av från annan trafik när kortegen med lasten kommer.
– Då får vi gå ut och stoppa trafiken. En del blir irriterade men vi måste följa reglerna för att det ska vara säkerhet i trafiken för alla.

Jobbet är fem nätter i veckan. Från fredag morgon till söndag kväll är det ledigt för vägtransportledarna. Även ledigheten har Lotta tillbringat med husbilen.
– Mitt liv är i bilen numer. Jag har varit borta i nio månader och varit hemma i två veckor. Det blev ju så på grund av corona eftersom jag hade tänkt att kunna flyga hem över helger men så gick det ju inga flyg så jag blev kvar.

Nu är det vinteruppehåll för vindkraftverks-byggen så Lotta är hemma i Båstad på semester några månader.
– Snart kommer min lilla hundvalp som jag ska träna under en tid. Sen ska lilla taxen hänga med mig på jobben hade jag tänkt. Jag håller nu på att anpassa min bil för att kunna ha med en hund.

När det blev tal om smultronställe på Bjäre så har Lotta omvärderat skönheten med Bjäre efter tiden norröver.
– När man kör runt i norra Sverige inser man hur otroligt mycket skog det är. Det är skog skog skog hela tiden. Då har jag insett hur mycket jag saknat havet. Så havet rent generellt är mitt nya smultronställe.

För de som är nyfikna på hur Lottas liv på vägarna ser ut så har hon ett nytt Instagramkonto ”vtl_lotta” där man kan följa hennes äventyr.


OM LottaNamn: Lotta De Salvatore
Ålder: 48 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Vägtransportledare
Mitt smultronställe på Bjäre: Havet

Lotta skickar vidare Röda Tråden till Linnea Williamsson, talangfull ryttare, med frågan ”Vad är dina mål med ridsporten?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON