Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2021-01-16 KL. 22:15

Hanna bytte tennis mot padel

Hanna bytte tennis mot padel

I senaste Röda Tråden träffade vi Linnea Williamsson, talangfull ryttare. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Hanna Knutsson, lovande padelspelare, med frågan ”Hur påverkade pandemin din elitsatsning?”

– På alla sätt, svarar Hanna snabbt. Nästan allt har ju blivit inställt men jag försöker träna och förbereda mig till när tävlingar kommer i gång igen.

Hanna tog studenten i somras och tänkte sedan spela padel på heltid.
– Jag ska läsa en juridikkurs vid sidan om och jag jobbar även lite på Sportshopen i Båstad men resten av tiden lägger jag på padeln.

Hanna har alltid idrottat och det var tennisen som dominerade under uppväxten.
– Jag började spela tennis när jag var 5-6 år och spelade mycket under skoltiden. Jag gick så kallad tennisprofil i högstadiet och början av gymnasiet.

Andra året på gymnasiet gjorde Hanna i Spanien och det var där hon fastnade för padel.
– Det var där jag bestämde mig för att det skulle bli padel jag skulle satsa på. Jag åkte på flera juniortävlingar där.

Tillbaka i Sverige bytte Hanna tennisprofilen till padel under sista året på gymnasiet. Att hon har talang för sporten bevisades när hon i augusti 2019 vann junior SM i padel tillsammans med Amanda Girdo. Hanna spelade även VM i Spanien det året.
– Det var sista året jag tävlade som junior och det är höjdpunkterna i min karriär hittils.

Nu är Hanna senior och får ett helt annat motstånd att tackla.
– Det blev en omställning att gå från att vara bland de bästa i klassen och sedan få helt nytt hårdare motstånd. 2020 blev ett väldigt speciellt år. Det var mycket uppbrott och tävlingar som flyttades. Det blev hackigt och gick inte att komma in i något bra flow med träning och tävlingar.

Planen var först att flytta ner till Spanien efter studenten men pandemin gjorde att det inte var möjligt. Nu tränar Hanna med Padel Crew Academy i Helsingborg och hon tävlar även med Padel Crew som hemmaklubb.
– Just nu har vi inte gruppträningarna utan jag kör med en egen tränare.

Även nu under 2021 fortsätter corona att sätta käppar i hjulen för tävlingar.
– Allt är inställt till och med juni som det ser ut nu. Det blir en försäsong på sex månader.

Hannas bror är padelspelaren Calle Knutsson som är en av de bästa i Sverige. Calle bodde tidigare i Spanien men har flyttat hem till Sverige igen och bor nu i Helsingborg.
– Vi har faktiskt samma tränare nu och det är lite roligt.

Målet med spelandet är att komma med på World Padel Tour.
– Jag vill in i huvudturneringen och det kräver en hel del innan. Man behöver vara bland de bästa i sitt land för att kunna börja kvala. Just nu är rankingen frusen så det går inte att påverka just nu.

Hanna kan titta tillbaka och jämföra att tävla inom tennisen och nu med padel.
– Tennisen är så ensam, med padeln har man i alla fall en partner som man spelar med och stämningen på tävlingar är mycket härligare.

Förutom padel så är Hanna intresserad av de flesta sporter.
– Senast nu så var det Tour de Ski som var väldigt spännande att följa. Men jag gillar nästan all sport.

Utöver sport har Hanna intressen i matlagning, kost och hälsa samt ett lite mer udda intresse för brott.
– Jag lyssnar på mycket krimpoddar och följer olika utredningar. Jag gillar att läsa förundersökningar och sånt. Det är väl därför jag valde just juridikkursen.

Om du inte skulle vara professionell padelspelare, vad skulle du vilja syssla med då?
– Kanske kriminalutredare, svarar Hanna och skrattar. Det måste nog i alla fall vara något jobb där jag får prata mycket för jag är väldigt social av mig och gillar även att röra på mig. Jag har mycket energi som behöver ut hela tiden.OM HannaNamn: Hanna Knutsson
Ålder: 19 år
Bostadsort: Kattvik
Yrke: Padelspelare, extrajobbare och student.
Mitt smultronställe på Bjäre: Kattviks hamn.

Hanna skickar vidare Röda Tråden till Carl-Hampus Olsson, nyinflyttad Båstadbo, med frågan ”Vad fick dig att flytta till Båstad?”


TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON