Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2021-03-12 KL. 11:39

Jeanette designar kök och badar året runt

Jeanette designar kök och badar året runt

I senaste Röda Tråden träffade vi Viktor Hägerström. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Jeanette Olandersson med frågan ”Hur halkade du in på köksförsäljning?”

– Jag jobbade som butikskommunikatör på Lagerhaus i Halmstad när vi fick vårt första barn och då blev det opraktiskt med pendlingen. Jag tittade då efter jobb i Båstad och det dök upp en tjänst som kökssäljare på NP Nilsson. Jag sökte den och fick jobbet. På den vägen är det.

Jeanette är Torekovstös, som hon själv beskriver det som, gick i skolan i Båstad och sedan begav hon sig ut i världen.
– Jag har varit i Spanien och jobbat, i Holland och jobbat. Det har varit många resor.

När Jeanette var tillbaka i Båstad på lite mellanlandning så lockade hennes syster med henne till Sydafrika.
– Vi åkte dit och det var där jag träffade min man. Han är från Blekinge men bodde då i Stockholm. Han är surfare och när vi skulle slå oss ner tillsammans var det inte svårt att locka honom hit till västkusten, förklarar Jeanette.

Att återvända permanent till Bjäre var inget som var planerat.
– När man vuxit upp i en liten ort som Båstad är så är det lätt att i unga år bara tänka att man vill flytta bort till något större. Sen inser man att Båstad är en av världens vackraste platser.

Nu har Jeanette jobbat med kök i nio år och det är något som passar henne bra.
– Att jobba i byggbranschen är så konkret. Vi ser till att det blir förändringar och vi uppfyller folks drömmar.

Kunderna kommer ibland in med ett blankt papper och säger att de vill ha ett nytt kök och andra vet precis hur de vill att det ska se ut. Jeanette får då utifrån förutsättningarna hjälpa till att designa ett kök som passar. Det är mycket att tänka på och göra rätt för att ett kök ska bli optimalt.
– Jag har lärt mig efterhand och även gått internutbildningar hos vår leverantör. Många kök senare så känner jag mig trygg i att jag vet hur bra kök ska se ut. Jag älskar mitt jobb och det är så kul att det råkade bli detta för mig. Inga kunder är den andra lik.

Vad är viktigast i ett kök?
– Det estetiska går alltid att få till så det handlar om det praktiska. Man kan tänka på vad man är nöjd med i sitt befintliga kök eller vad man inte är nöjd med och börja där. Man ska inte ändra funktioner för ändrandets skull. Det som är bra är bra. Men en sak som alla vill ha är bra arbetsytor. Sen är familjer olika och nyttjar kök olika mycket.

När Jeanette inte jobbar är hon mycket med familjen som består av man och två barn, tio och ett år gamla.
– Det tog lite tid innan vi fick nummer två men det är vi så glada för. Mycket av fritiden går åt till barnen så klart.

Precis som många andra har Jeanette fastnat för padel.
– Jag har aldrig varit den sportiga tjejen men padel fastnade jag verkligen för. Det är så kul och lätt att komma igång med och sen fastnar man. Det blir lite mindre nu än för något år sedan men en till två gånger i veckan blir det i alla fall.

Uppväxten nära havet har lett till en förkärlek till badande.
– Jag älskar att bada! Favoritbadplatsen är Svarta hallar nedanför Torekovs golfbana. Det är som Hovs Hallar i miniatyr. Inte så barnvänligt men väldigt vackert. Där är vi ibland men vi åker oftare till Paulins brygga och badar.

Att nöjesbada är dock inget som Jeanette tidigare fick med sig sin man på.
– Han var en sån badkruka som jag fick tvinga med att bada men nu har han fått upp ögonen för att vinterbada och badar i ur och skur. Till och med nu för några veckor sedan när det var många minusgrader skulle han i. Jag tycker också om att vinterbada, det är kicken efteråt som är så härlig.

Vad vet inte så många om dig?
– Jag är faktiskt ganska bra på att sjunga. Det säger i alla fall de få som hört mig sjunga. Men jag har scenskräck så det blir ingen karriär av det. Men det är roligt att sjunga hemma och med kompisar.


OM JeanetteNamn: Jeanette Olandersson
Ålder: 35 år
Bostadsort: Hemmeslöv
Yrke: Kökssäljare/köksdesigner.
Mitt smultronställe på Bjäre: Hallands väderö och Svarta hallar.

Jeanette skickar vidare Röda Tråden till Nicholas Inches med frågan ”Från Tacokung i Stockholm och nu tillbaka till Båstad. Vad fick dig att återvända?”


TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON