Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-02-01 KL. 15:31

Anna vill lära oss att bli vän med vår egen stress

Anna vill lära oss att bli vän med vår egen stress

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Karin Hansson, frisör. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Anna Zetterberg, prestations- och motivationskonsult, tillsammans med frågan:
”Hur ser du nyttan av din bok i dagens samhälle?”


– I hela det västerländska samhället är det just nu lite av en epidemi av människor som har stressrelaterade problem. Vi är många aktörer som jobbar med bland annat hur man förebygger problemen och stället får ut det goda som stressen bör ge oss. Det är ett superviktigt jobb! Min bok, Mer än hjärna, har gjort mig och mitt arbete lite mer offentligt.

Anna säger själv att hon halkade in på sin karriär på ett bananskal. Efter att ha läst till civilekonom arbetade hon en tid med att sälja IT-system. Via arbetet kom hon i kontakt med ett konsultbolag, och blev insläppt i en värld hon inte ens tänkt på fanns. Hon rekryterades och arbetade i drygt tio år med utbildning inom organisationsutveckling inom hon till slut valde att stå på egna ben.
– Jag ville göra mer än inom ramen för deras verksamhet, berättar Anna, som i samma veva blev både mamma och Båstadbo.

Att det blev just Båstad som bostadsort när Anna tog klivet ifrån födelseorten Göteborg var inget som var planerat. Men hennes man, Johan, var sommarbarn på Bjäre, och när de kom över en tomt så bara blev det så.
– Det var en sommarstuga från början, men det var som att hitta hem och jag älskar att vara Båstadbo!

De flyttade ner medan Anna var föräldraledig med deras andra barn och när Anna skulle börja arbeta igen blev hon erbjuden att starta en filial till konsultbolaget, men valde alltså istället att satsa på sig själv.
– Jag har överträffat min vision om vad jag ville åstadkomma. Bara att kunna bo så här, ha förmånen att kunna vara hemma mycket med familjen och samtidigt arbeta med något jag är så passionerad för!

Men Anna understryker också att hon fått kavla upp ärmarna och lägga in det som behövs för att kunna ha det så. Stor del av hennes tid går åt till att föreläsa och agera rådgivare kring smarta arbetssätt. Om att kunna välja och prioritera.
– Man vinner ingenting på att gå och önska att man hade mer tid. En av de viktigaste nycklarna är att kunna välja och välja bort.
Att skriva en bok om ämnet var egentligen ingenting som Anna gick och drömde om att göra, utan det var de mentorer som hon har omkring sig som sa åt henne att göra det.
– De sa ”Du bör skriva den för du sitter redan på all din kunskap!”, och lite senare, när jag satt och skrev rent mina anteckningar, så såg jag plötsligt rubrikerna framför mig.

För tillfället arbetar hon med sin nya bok, som har en mer konstruktiv syn på stress.
– Man pratar ofta om stress som någonting negativt, den destruktiva stressen. Men nu vill jag kicka igång en ny våg, där man ska bli vän med stressen och använda den som en kraft!

När Anna inte djupdyker i diverse forskningsrapporter om hjärnans konstruktion så passar hon gärna på att resa med sin familj.
– Det är ett sätt att upptäcka världen med barnen, och för familjen att vara tillsammans.

Någon gång om året åker de till värmen, men hela familjen älskar även vintersport, så skidresor är ett måste.
– Jag är extremt energisk som person, säger Anna leende, och berättar att hon försöker kanalisera sin glöd, för man kan ändå inte påverka allt.

På tal om att brinna så har både hon och maken haft flera engagemang inom den lokala idrotten i Båstad. Anna har bland annat varit ordförande i Båstad GIF, som ett sätt att engagera sig för barnen, Ellie och Charlie. När hon själv var yngre var dans det stora intresset och hon har tävlingar inom latin- och standarddans i bagaget. Sedan var hon aerobicsinstruktör en period, innan hon hittade löpningen.
– Nu springer jag för det kan jag göra när jag vill. Många här i Båstad kan nog vittna om att jag springer som en galning! Jag tävlar när andan faller på, och det bästa är när jag och min man tävlar tillsammans.

OM ANNA ZETTERBERG


Namn: Anna Zetterberg
Ålder: 46 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Prestations- och motivationskonsult
Mitt smultronställe på Bjäre: Min egen strand

Anna skickar vidare Röda Tråden till Fredrik Bergh som är VD på NP Nilsson, med frågan: ”Hur har det varit att ta över rodret för NP Nilsson?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS