Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2018-10-05 KL. 10:28

Bo Sveninge brinner för idrotten

Bo Sveninge brinner för idrotten

Alla historier har en början och för Röda Tråden i Bjäre NU börjar det här. Framöver kommer varje nummer av Bjäre NU att innehålla ett personporträtt på en Bjärebo. Vem artikeln handlar om är det föregående person som bestämmer.

Vår premiär har varken pompa eller ståt, men det känns helt rätt att börja den här resan sittandes på läktaren till Båstads nya friidrottsarena tillsammans med Bo Sveninge. Att vi tittar ut över en löparbana är ingen slump, då det är i det här sammanhanget de allra flesta Båstadbor är vana att se honom. Bos mångåriga engagemang för friidrotten är det som gör honom till ett känt ansikte.
– Jag har lite svårt att släppa det, säger Bo och skrattar.

Förutom några års uppehåll, då hela friidrotten låg nere i kommunen, har han varit tränare sedan 23 års ålder. Bo pratar med värme om idrottare som har kommit och gått under hans år i föreningslivet.
– Jag gläds så åt att se ungdomarnas framgångar!
Sin egen idrottskarriär pratar han inte så mycket om. Han växte upp i Förslöv och som de flesta andra ungdomar i byn spelade han fotboll.
– Jag märkte att jag var snabb, berättar Bo. Och det var så jag kom in på friidrotten.

Som 18-åring gjorde han debut lite senare än normen, och det dröjde inte många år innan han bestämde sig för att satsa mer på att träna och leda andra.
– Är det något jag skulle gjort annorlunda så här i efterhand så är det nog att träna mer när jag höll på, säger han när vi tillsammans blickar tillbaka på tiden som varit.
Men Bo verkar inte ångerfull, och där hemma finns trots allt ett första pris - från ett skånskt mästerskap på 100 meter som han vann som veteran för ett par år sedan.
Och visst är det lite passande med en vinst i just ett skånskt mästerskap, för mannen som spenderat sitt liv i Skåne och på Bjäre. Att han aldrig flyttade härifrån skyller han framförallt på karriären och familjen - av en slump fann han allt han behövde på hemmaplan. Efter gymnasiet läste Bo en yrkesutbildning med kontorsinriktning, och det var en lärare där som tipsade honom om en tjänst på den fastighetsbyrå som sedan blev hans arbetsplats genom hela yrkeslivet. Även mötet med kvinnan som senare skulle bli hans fru var en lyckoträff.
– Hon är en sommargäst som stannade kvar, säger han och ler åt minnena.

Tillsammans har de två döttrar, som med en friidrottstränare till pappa givetvis provade på sporten. De var aktiva under ett par år, men även efter att de la skorna på hyllan fortsatte Bo att engagera sig i föreningen. Och förutom alla duktiga friidrottare som fötts ur hans driv, så ligger också den nya anläggningen som ett stort bevis på hans framgångar.
– Jag har längtat efter den här banan i tio år. Han har kämpat för den fyra gånger längre, säger sjuttonåriga Ella Baltzarsson som kommit för att hjälpa till med dagens träning.

Hon är en av flera aktiva idrottare som även är assisterande ledare. Att den nya arenan betyder mycket för alla i föreningen är tydligt. Ella följer Bo med blicken när han börjar ställa i ordning häckar på löparbanan inför uppvärmningen. Att även han betyder mycket för föreningen går inte att ta miste på.
– Pratar man om eldsjälar så är det ju ingen som slår Bo!

OM BO SVENINGE


Namn: Bo Sveninge
Ålder: 69 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Pensionerad fastighetsmäklare
Mitt smultronställe på Bjäre: Svarta Hällar vid Torekov

Bo skickar vidare Röda Tråden till Gert-Håkan Eriksson med frågan:Tycker du att det ska byggas fler höghus i Båstad?

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS