Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-05-29 KL. 10:39

”Jag skrattar varje dag, kan det bli bättre?”

”Jag skrattar varje dag, kan det bli bättre?”

Veckans Röda Tråden har landat hos Båstadbon Peter Gerhartz som efter en lång karriär som verksamhetskonsult bestämde sig för att släppa karriärhetsen och byta bana totalt. Idag säljer och levererar han hund-, katt- och hästfoder till kunder runtom i regionen och han beskriver det själv som att han blivit en mycket gladare människa.

I hela sitt liv har Peter Gerhartz arbetat med att på olika sätt hjälpa företag att utvecklas och bli bättre. Han har utbildat företagare och medarbetare inom ledarskap, förhandlingsteknik och strategiska frågor och som han själv beskriver det, han har alltid kört i 500 km/h.
– Man skulle kunna säga att allt jag arbetat med i alla år alltid har utgått från människor och kommunikation. Jag är fostrad inom hotell och restaurang men kom sedan in på det här med beteende, verksamhetsutveckling och hur man kan hjälpa företag att utvecklas, berättar Peter. De senaste elva åren har jag arbetat som konsult och minoritetsdelägare i ett företag och jag har verkligen älskat mitt arbete men allt har likväl ett slut.

Peter beskriver hur han för två år sedan började känna sig alltmer sliten. Tankar på vad han skulle kunna arbeta med om han valde att sluta började gro och en dag hamnade han på en sida på nätet som listade olika franchiseföretag. Det mesta var inom restaurang och butiker men så var där en som stack ut, företaget Husse som säljer och levererar hund-, katt- och hästfoder och allt det som kommer därtill.
– Det såddes ett frö som började gro och efter ett tag började jag göra scanna av marknaden och göra kalkyler och sedan rullade planeringen på. Jag fastnade för att det var ett så enkelt koncept som samtidigt ligger helt rätt i tiden med personlig kontakt och direkt hemleverans.

För ett och ett halvt år sedan gjorde han så slag i saken och startade upp Husse med Båstad, Laholm och Halmstad som område. Tanken var att till en början se det som en kul grej för att se om det höll och om han trivdes med livet som egen. Visst trivdes han och denna våren började processen med att ta steget att släppa det trygga konsultarbetet och för en drygt månad sedan var det så dags att helt satsa på Husse.
– Jag är färdig med min karriärresa och den har varit fantastisk på många sätt. Men den har kostat mycket också i och med att jag varit borta mycket. Nu har jag en helt annan frihet, kan vara mer med familjen och det är en härlig förändring.

Utgår du från Båstad idag?
– Man skulle kunna säga att jag utgår från min Petmobil, skrattar Peter. Jag har kontor och lager hemma och sedan är jag mestadels i bilen på väg ut med foder till mina kunder.

Saknar du att ha ett kontor att gå till?
– Nej, faktum är att jag varit väldigt lite på kontoret under åren som konsult utan jag har alltid varit otroligt mycket ute hos mina kunder, på olika konferensanläggningar och så vidare så det är inte så stor skillnad idag, förutom att jag slipper resorna. Men den stora skillnaden är att jag för första gången arbetar i Båstad där jag bott i femton år men aldrig någonsin egentligen jobbat, det är spännande.

Peter är uppväxt i Södra Sandby utanför Lund och träffade i mitten av 90-talet sin fru. Paret bosatte sig i Malmö där de visserligen trivdes men när andra barnet kom kände de att de ville komma bort från storstaden och valet blev Båstad där hustrun växt upp.
– Vi flyttade hit 2005 och det har vi aldrig ångrat. Eftersom jag aldrig jobbat här blev min väg in i byn Båstad GIF där jag började som knattetränare och sedan kom att engagera mig i styrelsen där jag under några år var ordförande. Så mitt kontaktnät på Bjäre har jag till stor del giffen att tacka för, berättar Peter.

Det har gått en månad ungefär sedan du tog steget fullt ut, hur känns det?
– Jag känner mig otroligt fri, visst har jag älskat livet som konsult men det har alltid handlat om att lösa komplexa problem, vilket har varit krävande. Nu får jag prata med andra människor och hjälpa dem att få sitt djur att må bra, och kunna få bjuda på ett skratt. Att träffa och lära känna kunderna, att stå på marknader och så vidare är otroligt kul. Jag får nya kunder i princip varje dag och jag skrattar varje dag, kan det bli bättre?


OM PeterNamn: Peter Gerhartz
Ålder: 51 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Tidigare verksamhetskonsult, idag företagare inom djurfoder.
Mitt smultronställe på Bjäre: Löpstigen som leder ner i Axelstorps-ravinen.

Peter skickar vidare Röda Tråden till Johan Gustafsson, lärare och löparfantast med frågan ”Hur motiverar du dig nu när det inte finns några lopp att springa?”

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK
FOTO: PETER JAKOBSSON